IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI PAZAR: Veliko interesovanje mladih za turske stipendije… (foto, video)

Godinama vlada veliko interesovanje Novopazaraca za turske stipendije koje dodjeljuje Vlada republike Turske, a koja pokriva troškove školovanja, stanovanja i plus mjesečni džeparac…

NOVI PAZAR: Sandžak, Ekonomija, vijesti, petak, 04.02.2022… 00: 32… NOVI PAZAR: Veliko interesovanje mladih za turske stipendije… (foto, video)

Konkurs za stipendije je raspisan, pa su se tim povodom u prostorijama Asocijacije maturanata okupili zainteresovani mladi Novopazarci u želji da čuju nešto bliže o tome i riješe svoje nedoumice.

Turska Vlada dodjeljuje stipendije studentima širom svijeta za medrese i teološke fakultete, kao za sve druge programe osnovnih, master doktorskih studija u svim gradovima Turske.

Do sada je 1170 studenata iz Srbije studiralo u Turskoj. U Novom Pazaru postoje čak i prostorije Asocijacije studenata koje okupljaju naše studente, bivše i one buduće, tako da smo uvijek povezani- rekao je Bašar Bašol, Generalnim konzul Republike Turske u Novom Pazaru.

Ovakav vid školovanja je olakšica i za roditelje, kao i za studente, istakao je Nazim Ličina, predsjednik Asocijacije maturanata Republike Turske

Mladi imaju mogućnost da pored besplatnog školovanja upoznaju jednu novu kulturu, neke nove običaje, steknu poznanstva sa vršnjacima iz cjelog svijeta koji putem iste stipendije dolaze u Tursku i pored diplome koju će uzeti, biće bogatiji za jedno novo iskustvo- kazao je Ličina.

Čitaj još:   VELIKI STAMBOLSKI DERBI Bešiktaš i Fener remizirali sa 3: 3...

Sve diplome koje se steknu tokom školovanja u Turskoj u Srbiji su validne, a pored toga studenti donose sertifikat o položeom C1 nivou turskog jezika, a studenti koji se vrate nakon studija lako dolaze do posla- dodaje predsjednik Asocijacije maturanata Republike Turske.

Studenti se za Dijanetove stipendije, mogu prijaviti od danas do 15. marta, dok je rok za prijavu za osnovne, master i doktorske studije do 20. februara.

Prijave će se primati online na “diyanetburslari.tdv.org”, a sve to isto kao i na „turkiyeburslari.gov.tr“, a sve detalje o procesu prijave studenti mogu pronaći na ovim web adresama…

Više vijesti iz Novog Pazara čitajte na posebnom linku.

izvor Danas.rs