IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OPROŠTAJNA ŽURKA ZA OTVORENI BALKAN U OHRIDU: ”Pranje ruku” od PROPALOG PROJEKTA… (foto)

Samit Inicijative “Otvoreni Balkan”, koji je održan u utorak i srijedu u Ohridu mogao bi da se svede na onu staru, bezbroj puta izraubovanu narodnu – ”tresla se gora rodio se miš”.

Ako je suditi po odsustvu konkretnih rezultata pomenutog samita, krajnje rezervisanim izjavama većine zvaničnika (osim Vučića i Rame), tako i zapadnih diplomata, može se konstatovati da je ovaj događaj u Makedoniji bio samo populistički izlet i prazna priča posvećena projektu koji je odavno propao.

Ali, po svemu sudeći, to niko od njegovih regionalnih protagonista još uvijek ne želi zvanično da prizna – nadajući se da će ga ipak izgurati bez podrške Zapada u izuzetno delikatnom geopolitičkom trenutku koji je uslijedio nakon ruske agresije na Ukrajinu.

Abazović ”digao ručnu”

Što se tiče Crne Gore najbitniji momenat na čitavom samitu dogodio se kada je u razmaku od nekoliko sati premijer Albanije Edi Rama napisao na Facebook-u da crnogorski premijer Dritan Abazović “danas zvanično uvodi Crnu Goru u ‘Otvoreni Balkan'”. Abazović je međutim to ekspresno demantovao ističući da ”ne ide u Ohrid kako bi se pridružio inicijativi Otvoreni Balkan, već da sa EU i NATO partnerima iskaže odnos prema tom projektu”.

Rama je očigledno želio da izvrši pritisak, da bi pokušao da udahne novi život propalom velikodržavnom projektu koji osim premijera Albanije, promoviše još samo srpski predsjednik Aleksandar Vučić. Ipak, s obzirom da je dobro informisan o obustavljanju podrške SAD Otvorenom Balkanu, Vučić je bio veoma rezervisan pa je u svom patetično-samosažaljivom stilu iza kojeg se uvijek krije potencijalni izliv suza, kazao – ”Dritane, Zorane, uvijek ste dobrodošli. Ako hoćete, dođite, ako nećete vaša volja”.

Vučić je znao da Dritan ne smije da dođe, i da očigledno, kao i većina dosadašnjih podržavalaca ovog velikodržavnog projekta traži izlaznu strategiju.

Abazović, s obzirom da je redovni čitalac portala Aktuelno, zna da je ovaj projekat propao, jer smo o tome još odavno pisali.  S obzirom da je prilično sujetan i još nije ni iz daleka stekao sposobnosti i znanje koje su potrebne za adekvatno obavljanje državničke funkcije na kojoj se zadesio, Abazović je tvrdoglavo ponavljao mantru o Otvorenom Balkanu.

Čitaj još:   Saša Janković: Stavljena mi je meta na čelo...

Da li je poslušao Violu?

Aktuelni premijer je takođe svjestan da bi njegova vlada bila i te kako uzdrmana (da ne upotrijebimo jači termin) ako bi napravio neki ishitren korak ka prihvatanju Otvorenog Balkana, jer mu premijerska pozicija zavisi od najjače partije u Crnoj Gori – DPS-a koja se bezrezervno protivi ovoj velikodržavnoj inicijativi. To je jasno i bez pominjanja eventualnih nezvaničnih sporazuma.

Osim što čita Aktuelno i boji se DPS-a, veliki uticaj da ”povuče ručnu” i distancira se od velikodržavnog projekta imala je njegova stara poznanica – predstavnica Evropske zelene partije u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon ocijenila je kako je inicijativa Otvoreni Balkan “opasna”.

Nju su iz EU očigledno poslali da zaslijepljenom Dritanu ”otvori oči” i upozori ga da ne srlja u projekat koji je odavno mrtav, ali koji pojedini regionalni hegemoni u pokušaju, drže na aparatima.

Open Balkan je stoga postao inicijativa Aleksandra Vučića kojeg podržava i Edi Rama, jer samo ove dvije države imaju koristi od tog velikodržavnog projekta, naravno na štetu Crne Gore, Kosova i Makedonije koje bi bile kolateralna šteta. Stoga je razumljivo što je dan nakon samita, Abazović, komentarišući inicijativu Otvoreni Balkan, kazao ”da ne postoji nikakav ugovor u kome Crna Gora preuzima neke specijalne obaveze”, i što o ovoj inicijativi nije bilo ni pomena na jučerašnjoj sjednici Vlade.

Treba ipak razumjeti Abazovića– morao je da ode u Ohrid da ispoštuje svog nalogodavca Vučića sa kojim se, kako smo pisali, tajno sastajao više puta u Beogradu, o čemu će biti riječi i u budućim tekstovima na portalu Aktuelno…

Lavrov i poljubac smrti za Open Balkan

Na kraju treba podsjetiti da je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, nakon otkazivanja posjete Beogradu, saopštio da je želio da ”izrazi podršku inicijativi Beograda Otvoreni Balkan”, optužujući Zapad da je za ”zatvoreni Balkan”.

”Svaka čast i Sergeju Lavrovu što je dao poljubac smrti Open Balkanu”, napisao je Edvard Džozef, američki diplomata, poznavalac prilika na Balkanu i šire i ugledni profesor na Univerzitetu Džons Hopkins u Vašingtonu, komentarišući na Tviteru izjavu Lavrova.

Čitaj još:   "BRAVO, DRITANE, BUDIŠ SE POMALO": Ne želi da DF preuzme crnogorski MUP...

Kada tome dodamo i izjavu, uz Džozefa, najeminentnijeg američkog analitičara i visokog saradnika ,,Fondacije Džejmstaun“ Januša Bugajskog da ”Kremlj gleda na ‘Otvoreni Balkan’ kao na korisno oruđe za podmetanje i podjelu Evrope”, jasno je koja je trenutna pozicija SAD kada je u pitanju Otvoreni Balkan.

Uostalom, nakon Ohrida i završne žurke za Otvoreni Balkan, treba očekivati da se o ovom propalom velikodržavnom projektu sve manje govori. Jer, pred Crnom Gorom su ključna pitanja koja se tiču borbe sa organizovanim kriminalnim grupama i parareligijskom, ekstremističkom organizacijom poznatom kao svetosavska sekta. Ta pitanja predstavljaju rak-ranu koja državu drži u stanju društvene stagnacije i koja se hitno i efikasno moraju rješavati.

U.P.A.

kompletan tekst na http://aktuelno.me

izvor: aktuelno.me

KO JE DRITAN ABAZOVIĆ: Sarajevski đak, išibicirao Bošnjake, za sebe je govorio da je „ALBANSKI ČETNIK“… (foto)

Nekoliko političkih stranaka pokrenulo je parlamentarni postupak za izglasavanje nepovjerenja Read more

DRAGINJA Vuksanović- Stanković: DRITAN DA PODNESE OSTAVKU zbog ugrožavanja nezavisnosti…

Dritan Abazović da podnese ostavku zbog krivičnog djela ugrožavanje nezavisnosti, Read more

RAŠKO Konjević: KO ČEMU, DRITAN O POŠTENJU…

Potpredsjednik Vlade i lider Socijaldemokratske partije, Raško Konjević poručio je Read more