IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILOJKO Spajić “oplodio” poslovanje Er Srbije, Air Montenegro propada! (foto, video) 

ZAHVALJUJUĆI EKSPERTIMA, SRPSKI AVIO PREVOZNIK NAJVIŠE ZARAĐUJE OD CRNE GORE: Vlada Srbije je većinski vlasnik Er Srbija sa 85 odsto vlasničkog kapitala, pa sada postala očigledna namjera Zdravkovih eksperata da se profit prebaci u državnu kasu nama susjedne zemlje…

PODGORICA: Crna Gora, Ekonimija, vijesti, utorak, 06- XII- 20- 24… MILOJKO Spajić “oplodio” poslovanje Er Srbije, Air Montenegro propada! (foto, video) 

Strmoglavo propadanje Crne Gore u jamu političkog haosa, čiji je krajnji cilj da se dotakne dno u kom bi bilo potpuno obismišljena svrha postojanja države, počelo je nakon ”oslobođenja” 30. avgusta 2020. godine i još se ne nazire njegov kraj.

Politička i institucionalna blokada, EU integracije u potpunoj stagnaciji, srozana međunarodna pozicija Crne Gore, revanšizam, partijsko zapošljavanje, brutalno miješanje Srbije i drugih stranih država u unutrašnje stvari, klerikalizacija javne scene i rušenje građanskog koncepta društva pod uticajem nalogodavaca iz takozvane SPC, ekonomski haos kakav ne pamtimo još od 90-ih…

Sve su to ”benefiti” koji su došli nakon promjene vlasti i konstruisanja prve, takozvane, ”ostroške” vlade na čijem je čelu bio Zdravko Krivokapić. Posao Krivokapića i apostola na uništavanju Crne Gore sa još većim uspjehom nastavio je njegov nasljednik, kontroverzni Dritan Abazović.

Iako destrukcija države koja se odvija već više od dvije godine nekome izgleda kao haos koji nema nikakvu vidljivu svrhu i iza kojega se ne krije nikakav plan, sad ipak počinjemo da naziremo u čiju korist je rađena ova osmišljena subverzija Crne Gore. To se najbolje vidi na primjeru ugašene nacionalne avio kompanije Montenegro Airlinesa.

Er Srbija ”uskočila u prazan prostor”

Nepunih dvadesetak dana nakon što je Krivokapićeva Vlada izabrana u parlamentu ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić je 24. decembra najavio definitivno gašenje crnogorskog nacionalnog brenda – Montenegro Airlinesa (MA). Dan kasnije nacionalna avio-kompanija je i zvanično ugašena.

Gotovo dvije godine nakon gašenja MA, srpski nacionalni avio prevoznik objavio je, za njih, fantastične vijesti.

”Crna Gora zauzima prvo mjesto kao tržište Er Srbije sa najvećim prinosom”, objavljeno je u godišnjem izvještaju srpske kompanije krajem novembra. Er Srbija je u 2021. godini zabilježila povećanje prinosa u cjelini u poređenju sa 2019. prije pandemije za 1,2 poena.

Prevoznik je primijetio da je postigao ove rezultate zahvaljujući ”brzoj reakciji na promjenljive tržišne uslove, kao i dinamičnim cijenama”. 

Čitaj još:   DRAMA NA MAGISTRALI: Stablo je palo na putnički autobus tokom vožnje... (video)

Ovakvo naglo poboljšanje poslovanja srpskog nacionalnog avio prevoznika, potvrdilo je sumnje onih koji su smatrali da je Vlada Zdravka Krivokapića ugasila Montenegro Airlines kako bi otvorila vazdušni prostor Srbiji.

Jer likvidacijom MA, Er Srbiji se otvorila mogućnost da ubira profit na kratkim frekventnim destinacijama prema Podgorici i Tivtu, sa visokim cijenama  i niskim operativnim troškovima. Tako je Srbija “uskočila u prazan prostor” povećavanjem broja letova prema Crnoj Gori.

Spajić– oploditelj kapitala

Kada su gasili MA, u decembru 2020. tadašnji ministar finansija Milojko Spajić je obećao da će za nula eura otvoriti novu avio kompaniju koja će poslovati sa dobitkom.

Preciznije, Spajić je rekao da osnivanje nove kompanije ne košta te da je “to osnivački kapital koji bi trebalo da se oplodi”.

“Trošak će biti nula, a investicija u zavisnosti od procjene. Racionalno ćemo razmisliti koliko je novca potrebno za osnivanje kompanije, vodićemo se principom održivosti”, rekao je Spajić.

Da je ministar pričao nebuloze bilo je jasno odmah, a vrijeme je pokazalo da je gašenje MA i osnivanje ToMontengra bio katastrofalno loš potez – država je uložila najmanje 30 miliona u kompaniju, na preskupe poslovne prostorije, preplaćen menadžment, bonuse, i strane konsultante.

Samo je tadašnji izvršni direktor ToMontemegra Predrag Todorović primao mjesečno 4.400 eura, naknadu za zakup stana 1.000 eura, uz jednokratni bonus od 50.000 eura.

Nakon prvog bonusa, Todorović je podnio ostavku. Konsultantske usluge Lufthanzi plaćene su 200.000 eura, a menadžment je postupao suprotno njihovim preporukama. Za to vrijeme, Vlada je sipala desetine miliona eura u kompaniju koja je trebalo, po Spajiću, da košta nulu.

Er Srbija zarađuje od Crne Gore, Air Montenegro propada

I dok Er Srbija najviše zarađuje od Crne Gore, naš avio prevoznik Air Montenegro je u teškim finansijskim problemima. Ovu godinu će završiti sa minusom od 10 miliona eura. Ni za narednu se ne predviđa svijetla budućnost. Naime, kompanija raspolaže sa dva „embraera 195“, stara 13 i 14 godina, a na jednom je iznajmljeni motor, što će potrajati još najmanje šest mjeseci.

Originalni motor je u radionici u Brazilu, nije funkcionalan i čeka radove vrijedne 2,8 miliona dolara za koje kompanija nema novca. Zbog kraja životnog vijeka komponenti motora oba vazduhoplova, kompanija će u narednih pet godina morati da potroši najmanje 27 miliona dolara kako bi ih reparirala. Od toga se 23 miliona odnosi na velike radove na motorima koji dospijevaju 2025. i 2027. godine, dva miliona za iznajmljivanje zamjenskih motora i 2,8 miliona za radove na motoru koji je već u Brazilu, a koji treba da se završe sljedeće godine.

Čitaj još:   OPOZICIJA CRNE GORE: ''Ukoliko dođu iz NOVOG PAZARA, TUTINA, SJENICE... pisat će im se krivične prijave''

I dok su nesposobni ministri gasili MA, sipali desetine miliona u novog gubitaša, Srbija je zadovoljno trljala ruke. Nebo Crne Gore za njih nema granica jer nemaju ozbiljnu konkurenciju. Vlada Srbije je većinski vlasnik Er Srbija sa 85 odsto vlasničkog kapitala, pa je sada postala očigledna namjera Zdravkovih eksperata da se profit prebaci u državnu kasu Srbije.

Da ima nadležnih državnih organa, ozbiljnije bi se pozabavili Spajićevim “igricama” sa novcem poreskih obveznika i štetom koju je država pretrpjela zbog loših odluka – bile one posljedica namjere ili neznanja.  Jedinu istinu koju je Spajić rekao je da će trošak da se “oplodi”, ali ne nama nego, kako je vrijeme pokazalo Er Srbiji. (L.P.Đ.)

BONUS VIDEO: Izjava predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića nakon Samita EU- ZB

izvor aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more