IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BRAVO za Mlade košarkaše Crne Gore: Prvi korak za medalju… (foto, video)

Pobjede nad Srbijom, Hrvatskom i posebno Izraelom na pripremnom turniru u Podgorici bile su dobar nagovještaj da selekcija Dušana Dubljevića može daleko da dogura na EP. I dogurala je do polufinala sa Litvanijom…

PODGORICA: Svijet, Sport, vijesti, subota, 23. VII 2022… 00: 28… BRAVO za Mlade košarkaše Crne Gore: Prvi korak za medalju… (foto, video)

Iako su u pitanju bili samo mečevi u pripremnom periodu, koje su uz to odigrali bez Fedora Žugića (bio je sa seniorskom selekcijom), u mladoj košarkaškoj reprezentaciji Crne Gore su nakon turnira u Podgorici bili svjesni da imaju kvalitet za nešto više od samog opstanka u A diviziji, što je bio prvi proklamovani cilj uoči Evropskog prvenstva. O tome, razumljivo, nijesu željeli javno da govore, iako nijesu krili da vjeruju da bi, kad osiguraju opstanak, mogli da se uključe i u borbu za nešto više.

Pobjede nad Srbijom, Hrvatskom i posebno Izraelom na pripremnom turniru u Podgorici bile su dobar nagovještaj da selekcija Dušana Dubljevića može daleko da dogura na EP. I dogurala je do polufinala sa Litvanijom.

Ključna je, čini se, bila pobjeda u osmini finala protiv Češke (80:78), u teškom meču, koji se, maltene, igrao na posjed. Dan kasnije, kad su obezbijeđenim opstankom skinuli veliko breme, naši mladi košarkaši su lako slavili protiv Hrvatske (89:67), u meču u kojem su djelovali veoma nadahnuto u napadu, sa čvrstom igrom u odbrani. Takva igra je Hrvatima omogućila samo jedno vođstvo, na početku (4:2), kada je dostigla dvocifrenu razliku, prednost nije padala ispod 10 poena, a u posljednjoj dionici je išla čak i do 26 razlike…

“Ništa posebno nijesmo radili za meč sa Hrvatskom u odnosu na prethodne mečeve. Jednostavno, bio sam u pravu za pritisak protiv Češke, koji je mogao, prije svega, mnogo da odnese, jednu dobru igru iz prvog dijela. Izgleda da je sad najbolje to što nam se desio poraz u prvom meču protiv Poljske, koji nas je potpuno ujedinio…

Nakon toga smo imali težak meč sa Turskom, pa Njemačkom, a onda smo, valjda, svi mislili da će protiv Češke biti lakše. U tom meču smo gubili sedam razlike četiri minuta prije kraja i nekako smo ga ,,izvukli“. I protiv Hrvatske je došla na naplatu naša muka kroz ovih 7-8 takmičarskih dana. Ušli smo među četiri najbolje reprezentacije Evrope, što je veliki uspjeh”, ističe selektor mlade selekcije Dušan Dubljević.

Čitaj još:   DPS danas pokreće inicijativu za izglasavanje NEPOVJERENJA Vladi: NAKON IZBORA- Ugovor sa SPC biće SUSPENDOVAN...

Dubljević je podsjetio da je cilj bio opstanak i da je on već debelo prebačen. “Vidi se da je prvenstvo izjednačeno, mnogo ozbiljnih reprezentacija je u borbi za opstanak, a iznenađenje može da bude i pobjeda Litvanije protiv Francuske”, dodaje Dubljević.

Večerašnji rival u polufinalu u ,,Bemax areni“ (21 čas) je grupnu fazu završio sa ubjedljivom pobjedom protiv Češke i dva poraza, od Španije i Ukrajine, ali je Litvanija, zemlja košarke, u osmini finala i četvrtfinalu savladala Njemačku, odnosno Francusku…

Nemamo mi puno vremena ni za euforiju, niti za slavlje. Jesmo napravili veliki rezultat, ali pokušaćemo da damo sve od sebe da, ako Bog da, sljedećom pobjedom obezbijedimo medalju. Vidjećemo.

Selektor Crne Gore je, na kraju, želio da zahvali navijačima koji su došli u velikom broju protiv Hrvatske (njih oko 1.200).

“Zahvaljujem na velikom odzivu publike i podršci koju su nam dali”, zaključio je Dubljević.

Fedor Žugić je i dalje drugi poenter šampionata, sa 18 poena prosječno po meču. Ispred njega je najbolji strijelac večerašnjeg rivala– bek Mantas Rubstavičijus, koji prosječno postiže 21 poen, a u osmini i četvrtfinalu protiv Njemačke i Francuske je ubacio 24, odnosno 38 poena.

“Nemamo nikakav pritisak, nikakva očekivanja. U polufinale ulazimo najbolje što znamo, najbolje što možemo, da se ,,pobijemo“, pa šta nam Bog da”, odgovara Žugić na pitanje o rivalu u polufinalu.

Recept je, svakako, igra iz meča sa Hrvatskom.

“Ušli smo u taj meč sa mentalitetom da ne možemo ništa da izgubimo, već samo da dobijemo. Stvarno nije bilo nikakvog pritiska, momci su dali sve od sebe. Mislim da je to bilo dovoljno, što se vidjelo i po rezultatu. Nakon dana odmora čeka nas polufinale, daćemo sve od sebe”, poručio je Žugić.

Bek njemačkog Ulma je jedan od lidera ekipe, ali njegov učinak bez doprinosa svih ostalih ne bi imao efekta.

“Ono što je specifično za našu ekipu jeste da je ne ,,vuče“ jedan, dva ili tri igrača, nego svi imaju učinak, baš svi pomažu, svako na svoj način. To se vidi po poenterskom učinku, ali i po ostalim stvarima koje se ne vide u statistici. Mislim da stvarno pravimo jedan dobar tim “, ističe Žugić.

Čitaj još:   DRAMATIČNE VIJESTI: LANČANI SUDAR blizu stotinu vozila, više kamiona u plamenu... (foto, video)

Andrija Grbović, krilo Mege, treći je strijelac reprezentacije Crne Gore (nakon Fedora Žugića Đorđija Jovanovića) sa prosjekom od 11,8 poena po meču. Hrvatima je ubacio 17 poena, te upisao šest skokova i četiri asistencije.

“U utakmicu sa Hrvatskom smo ušli bez ikakvog pritiska, dobro smo se spremili za taj meč. Znali smo da su Hrvati neugodna ekipa, koja je u osmini finala ubjedljivo dobila Italijane. Znali smo da tom pobjedom ulazimo u istoriju, i lavovski smo se borili tokom cijelog meča. Moram da zahvalim publici, koja nam uvijek daje motiv i snagu da izdržimo do kraja, kad je najteže”, rekao je Grbović.

Grbović podvlači da je ,,odbrana u četvrtfinalu bila na vrhunskom nivou“.

“Znali smo da će odbrana biti ključ za pobjedu. Dobro smo kontrolisali skok, zatvarali smo prve pasove, u napadu je išla ta lopta, nalazili smo otvorene šuteve”, istakao je Grbović.

Nakon odmora i slavlja, slijedi polufinale sa Litvanijom.

“Pokušaćemo što bolje da se spremimo za taj meč”, zaključio je Grbović.

BONUS VIDEO: Slavlje mladih košarkaša Crne Gore sa navijačima nakon plasmana u četvrtfinale Evropskog prvenstva…

izvor Pobjeda.me

Kvartet u Novom Pazaru

 Rukometni klub Novi Pazar angažovao je golmana Janka Gemaljevića, srednjeg Read more