IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TREBA UNAPRIJED ZNATI: Narednih dana “paklene vrućine”, Hitna pomoć spremna za povećan priliv pacijenata… (foto)

Donosimo vam vremensku prognozu za naredna četiri dana…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 16. VII. 2022… 10: 38… TREBA UNAPRIJED ZNATI: Narednih dana “paklene vrućine”, Hitna pomoć spremna za povećan priliv pacijenata… (foto)

Toplotni val zahvatio je Region, uslijed izraženih rizika zbog visokih temperature, na snazi je narandžasto upozorenje. Prema prognozama hidrometeorološkog zavoda, u narednim danima temperature će prelaziti 40 stepeni Celzijusa…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 16. VII. 2022… 10: 38… TREBA UNAPRIJED ZNATI: Narednih dana “paklene vrućine”, Hitna pomoć spremna za povećan priliv pacijenata… (foto)

Iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS kažu da uprkos visokim temperaturama, nemaju povećan obim posla, ali da se to očekuju naredne sedmice kada temperature budu više.

Doktorica iz sarajevske Hitne pomoći Nejra Jonuz-Gušić kaže da ekipe Hitne pomoći spremno dočekuju novi toplotni val.

– S obzirom na visoke temperature, više posla imaju medicinsko-terenske ekipe nego one u ambulanti. Pretoplo je pa se očekuje da ima više kolapsnih stanja na ulici.

Naredni dani donijet će i više temperature, a najugroženiji su, kao i uvijek, hronični pacijenti starije životne dobi sa kardiovaskularnim i pulmološkim problemima, odnosno pacijenti čiji su kompenzatorni mehanizmi narušeni. Ako oni hodaju na temperaturama od 37 stepeni, imat će određene smetnje, bilo u vidu pada pritiska…

Naredni dani donijet će i više temperature, a najugroženiji su, kao i uvijek, hronični pacijenti starije životne dobi sa kardiovaskularnim i pulmološkim problemima, odnosno pacijenti čiji su kompenzatorni mehanizmi narušeni. Ako oni hodaju na temperaturama od 37 stepeni, imat će određene smetnje, bilo u vidu pada pritiska, vrtoglavice ili otežanog disanja – izjavila je za printane medije Nejra Jonuz- Gušić.

Čitaj još:   ŠOK TUŽILAŠTVA, KRIMINAL NEVIĐENIH RAZMJERA: "Nabavljeni respiratori nisu za intenzivnu njegu"... (foto)

Ističe da se treba voditi onim načelom da je svako godišnje doba lijepo, samo ga treba pametno iskoristiti.

Hronični pacijenti i djeca se trebaju kretati u ranim jutarnjim satima kada su temperature primjerene, dodaje NEJRA Jonuz- Gušić, a u laganu šetnju se može iza 19 sati navečer.

– Opće preporuke za stanovništvo su lagana prehrana i što više hidracije u vidu vode i prirodnih sokova. Za radno aktivno stanovništvo preporuka je da pripaze, posebno sa upotrebom klime u automobilima i kućama, odnosno da se ne pravi prevelika razlika između otvorenog i zatvorenog ambijenta, kako bi izbjegli šok za organizam– savjetuje dr. Jonuz- Gušić.

Meteorolog Nedim Sladić najavio je danas na svom Facebook profilu “paklene vrućine”. Objavio je grafikon na kojem su prikazane vremenske prilike za utorak, 18. jula.

Tako se može vidjeti da se na jugu zemlje, u Mostaru očekuje oko 40 stepeni, dok će u mjestima oko Mostara temperature biti i do 42 stepena.

nedjelja, 16.07.2023. godine
Nastavlja se period sunčanijeg vremena i neuobičajeno visokih temperatura, što bi uz pojačan osjet sparine, kod hroničnih bolesnika i meteoropata moglo dovesti do izraženijih tegoba. Poželjno je prilagoditi aktivnosti svježijim i ugodnijim dijelovima dana, provoditi mjere zaštite od vrućine, reducirati boravak na otvorenom i izlaganje suncu, te pratiti i pridržavati se uputa savjetodavnih službi. Opšta slika će biti lošija u cijeloj zemlji.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 26. april 2024. godine

ponedjeljak, 17.07.2023. godine
Biometeorološka prognoza je nepovoljna. Dugotrajni period visokih temperatura zraka loše će djelovati na većinu populacije, naročito na hronične bolesnike i meteoropate koji se trebaju maksimalno suzdržavati od fizičkih aktivnosti. Dodatni problem predstavljaće nedostatak svježine u noći što će usloviti lošiji san. Neophodno je postupati u skladu sa preporukama nadležnih institucija i provoditi mjere zaštite od vrućine i sunčevog zračenja.

izvor iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more