BiH

UŽAS- SKRNAVLJENJE DŽAMIJA I PONIŽAVANJE BOŠNJAKA: Ko su bijeljinski “sportisti” koji uriniraju po muslimanskim bogomoljama… (foto, video)

Jedan urinira po zidu džamije, drugi ga snima i navija uz poruku “neka si je zalio, **bem li ti sve muslimansko”…

BIJELJINA: BiH, Crna Hronika, vijesti, nedelja, 15: 01- 2023, 00: 24… UŽAS- SKRNAVLJENJE DŽAMIJA I PONIŽAVANJE BOŠNJAKA: Ko su bijeljinski “sportisti” koji uriniraju po muslimanskim bogomoljama… (foto, video)

One koji u RS- u zapišavaju tuđe bogomolje, koji na drugove iz razreda jer pripada drugoj vjeri i naciji, kidišu čakijom, kako bi “isparali muslimane”, a što smo godinama unazad imali priliku svjedočiti, nažalost, pored roditelja, sve više odgaja sistem u kome žive.

Snimak uriniranja po zidovima Dašnica džamije u Bijeljini, koji se jučer pojavio na društvenim mrežama, samo je jedan u nizu dokaza koji godinama ukazuju na skrnavljenje muslimanskih vjerskih objekata u manjem bh. entitetu, ponižavanje i vrijeđanje Bošnjaka muslimana koji tamo žive.

Jedan mladić urinira po zidu džamije, drugi ga snima i navija uz poruku “neka si je zalio, **bem li ti sve muslimansko”.

Oba mladića su, prema informacijama koje dolaze iz Bijeljine, sportisti, ustvari članovi podmlatka fudbalskog kluba “Zvijezda 09”.

U izjavi za Politicki.baMustafa Gradaščević, potpredsjednik Gradske skupštine Bijeljina, ne krije razočarenje događajem u kome, pored toga što jedan mladić urinira po zidovima džamije, onaj drugi koji se čuje na snimku upućuje odvratne psovke i uvrede na račun onih koji u džamiju dolaze, ustvari što, pored primitivizma, demonstrira i svo zlo mržnje prema onima kojima je džamija svetinja.

“Sve što možemo jeste da zatražimo od nadležnih policijskih organa da istraže ko su osobe koje su ovo uradile i da iste sankcioniraju kako to zakon nalaže.

Nažalost, Bošnjaci nemaju drugog načina da se suprostave ovom vandalizmu, osim da se obrate zvaničnim organima koji su dužni da štite red i mir u gradu u kome živimo“, kazao je Gradaščević za Politicki.ba.

Emir Musli, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, u saopćenju Medžlisa navodi da ovakav događaj “nije prvi slučaj kojim se vrijeđaju i ismijavaju vjerska osjećanja Bošnjaka muslimana u Bijeljini i Janji”.

Medžlis će, kako je kazao, tražiti od policije da ispita ovaj slučaj i utvrdi ko su počinitelji ovog nedjela.

I zaista, ko su počinitelji, ustvari kako se zove stoka u ljudskom obliku koja može vršiti nuždu po jednom vjerskom objektu.

Bilo kom i bilo čijem vjerskom objektu…

Za ove iz Bijeljine kažu da su sportisti!

Pa, ako su u Bijeljini, a i drugim dijelovima entiteta RS sportisti onakvi kakve vidimo na snimku, a za sportiste se uvijek očekivalo da su odgajani u duhu tolerancije i poštovanja drugog, s pravom se onda nameće pitanje, kakvi su oni koji sa sportom nemaju dodirnih tačaka, ustvari oni koji se još od bešike odgajaju na guslarskom narativu o mrskim Turcima, na “rodoljubivim pjesmama” kakve su one “ubit ćemo, zaklat ćemo”, itd.

Znamo ko rađa takvu nevaspitanu djecu, kao i kakve su majke koje takve takve odgajaju i pripremaju za život u kome, kako god birali, ne mogu izabrati da žive samo sa onakvim kakvi su oni, već se moraju suočiti sa nacionalnim, kulturnim i vjerskim šarenilom svijeta.

One koji u RS zapišavaju tuđe bogomolje, koji na drugove iz razreda jer pripada drugoj vjeri i naciji, kidišu čakijom, kako bi “isparali muslimane”, a što smo godinama unazad imali priliku svjedočiti, nažalost, pored roditelja, sve više odgaja sistem u kome žive.

Sistem je to koji oblikuje ergela bahatih, nekulturnih, vašarskih političara, iz čijih usta, ne prođe dan, a da ne izađe neka od uvreda spram Bošnjaka, ili riječ koja ponižava njihovu naciju, jezik, vjeru, kulturu, zbog čega će danak platiti i već sada plaćaju upravo djeca koja im se od malih nogu dive i slijede ih.

Nebitno je više da li će bijeljinska policija identificirati i kazniti “sportiste” koji uriniraju po zidovima lokalne džamije.

Snimak njihovog poganluka, iz grada za koga se mislilo da je koliko toliko prevazišao barijere mržnje i zločina posijanih u aprilu 1992. godine, vratila je sjećanje na teške zločine počinjene nad Bošnjacima koji su u njemu živjeli.

A zločini su počinjeni iz mržnje. Počinili su ih oni koji su, dok su bili djeca, ličili upravo na ove koji, danas uriniraju po tuđim bogomoljama.

Narativ na kome su odgajani i oni prije i ovi sada je isti, samo što su se imena “odgajatelja” promijenila.

BONUS VIDEO: KADETI ZVIJEZDE URINIRAJU NA DZAMIJU…

izvor (SB)

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

„ČOVJEK- HULJA, ODVRATNO ZA GLEDATI…“: Gore društvene mreže nakon zagrljaja MILE Dodika sa SENADOM Hadžifejzovićem, oglasili se BAKIR Hadžiomerović, ELMA Odobašić… (foto, video)

 „Slobodna Bosna“ donosi nekoliko reakcija na društvenim mrežama... SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 29, 04.…

11 minuta ago

ČEKAM KIŠU, DA NAS ZALIJE…: U srijedu naoblačenje s pljuskovima, u četvrtak kiša, ide prognoza za narednih nekoliko dana… (foto)

U srijedu 1. maja, se očekuje naoblačenje sa juga koje će u drugoj polovini dana…

49 minuta ago

VIC DANA: MILE uposlen u vladi RS- a, vraća se kući sa zakašnjenjem, na vratima čeka ga žena STANA i pita, gdje su ti čovječe… (foto)

Nasmijte se uz naš odabir vica dana!!! PALE: Regija, Zanimljivosti, ponedeljak, 29, 04. 2024…17: 42……

10 sati ago

Aleksandra Bosnić- ĐURIĆ: Da li je „Srpski svet“ samo kulturni koncept? (foto)

GRAĐANSKO DRUŠTVO I NJEGOVI (NE)PRIJATELJI: Od 2020. do 2024. godine postalo je jasno da od…

11 sati ago

PPO “Lovćenske straže 1990”: Podrška rezoluciji UN o genocidu u Srebrenici… (foto, video)

Patriotski pokret otpora „Lovćenske straže 1990“ se obavezao da će se maksimalno založiti da se…

11 sati ago

Bivši gospodar SAO Budva, godinama prolazi ispod radara… (foto, video)

Kako su godinama unazad funkcionisali nadležni organi i inspekcije najbolje govori primjer bivšeg predsjednika Opštine…

12 sati ago

This website uses cookies.