IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

POVODOM GODIŠNJICE POKUŠAJA PUČA 15. JULA: Sarajevska VIJEĆNICA u bojama TURSKE ZASTAVE… (foto, video)

Sarajevska Vijećnica večeras je osvijetljena bojama zastave Republike Turske u povodu obilježavanja šeste godišnjice pokušaja puča 15. jula 2016. godine, iza kojeg stoji teroristička organizacija FETO…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, subota, 16. VII 2022… 00: 38… POVODOM GODIŠNJICE POKUŠAJA PUČA 15. JULA: Sarajevska VIJEĆNICA u bojama TURSKE ZASTAVE… (foto, video)

Među okupljenim ispred Vijećnice bio je i ambasador Republike Turske u BiH Sadik Babur Girgin te brojni predstavnici ambasade, turskih institucija i građani.

U Turskoj i u brojnim državama u svijetu danas su održani prigodni programi u povodu godišnjice pokušaja puča u Turskoj.

U Bosni i Hercegovini, kao i u drugim državama Balkana, također je brojnim aktivnostima i sadržajima odata počast šehidima koji su dali živote u noći 15. jula 2016.

Teroristička organizacija FETO odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj do kojeg je došlo u noći 15. jula 2016. godine, na današnji dan prije šest godina.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Republika Turska zvanično zatražila od SAD- a.

Čitaj još:   NASLEDNIK Amfilohija neće se birati u Crnoj Gori... (foto i video)

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO- a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušale procesuirati brojne visokopozicionirane zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Republici Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj ubijena je 251, a ranjene su 2.734 osobe.

BONUS VIDEO Mehteran Birliği Saraybosna'da Konser Verdi

izvor iBalkan.net/ agencije aa

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more