IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

STRATEGIJA SRBIJE: Beograd traži da DRITAN Abazović uvede Crnu Goru u „Otvoreni Balkan“

Analitičar iz Beograda Bojan Panaotović, blizak predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, saopštio je u autorskom tekstu za prosrpski portal Borba da bi Abazovićeva Vlada trebalo da donese odluku o pristupanju Crne Gore „Otvorenom Balkanu“ i pored negativne analize Ministarstva evropskih poslova. Panaotović tvrdi, pozivajući se na izjave američkih zvaničnika Gabrijela Eskobara i Kristofera Hila, da podrška SAD toj ideji neće izostati.

– Predsjednik SNP-a i potpredsjednik aktuelne Vlade Crne Gore Vladimir Joković veoma razložno i politički mudro predlaže da Vlada Dritana Abazovića donese odluku o pristupanju Crne Gore inicijativi “Otvoreni Balkan” – ocijenio je Panaotović.

Prema mišljenju Panaotovića, projekat „Otvoreni Balkan“ povezuje narode i države u cilju rasta ekonomije, slobodnijeg protoka robe, kapitala i ljudi, a za ,,Crnu Goru kao turističku destinaciju ulazak u ovu inicijativu donijeće brojne benefite“.

– Takođe, svakom dobronamjernom čovjeku jasno je da je blagotvoran srpsko-albansko-makedonski detant i nova politička stvarnost koja podrazumijeva ekonomsku razmjenu i projekte u vezi sa energijom, umjesto nacionalnih i drugih tenzija. Podrška SAD, ključnog geopolitičkog igrača na ovim prostorima, neće izostati. Naprotiv, otuda ulazak Crne Gore u ꞌOtvoreni Balkanꞌ ne nosi nikakve rizike, a donijeće višestruku korist – istakao je.

Panaotović je i ustvrdio da je bivša ministarka evropskih poslova Jovana Marović, kako je rekao, strano tijelo u Vladi blisko DPS-u zaboravljajući da je Marović bila potpredsjednica Ure.

– Od samog formiranja Abazovićeve Vlade bilo je jasno da su neki ministri koji participiraju u istoj nakalemljeni, to jest, neka vrsta stranog tijela. Jedan od egzemplara rečenih prilika je upravo ministarka Jovana Marović koja je, na dobrobit građana Crne Gore, ali i regiona, svojom voljom podnijela ostavku.

Čitaj još:   DRITAN ZA "DW" poručio: SPREMAN sam da preuzmem poziciju PREMIJERA... (foto, video)

Postoji jedan broj političara i javnih djelatnika koji ideološki, po sopstvenim opredjeljenjima i svjetonazorima apsolutno pripadaju DPS-u i njegovom miljeu, ali misle da nije lukrativno i in vezivati se za brod koji tone, pa umjesto da uđu u DPS ili neku od srodnih partija biraju tobože neutralni NVO sektor ili Uru – naveo je Panaotović.

Tako je ministarka Marović, kako tvrdi Panaotović, već na samom početku rada aktuelne vlade doživjela ,,šok činjenicom da se pitanje Temeljnog ugovora stavlja na dnevni red“.

– Njen animozitet i grozomora spram SPC i MCP je toliki da je bojkotovala datu sjednicu Vlade pokušavši da da ključni doprinos opstrukciji usvajanja TU, pokazavši pri tome pritvornost i licemjerje. Ako se „kleronacionalizam“ SPC nekako i mogao progutati, ꞌOtvoreni Balkanꞌ je kap koja je prelila čašu. Iracionalan strah od ꞌvelike Srbijeꞌ, koji stvara animozitet kod svih srbofoba od ꞌOtvorenog Balkanaꞌ prevladao je i u ovom slučaju.

Prava istina, međutim, glasi da je ꞌOtvoreni Balkanꞌ prevashodno ekonomska inicijativa koja popušta stege na svim poljima zahvaljujući čemu će sjever i jug Crne Gore, ali i Podgorica i Cetinje imati mnogo više ljetnjih i zimskih turista nego što ih ima sada – navodi Panaotović koji se obrušio na analizu Ministarstva.

Čudo da ministarka Marović, u svojoj analizi OB, kako navodi, nije gospodu Eskobara, Hila, Varheljija i Ramu označila kao inspiratore, ideologe i Vučićeve kompanjone u stvaranju „velike Srbije“ jer svi listom nedvosmisleno podržavaju ovaj projekat, a Rama u njemu i učestvuje.

– Svjedoci smo, dakle, činjenice da je ministarka Marović zalutala u Uru, a da je njen prirodni politički milje DPS. Valja predložiti Živkoviću i Nikoliću da razmotre slučaj gospođe Marović i eventualno se angažuju u zimskom prelaznom roku jer fakat je da su DPS- u nasušno potrebna pojačanja.

Čitaj još:   Otvoreno pismo DRITANU Abazoviću: MLAD SI, MOŽDA SE POPRAVIŠ (video)

Marović je idealna- ne krije animozitet prema SPC, protivnik je Temeljnog ugovora, to je pokazala u praksi. Imala je nekoliko tvitova u kojima se nijesu mogle sakriti negativne emocije prema Beogradu i Srbiji – zaključio je Panaotović.

izvor: pobjeda.me

Niti čuje niti vidi: Za DRITANA Abazovića oštre poruke Tanje Fajon nisu ništa negativno…

Postoji velika prijetnja da se pristupni pregovori Evropskoj uniji zaustave Read more

RAŠKO Konjević: DRITAN na slobodi na muke da RADU “jezik” ne poželi slobodu…

Prvo sam bio osoba koja “želi sukobe izmedju svojih sugrađana”, Read more

DRITAN Abazović dodijelio više počasnih državljanstava nego sve vlade od 2008…

lada Dritana Abazovića dodijelila je za osam mjeseci svog mandata Read more

Poslanica iz BiH: DRITANE Abazoviću, Vaše izjave su politička i ljudska SRAMOTA, čista bahatost i otvorena uvreda…

Poslanica stranke Narod i pravda u bosansko- hercegovačkom parlamentu Mia Karamehić-Abazović oglasila Read more