IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PODGORICA: Predsjednik Višeg suda o obijanju depoa- Nedostaje oružje u pet predmeta… (foto, video)

Predsjednik podgoričkog Višeg suda Boris Savić rekao je da je, nakon što je otkriven tunel u depou tog suda, utvrđeno da nedostaje oružje iz pet predmeta koji su u toku.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, četvrak, 21. IX. 2023… 00: 38… PODGORICA: Predsjednik Višeg suda o obijanju depoa- Nedostaje oružje u pet predmeta… (foto, video)

Savić je rekao da bi u tim predmetima advokati mogli da traže nova veštačenja i dodao da popis depoa nije završen…


Sjednica Sudskog savjeta u Podgorici (Foto: Jovo Radulović)
Sjednica Sudskog savjeta u Podgorici (Foto: Jovo Radul

Predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić kazao je u srijedu da su, nakon što je otkriven tunel do depoa Višeg suda u Podgorici, “do sada utvrdili da u pet predmeta nedostaju dokazi, ili su kompromitovani”.

“Prema sadašnjem stanju stvari, a kada je u pitanju oružje mislim da je to i konačno, imamo pet tekućih predmeta u kojima nam nedostaje oružje. Ti predmeti su već izvještačeni, ali ne možemo isključiti mogućnost da stranke u postupku predlože neko novo vještčenje”, kazao je Savić nakon sjednice Sudskog savjeta na kojoj se, između ostalog, raspravljalo o njegovoj potencijalnoj odgovornosti u slučaju obijanja depoa Višeg suda.

Predsjednik Višeg suda nije želio da kaže o kojim konkretnim predmetima se radi…

Ne bi rekao da su predmeti od neke posebne važnosti, u smislu da ukazuju na samo jednu kriminalnu grupaciju. Ne možemo da prepoznamo da se radi o nekih pet ciljanih predmeta koji bi bili slične grupacije”, objasnio je Savić.

On je, takođe, kazao da nije završen pregled ostalih stvari u depou Višeg suda “u prvom redu droge”

To će nam biti sledeće, kada završimo sa oružjem sledeće će biti droga, ali za sada ne vidimo da nam nešto nedostaje”, naveo je Savić i dodao:

“Može se desiti da u predmetima u kojima je, nagađam, stotinu ili dvije stotine kilograma droge, dvadeset, ili trideset vreća, da neka nedostaje. To u ovom momentu ne možemo reći, ali ništa ne upućuje na to, ali tek kada završimo popis znaćemo da li nam bilo šta drugo nedostaje”, kazao je Savić.

Govoreći o tome kako se u slučaju obijanja depoa Višeg suda stalno govori o oružju koje je korišćeno u ubistvu urednika Dana Duška Jovanovića, o laptopu južnokorejskog državljanina Do Kvona, kao i o kokainu, Savić je kazao da se “radi o predmetima koji se nalaze na potpuno drugom mjestu i koji ni u jednom momentu nisu bile ugroženi”.

Slučaj "tunel": Nedostaju dokazi u pet predmeta

Odgovarajući na pitanje novinara o navodima koje je saopštio na današnjoj sjednici Sudskog savjeta, da je u slučaju obijanja depoa Višeg suda moguća meta bio kokain, predjsjednik Višeg suda Boris Savić kaže:

Čitaj još:   MILORAD Dodik: Naš glavni grad nije Sarajevo već Beograd... (foto)

“U prvi mah mi je djelovalo da je to suviše ozbiljna strar da bi tema bila marihuana, ili neka od stvari koja ima relativno manju vrijednost. Kako vrijeme prolazi, mogu samo da nagađam i da se bavim stvarima za koje nisam ovalšćen da pričam, ali čini mi se da je tu, ipak, motiv bio kokain”, kazao je on, dodajući da “samim tim postaje bespredmetno govorit o saradnji nekog iz suda, jer većina zaposlenih u sudu zna gdje se taj kokain nalazi”.

Da je bila saradnja sa nekim iz suda ne vjerujem da bi ušli u svu ovu priču, kopali tunel za vreću marihune”, rekao je Savić.

Savić je, takođe, rekao da su zaposleni u sudu, koji su radom direktno povezani sa depoom, prošli poligrafsko testiranje.

“Niko od njih nije imao rezultat na poligrafu koji bi ukazivao da nešto kriju”, naveo je Savić.

Savić je rekao da ne prihvata i ne smatra da ima bilo kakvu odgovornost u slučaj prokopavanja tunela do depoa Višeg suda.

Odgovoran sam što je taj otvor pronađen, a i odgovoran sam što kokain nije bio tamo gdje se očekivalo da bude, tako da u tom dijelu prihvatam odgovornost, da kokain nije bio u depou i da sam, možda na neki način, razočarao sve one koji su ovo radili”, kazao je predsjednik Višeg suda i naglasio da će pravi motivi prokopavanja tunela do depoa biti poznati tek kada istražni organi završe svoj posao.

Čitaj još:   REGION O HRABROM ČINU SLAVNE GLUMICE: Stala i svojim tijelom blokirala...(video)

Tunel, prokopan od privatnog stana u Njegoševoj ulici u Podgorici, do depoa Višeg suda otkriven je 11. septembra, a do danas je poznato da je osumnjičeno šest ljudi.

BONUS VIDEO: Istraga o tunelu ispod zgrade suda

Nakon nedavne sjednice Biroa za operativnu koordinaciju organa obavještajno-bezbjednosnog sektora (BOK) saopšteno je da obijanje depoa Višeg suda u Podgorici predstavlja “najznačajniji i najopasniji udar na institucije države i pravosudni sistem”.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović nedavno je, nakon sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost, sapštio da očekuje da slučaj obijanja depoa bude riješen u veoma kratkom roku, jer je, kako je kazao, u tom slučaju mnogo toga riješeno i “identifikovano”.

Abazović je ranije, takođe, kazao da smatra da kopanje tunela nije moglo biti urađeno bez pomagača unutar suda.

U blizini zgrade u kojoj se osim Višeg, nalaze i Vrhovni i Apelacioni sud je i zgrada Centralne banke Crne Gore, Ustavnog suda, Skupštine Crne Gore i Vlade.

BONUS VIDEO: Slučaj “tunel”: Nedostaju dokazi u pet predmeta

izvor Telegraf.rs

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more