IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BIĆE VIŠE VREMENA ZA SAN: Zimsko računanje vremena počinje u nedjelju, kazaljke pomjeramo za jedan sat unazad… (foto, video)

DAKLE Krajem ovog mjeseca završava se ljetno, a počinje zimsko računanje vremena. To znači da u nedjelju, u noći sa 29. na 30. oktobar, kazaljke na satovima treba pomjeriti za jedan sat unazad.

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, petak, 28- X- 10: 44… BIĆE VIŠE VREMENA ZA SAN: Zimsko računanje vremena počinje u nedjelju, kazaljke pomjeramo za jedan sat unazad… (foto, video)

Je li ovo posljednje pomicanje sata? Uskoro počinje zimsko računanje vremena…

U 03: 00 sata kazaljke na satovima treba vratiti jedan sat unazad, odnosno na 02: 00 sata, a što je u skladu sa Zakonom o računanju vremena.

Uvođenje tzv. ljetnog računanja vremena izvorno je predloženo radi štednje energije kao “Daylight Saving Time” (DST). To je prvi predložio Benjamin Franklin 1784. godine u eseju koji je poslao urednicima jednog pariškog lista. Prelazak je prvi put službeno proveden u dijelu Kanade 1908. godine, a potom su ga slijedile ostale zemlje.

U noći između subote (29. oktobra) i nedjelje (30. oktobra) treba vratiti časovnike jedan sat unazad jer se završava ljetnje računanje vremena. Ljetnje računanje vremena u Crnoj Gori počelo je u nedelju 27. marta kada su kazaljke pomjerene sat vremena unaprijed, odnosno sa dva na tri sata.

Računari, mobilni telefoni i drugi savremeni uređaji koji pokazuju tačno vrijeme automatski će da “pređu” na zimsko računanje vremena, ali ako imate i dalje neki analogni pokazivač vremena ili stariji uređaj koji “ne umije” automatski da odradi tu radnju, ne zaboravite da pomjerite kazaljke jedan čas unazad, sa 3.00 na 2.00.

Čitaj još:   Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo: PATRIOTE SU SPREMNE UKOLIKO IZOSTANE REAKCIJA MEĐUNARODNE ZAJEDNICE! (foto, video)

Još nije postignuta saglasnost o prijedlogu Evropske komisije od prije četiri godine da se ukine sezonsko pomjeranje sata posljednje nedjelje u martu, odnosno u oktobru. Prijedlog je 2019. podržao Evoropski parlament, ali treba da ga usvoje države članice.

Ljetno računanje vremena kreirano je da ljudima pruži sat vremena više dnevnog svjetla, ali stvarnost je da mnogi ljudi, kako se bliži zima i noć ranije pada, započinju i završavaju svoj radni dan u mraku, uz malu mogućnost da provode vrijeme na sunčevoj svjetlosti.

Vraćanjem na zimsko računanje vremena sunce će ranije izlaziti, ali i zalaziti, dok će u noći kada se vraćaju kazalje, mnogi ljudi spvati jedan sat duže.

To znači mnogo i vjerovatno će prvobitno biti od pomoći da se ujutro osjećate odmornije i spremnije za svakodnevne obaveze. No, važno je znati da je tako narušena naša stečena rutina te da nam je navečer teže naviknuti se da ranije idemo u krevet.

Čitaj još:   VREMENSKA PROGNOZA: Za vikend otopljenje do 14 C...

Kako bi što prije privikli svoje tijelo na ovu promjenu, potrudite se da budete što izloženiji svjetlu, kao i da pokušate svake noći ići u isto ili bar približno vrijeme na spavanje…

izvor iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more