IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

JEVTO Eraković: Očekujemo da se u Parlamentu poštuje mišljenje VK…

Ususret sjutrašnjoj sjednici Parlamenta, kada bi na dnevnom redu trebalo da se nađe ponovno glasanje o Zakonu o Predsjedniku, član Predsjedništva i poslanik DPS- a dr Jevto Eraković je kazao da očekuje od svih političkih subjekata konstruktivan odnos prema mišljenju Venecijanske komisije, koja je saopštila da sporni zakon ne treba usvajati.

– To onda daje šansu za dogovor i o drugim pitanjima(izbor makar jednog sudije Ustavnog suda).Mi, svakako, nećemo pristajati da iznova budemo izgirani lažnim obećanjima “većine”. To svima treba da bude jasno“, poručio je Eraković, ocijenivši da je minimum kompromisa „ da seutvrdi datum za prijevremene parlamentarne izbore i da se odustane od urušavanja ustavno-pravnog sistema – kazao je Eraković u intervjuu za portal Standard.

Približava se 12. decembar do kada je odložena sjednica Skupštine na kojoj treba da se izaberu sudije Ustavnog suda. DPS je za deblokadu te institucije, ali pod poznatim uslovima – povlačenje Zakona o Predsjedniku i zakazivanje izbora. Da li je napravljen bilo kakav pomak nakon sastanaka predstavnika parlamentarnih stranaka?

ERAKOVIĆ: Naši stavovi su jasni i javni. I sami konstatujete da su poznati. Potrebna je politička volja da se postigne dogovor i mi smo inicirali dijalog. To što razgovore pokušavamo da pokrenemo mi iz opozicije dovoljno govori o činjenici da “skrpljena” parlamentarna većina nema motiv, niti želju da dođe do kompromisa.

Iz najmanje dva razloga – prvo, na taj način guraju Crnu Goru u još dublju provaliju, što i jeste glavni motiv njihovih mentora, a drugo pokušavaju da odlože neminovno – da neki od njih više nikada neće biti u prilici da formiraju vladu, pa ni da uđu u Skupštinu, osim kao posmatrači.

Da, ipak, pokušam da pokažem i nešto opreznog optimizma. Očekujem od svih političkih subjekata konstruktivan odnos prema mišljenju Venecijanske komisije koje će svima olakšati poziciju za donošenje odluke o Zakonu o Predsjedniku. To onda daje šansu za dogovor i o drugim pitanjima. Mi, svakako, nećemo pristajati da iznova budemo izgirani lažnim obećanjima “većine”. To svima treba da bude jasno.

Šta je mjera kompromisa u ovom slučaju?

ERAKOVIĆ: Da utvrdimo datum za prijevremene parlamentarne izbore i da se odustane od urušavanja ustavno-pravnog sistema. Za nas to je minimum za kompromis.

Prijevremeni parlamentarni izbori nužni su da bi zemlja izašla iz institucionalne blokade i pomakla se sa ivice ekonomske provalije i bankrota. Nama je, jednako kao i funkcionalan Ustavni sud potrebna i legitimna i odgovorna vlada da zemlju izvede iz haosa i vrati je na evropski put. Kao društvo i kao država izgubili smo mnogo vremena pa to moraju biti paralelni procesi. Mi više vremena za gubljenje nemamo.

Da li je moguće da se izbori za Predsjednika Crne Gore i vanredni parlamentarni izbori održe na proljeće u jednom danu?

ERAKOVIĆ: Očekujemo da vanredni parlamentarni izbori budu prije predsjedničkih za koje znamo da će biti u martu ili aprilu.

Da li je tačna infomacija da će se planira održavanje Kongresa DPS-a u januaru naredne godine?

ERAKOVIĆ: Toliko toga važnijeg u ovoj zemlji treba da se desi da je, vjerujte, izlišno sada pričati o Kongresu DPS-a. Primjera radi, svaki put kada se nagovijesti da je moguće postići napredak u izlazku iz haosa, neko se potrudi da osujeti svaki dogovor. Recimo, traženjem da se ukine imunitet za petoro poslanika opozicije u procesu za koji se iz aviona vidi da je montiran i tempiran u političke svrhe.

Toliki je strah “vladajućih” da bi stanje u zemlji moglo da se normalizuje, da su spremni na sve da to zaustave. U toj i takvoj atmosferi pričati o partijskom kongresu nije najlogičnije. Sigurno je, međutim, da ćemo procese koje smo definisali na prethodnom Kongresu dovesti do kraja i ispuniti zaključke tog Kongresa.

Čitaj još:   DRAGAN Bursać: Mandićevim trajektom 30. avgust u srpski svet!

Da li je o tome bilo riječi ne prethodnim stranačkim sastancima?

ERAKOVIĆ: Razgovarali smo i razgovaramo o tome šta svako od nas ponaosob, i svi kao tim, možemo da učinimo za svoju zemlju. Institucionalno, na protestima, na svakom koraku i na svakom mjestu.

Šta DPS treba i može da uradi da, kako kažu analitičari, skine „negativni brend“ sa svog imena?

ERAKOVIĆ: Sasvim sam otvoren za svaki argumentovan razgovor o greškama, koje je DPS napravio unazad trideset godina. Ako, međutim, na jedan tas vage stavite pozitivno, a na drugi negativno, siguran sam da, objektivno, ovo prvo preteže.

Svaku vagu, nažlaost, moguće je baždariti. Pa i ovu – spin kampanjama, preuveličavanjima, hibridnim ratovanjem.

Istina, međutim, uvijek nađe put. Kao i voda. Vjerujem da ćemo, kao društvo, uskoro biti u prilici da objektivno sagledamo da li je, kako kažete, brend DPS-a pozitivan ili negativan.

Velike stvari koje je DPS uradio i koje će, siguran sam, tek uraditi za Crnu Goru su najbolji dokaz zašto smo ne samo najveća partija u Crnoj Gori nego partija sa najkvalitetnijim, najobrazovanijim i najuspješnijim ljudima.

Nakon gubitka vlasti na prethodnim parlamentarnim izborima naš primarni zadatak bio je očuvanje temelja Crne Gore iz opozicione uloge i svakim svojim potezom i odlukom smo doprinijeli tome.

U takvoj situaciji, moram biti potpuno iskren, nijesmo na pravi način odgovorili na orkestriranu političko medijsku hajku o DPS-u.

Ulazimo u dane kada će se voditi presudna borba za dalju sudbinu Crne Gore. Da li ćemo na trasirani put koji vodi prema EU ili ćemo se oburdavati balkanskim srednjovjekovnim stranputicama. E, u toj borbi moramo odlučnije i jasnije poslati poruku da ne dozvoljavamo da nas etiketiraju, da nas ponižavaju i da nam u svakom pogledu manje vrijedni od nas drže moralne pridike. Dani koji slijede će potvrditi moje riječi.

Posljedice ukidanja doprinosa na zdravstveno osiguranje je upalio sve crvene lampice u zdravstvu. Populizam se Crnoj Gori još jednom obio o glavu jer klizimo u bankrot ne samo zdravstvenog sistema. Koji modeli postoje da se stanje makar vrati na nulu?

ERAKOVIĆ: Nisam sigUran da su crvene lampice popaljene u većem dijelu društva koji je na udaru zbog ovog pogrešnog poteza Vlade koja ga je predložila i poslanika koji su ga izglasali. Odgovornost im je podjednaka iako sada pojedini ne žele da prihvate da su uopšte učestvovali u tome. Mislim da moraju svi da odgovaraju za te odluke.

Oni koji su suočeni sa potebom da se liječe, nažalost, bolje od drugih vide gdje smo i sa kakvim nepremostivim preprekama se suočavaju. Ono što je najopasnije, najviše su pogođeni onkološki, kao i hronični bolesnici.

Ostali još okreću glavu od problema. Nadajući se, valjda, da će zauvijek biti zdravi. Oni i svi njihovi ukućani.

Da li je moguće sada vratiti doprinose za zdravstveno osiguranje?

ERAKOVIĆ: Moguće nije prava riječ. Obavezno i nužno tačnije opisuju ono što je potrebno. Mi smo u DPS-u i Komisiji za zdravstvo DPS-a upozoravali na teške posljedice ukidanja doprinosa. Prezentovali scenario u kojem se sada nalazi crnogorsko zdravstvo…

Za razliku od drugih mi nudimo i rješenja, tako da ćemo u susret vanrednim parlamentarnim izborima izaći sa konkretnim programom i prijedlozima rješavanja katastrofalne situacije u zdravstvenom sistemu. Ako ostane ovakav sistem finansiranja upozoravam da će problemi biti jos veći naredne godine.

Čitaj još:   JEVTO Eraković: Popisivačima “srpskog sveta” nećemo otvarati vrata... (foto)

Biće potrebno još veće zaduživanje da bi se imalo za tekuću potrošnju zdravstvenog sistema. Jasno je da to vodi u potpuni finansijski kolaps zdravstvenog sistema koji nekako može da se održava samo dok postoji mogućnost zaduživanja. A tu su mogućnost skoro u potpunosti iscrpili.

Da li je nedostatak kapitalnih investicija u zdravstvu je direktna posljedica svega pobrojanog u prethodnim pitanjima?

ERAKOVIĆ: Da. U zdravstvu, kao i u svim drugim oblastima. Podsjetiću da su projekti čijom se gradnjom ili početkom gradnje hvali vlast, ustvari programirani i finansijski obezbijeđeni u vrijeme prethodnih Vlada koje su konstituisali DPS i naši koalicioni partneri. Tada su urađeni projekti i obezbijeđeno finansiranje za Kliniku za infektivne bolesti KCCG i Kliniku za dermatovenerologiju KCCG i to sredstavima EU.

Urađen je projekat i obezbijeđeno finansiranje Klinike za mentalno zdravlje KCCG. Započeli smo i izradu projekata za urgentni centar KCCG i Centar za hematologiju KCCG. I pored svih obezbijeđenih uslova ovi projekti su čekali više od godinu i po dana da se krene sa realizacijom.

To je nedopustivo. Slična je situacija i sa izradom projekata za izgradnju bolnice u Pljevljima, Doma zdravlja u Podgorici (u Siti kvartu) i regionalne bolnice za Kotor, Tivat i Budvu.

Šta su osnovne zamjerke DPS u vezi sa popisom stanovništva?

ERAKOVIĆ: Za dio našeg parlamenta i javnosti koja ga podržava Popis je isključivo politički alat za ubijanje građanske Crne Gore.

O tome se otvoreno govori – da Popis mora da pokaže kako je srpski nacionalni korpus većina u Crnoj Gori i da je to uvod u izmjenu Ustava.

Dakle, da Crna Gora prestane da bude država građana i postane država nacija – srpske i ostalih.

Kako će Popis to pokazati? Tako što će u Crnu Goru ući dovoljno novca da se ta laž kupi kao istina i tako što će, prethodno, pokušati da slome svaku mogućnost otpora namećući svakome ko se usprotivi etiketu da je DPS bot i sve ono sa čim se već dvije godine svakodnevno susrećemo u javnom diskursu.

Svima, međutim, mora da bude jasno– Crne Gore kao države nacija, u kojoj će, pritom, jedna biti favorizovana, jednostavno nema. Ne može je biti. I to je cilj.

Očekujem, ipak, da će uz stabilizaciju situacije u Crnoj Gori nakon vanrednih parlamentarnih izbora i ovo pitanje biti tretirano u skladu sa evropskim standardima i bez pojačanih tenzija. I da će Popis biti ono što i treba da bude, alat za planiranje politika, u državi koja će nadam se biti prva naredna članica EU.

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more