IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KOME SE I ZAŠTO DAJE SADEKATUL- FITRE… (foto, video)

Hafiz Nisvet ef. Omerdić u specijalnom ramazanskom programu Hayat televizije 23. dana ramazana govorio je o sadekatul- fitri.

  • Sadekatul- fitr je islamska vjerska dužnost svih punoljetnih muslimanki i muslimana koja se izvršava jednom godišnje, za vrijeme ramazanskog posta, u zadnjoj trećini ramazana. Za sve članove jednog domaćinstva, uključujući i maloljetnu djecu, a lijepo je dati sadekatul-fitr i za nerođeno dijete u utrobi majke. To je sadaka koja je propisana druge godine po hidžri, u godini kada je propisan i ramazanski post, a prije propisivanja zekata– objasnio je na početku hafiz Omerdić.

On u nastavku objašnjava šta znači sadekatul-fitr.

  • Sadekatul- fitr je sadaka posta i ona je jedina obavezna ili vadžib sadaka u islamu za razliku od mnogih drugih milostinja koje su preporučene u osnovnim izvorima islama, u Kur’anu i sunetu, i za koju je obećana velika nagrada. Muslimani ovu islamsku dužnost izvršavaju draga srca, čvrsto vjerujući u hadis Božijeg poslanika Muhameda, s. a. v. s., koji je rekao: Sudbinu ne može promijeniti ništa drugo osim dove, niti život produžiti išta drugo osim sadake – istakao je efendija.

On dodaje kako sadekatul-fitr znači i čišćenje posta od svih eventualnih propusta napravljenih za vrijeme posta i uvećavanje nagrade za post.

  • Kategorije korisnika sadekatul-fitra su iste one kategorije kao i kod zekata. Kod nas se sadekatul-fitr izdvaja u Bejtu-l -mal, a on je poseban fond pri Islamskoj zajednici gdje će odgovorni iz Islamske zajednice odrediti prioritet, gdje je najpotrebnije, slijedeći tako praksu Božijeg poslanika, koji je insistirao da se zekat i sadekatul-fitr daju u instituciju i da se dijele kroz instituciju, jer se time izbjegava nadmenost jednih i poniznost drugih– istakao je hafiz Omerdić.
Čitaj još:   VIC DANA: Pitali Muju, zna li brojati do 5 na turskom, a onda– krenuo je urnebes… (foto)

Kada se daje sadekatul-fitr iz ruke u ruku, postoji mogućnost oholosti i nadmenosti i omalovažavanja onoga kome se daje. Ukoliko se to čini kroz instituciju, mnogo drugačije izgleda.

izvor: hajat.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more