IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Bila je Titova omiljena PJEVAČICA: Po nju je slao luksuzan auto- pjevala mu je neposredno pred SMRT… (foto, video)

“Imao je običaj da jednostavno pošalje vozača po mene”

BEOGRAD: Srbija, Zanimljivosti, vijesti- četvrtak, 08. IX… 00: 38… Bila je Titova omiljena PJEVAČICA: Po nju je slao luksuzan auto- pjevala mu je neposredno pred SMRT… (foto, video)

Ako se pitate ko je bila omiljena pjevačica Josipa Broza Tita, u pitanju je Vera Cvetinović, novosadska pjevačica, novinarka i voditeljka.

Vera Cvetinović Titu je pjevala tridesetak puta, a on je često po nju slao vozača i luksuzni auto kako bi njegove zabave upravo ona uveličala pjesmom, o čemu je i ona javno govorila.

– Deceniju i po bila sam miljenica Josipa Broza. Pjevala sam mu najmanje tridesetak puta. Tito je imao običaj da jednostavno pošalje vozača i “mercedes” po mene da bi me odvezli u Karađorđevo, na Frušku Goru ili čak u Bugojno da njemu i Jovanki pjevam omiljene srpske i zagorske pjesme– pričala je Vera.

Sve je počelo tako što je Vera kao student književnosti u Novom Sadu amaterski pevala u KUD “Svetozar Marković”, tako dobro da je 1971. postala prvi glas Vojvodine, a potom i solista Radio Novog Sada.

Osjećaj za muziku i dobar glas, kaže, nasledila je od svog oca Mirka Cvetka, tamburaša poreklom iz Kutjeva.

-Tih godina sam pjevala pjesme Ivice Šerfezija, Đorđa Marjanovića i Tereze Kesovije. A kada sam sa društvom krenula na turneju po Južnoj Americi naučila sam i tatine zagorske i mamine pjesme. U međuvremenu, Izvršno vjeće Vojvodine je u jesen 1974. u Mošinoj vili na Fruškoj gori pripremalo prijam za Josipa Broza, pa su me pozvali da prvi put pjevam Titu. U to vrijeme nosile su se mini suknje, a ja sam na prijem u prirodi krenula sa starom bakinom dugom haljinom– prisjetila se Vera.

I baš ta haljina pravljena od zavjesa privukla je pažnju Titu da se kod mlade pjevačice raspita odakle joj baršunasti somot. Kad je Broz čuo da je haljina pravljena od zavjesa donesenih iz Zagorja raznežio se.

Čitaj još:   PODGORICA: Predsjednik Višeg suda o obijanju depoa- Nedostaje oružje u pet predmeta... (foto, video)

-Pjevala sam mu tog dana pjesme “Tiho noći moje zlato spava” i staru zagorsku “Fala”. I kasnije kada bih nastupala pred predsednikom te dvije pjesme su bile obavezno u mom repertoaru– otkrila je Vera koja je poslije diplomiranja našla posao na televiziji.

Sredinom sedamdesetih Vera Cvetko je danju radila na TV Novi Sada uveče pjevala u hotelu “Park”. Bili su to, kaže, mali koncerti, zbog kojih su je njeni obožavaoci nagrađivali knjigama ili sokovima. I tada je Tito diskretno pratio, jer se interesovao za njen život i rad.

-Čujem da ste diplomirali? I da ste imali saobraćajni udes? Kako ste sada– raspitivao se Tito, dok smo sjedeli kraj vatre u Karađorđevu. Tada sam shvatila da sve zna o meni i da mi vijeruje. Na tom diplomatskom lovu u Karađorđevu u toku večere Titu sam otpjevala pjesmu “Zvoni zvonce”, a Jovanki pjesmu “Salaš u malom ritu”, koju je mnogo voljela– kaže Vera.

U bosanskom lovištu Vera je zahvaljujući Titu bila nezvanična mis Jugoslavije, jer je poslije modne revije Aleksandra Joksimovića predsjednik javno rekao:“Meni je Vera najlepša, jer je njena haljina najelegantnija”.

-Mora da se Broz šalio, jer je Joksimović sa predivnim manekenkama Jovanki i Titu prikazao mini haljine i suknje, a ja sam bila u toaleti zakopčana do grla– šalila se Vera.

Poslije toga Titovo obezbjeđenje je mnogo puta Veri slalo vozača i “mercedes” da je voze kod Broza. Neki od njenih nastupa su bili tajni, neki diskretni, a neki javni. Jugoslovensku popularnost pjevačica Vera Cvetko je doživjela u noći 31. decembra 1976. godine kada su Jovanka i Josip Broz sa čitavim političkim rukovodstvom zemlje čekali novu 1977. godinu u Novom Sadu.

U velikoj gužvi sa 650 gostiju i stotinak izvođača Vera je Titu otpjevala omiljene pjesme i obezbjeđenje je prosto izguralo iz svečane sale u hodnik, da bi nastupali drugi umjetnici.

Ona je jednom prilikom otkrila i kada je poslednji put zapjevala Titu.

BONUS VIDEO: Vera Cvetko- Tamno višnjeve boje šal…

Čitaj još:   OPET DRAMA NA KOSOVU: Odjekuju RAFALI, bezglava jurnjava automobila…

-Poslednji put sam pjevala Titu i Jovanki na dočeku 1980. godine u Karađorđevu. Tražio je da sjedim pored njega. Oko Broza su bile njegove pudlice koje su skakutale po meni i činile me nervoznom. Vidjelo se da je Tito ozbiljno bolestan. I prilikom ovog našeg poslednjeg susreta Tito je uživao dok sam pjevala “Tiho noći moje zlato spava– sjeća se Vera Cvetko Cvetinović.

Vera danas živi u Novom Sadu i vlasnica je malog hotela koji je prepun slika Tita i Jovanke. Kada gosti posjete Master rezidenciju u Novom Sadu imaju vrlo rijetku priliku da u holu recepcije ovog malog hotela razgledaju veliki album sa fotografijama Josipa i Jovanke Broz.

Mnogi od njih budu prijatno iznenađeni lijepim slikama sa autogramom bivšeg jugoslovenskog predsjednika, i glasno se pitaju otkuda Brozovi u jednom privatnom hotelu.

BONUS VIDEO: Vere Cvetinović, novosadske novinarke, voditeljice i pjevačice…

izvor Objektiv.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more