IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BIHAĆ: Hamdija Abdić Tigar oslobođen optužbi za ubistvo… (foto, video)

Hamdija Abdić Tigar, komandant 502. brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, oslobođen je optužbe da je odgovoran za ubistvo Vlade Šantića, generala HVO-a u martu 1995. godine…

BIHAĆ: BiH, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak, 23. 05. 2022… 18: 30… BIHAĆ: Hamdija Abdić Tigar oslobođen optužbi za ubistvo… (foto, video)

Prvostepenom presudom Kantonalnog suda u Bihaću Hamdija Abdić-Tigar, ratni komandant 5. korpusa ARBiH, Dedo Karabegović,Jasmir Topal, Ramiz Ružnić, Indijan Alibegović i Enver Keranović oslobođeni optužbe da su 1995. ubili Vladu Šantića, generala HVO- a..

Presuda je izrečena u Kantonalnom sudu u Bihaću…

Ovu informaciju Abdić je potvrdio za medije, te je istakao da je optužnica bila montirana.

– Nakon 25 godina maltretiranja konačno je donesena oslobađajuća presuda. Cijela optužnica je bila totalno neutemeljena.

Oslobođen sam na dokazima tužilaštva i njihovi svjedoci su to potvrdili. Pokušavali su čak tri puta sa različitim optužnicama. Prvi put kao da je u pitanju ratni zločin. Ova montirana optužnica pala je od A do Ž. Ovo je prvostepena presuda na koju se ponovo mogu žaliti, ali to neće ništa promijeniti– kazao je Hamdija Abdić.

U obrazloženju presude stoji da u opisu krivičnog djela u dispozitivu optužnice nije konkretno opisana posljedica krivičnog djela, nisu konkretno navedene povrede oštećenog, koje bi zadobio u krivičnom događaju, a koje bi bile uzrok smrti, kao i da nisu činjenično pobrojane radnje svakog optuženog a koje bi bile u uzročno- posljedičnoj vezi sa ovim krivičnim djelom, ubistvo na naročito svirep i podmukao način a ni osnovnog krivičnog djela.

Čitaj još:   FOTOGRAFIJA KOJA JE OBILJEŽILA ZEMLJOTRES: Đženaza djevojčice iz TURSKE kojoj otac nije ispuštao ruku, PRIZOR POTRESAO CIJELI SVIJET... (foto, video)

Podsjetimo, Vlado Šantić posljednji je put viđen 8. marta 1995. godine na proslavi Dana žena u hotelu ”Sedra” u Cazinu, a njegovo tijelo nikada nije pronađeno.

“Ovaj postupak traje 25 godina i tražio se pojedinac koji bi bio kriv. Tužilaštvo je od samog početka krenulo u pogrešnom pravcu. Nisu htjeli slušati. Ja sam ih upućivao na pravi put gdje trebaju ići, ali oni su odmah odredili krivce. Oni su označili da smo to mi evo vidimo da nijedan tačka optužnice nije dokazana, nijedna radnja pogotovo kada sam ja u pitanju, nijedna moja radnja, nijedna naredba. Nisam htio iznositi dokaze jer je tužilaštvo s svojim svjedocima dokazalo da mi nismo krivi”, kazao je Hamdija Abdić, ratni komandant 5. korpusa Armije RBiH.

Poslije prijema pismenog otpravka Tužiteljstvo Unsko-sanskog kantona će odlučiti hoće li podnijeti žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH, entiteta u Bosni i Hercegovini.

Čitaj još:   Poznati detalji stravične nesreće u BiH: Stijena uletjela u kabinu kamiona, vozač poginuo... (foto)

BONUS VIDEO: Ko je ubio generala Vladu Šantića?

izvor agencije aa

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more