IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Danijel ŽIVKOVIĆ O FORMIRANJU VLADE CRNE GORE: Kad se graja završi, naša adresa je poznata… (foto, video)

Pregovori oko fomriranja 44. Vlade najviše podsjećaju na lutanje lavirintom, smatra v.d. predsjednika DPS Danijel Živković. On je u razgovoru za portal Standard rekao da su se iz Evrope sad tek sad sjetili demokratskih pravila, da bi oni koji osvoje najviše glasova trebalo da dobiju mandat za sastavljanje vlade. To, kaže on nije sporno, da smo se uvijek pridržavali istog pravila, ali nijesmo.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 07. VIII. 2023… 10: 38…  Danijel ŽIVKOVIĆ O FORMIRANJU VLADE CRNE GORE: Kad se graja završi, naša adresa je poznata… (foto, video)

Danijel Živković, foto: Skupština Crne Gore

“S obzirom na to kako teče proces konsultacija kod predsjednika države, djeluje da je put od nosica liste do mandatara dug i da je upitno ko će i da li će uopšte dobiti mandat za sastavljanje vlade. Očito je da ćemo nedolično dugo čekati novu vlast, dok paralelno vlada u tehničkom mandatu nastavlja da kompromituje državu na svim nivoima.

Dok Dritan Abazović ne prestaje da zloupotrebljava državni aparat za progon neistomišljenika i da ne haje za odluke sudova, mogući mandatar Spajić pokušava da skupi 41 potpis podrške i za sada to ne ide onako kako je očekivao. Kada je jedina zamisao formiranje vlasti pošto-poto, bez ikakvih programskih ciljeva i plana za reforme, onda je ponavljanje greške nakon 30. avgusta 2020. godine neminovnost”, rekao je Živković.

STANDARD: DPS je isključen iz pregovora oko formiranja Vlade. Da li ipak vidite šansu da DPS uđe „u igru“?

ŽIVKOVIĆ: U ovakvoj „igri“ ne želimo ni da učestvujemo. Nikome se nijesmo nudili da bismo bili isključeni.
Ti koji misle da na priči o isključivanju pokazuju pretjeranu pamet, zapravo su političke kukavice koje lutaju političkom scenom u očajničkoj potrazi za partnerima za vršenje vlasti, dok ih svi redom ucjenjuju. Takvo vođenje jednog ozbiljnoga procesa poput formiranja vlade nesumnjivo se završava neuspjehom.

Oni koji nemaju svoj stav, već su podložni uticaju raznih interesnih grupa, oni koji strahom reaguju na razne spinove iz autorskih tekstova i djelaju po diktatu sa različitih međunarodnih adresa van Crne Gore, nikada ne mogu donijeti odluke u cilju očuvanja državnog interesa.

Takvi će uvijek biti taoci tuđih stavova za koje misle da su svete misli, ne vodeći računa o sopstvenom integritetu. Demokratska partija socijalista nema potrebu bilo koga da isključuje, znamo oko kojih vrijednosti se možemo okupiti.

Ponoviću, zbog svega što nam se dešava posljednje tri godine, saradnja je moguća s onima koji priznaju rezultate referenduma, koji su djelovanjem dokazali da žele očuvanje multinacionalnog društva, jačanje partnerstva sa NATO- om i ubrzan put k EU. Već vam je jasno koji subjekti bi na osnovu ovih vrijednosti sami sebe isključili, u odnosu na njihovo prethodno djelovanje. Do igara nam nije, ko se još nije izigrao neka nastavi, ali na nekom sportskom poligonu, a ne u državnim poslovima.

STANDARD: Koliko je DPS, promjenama u partiji, učinio da se negativna percepcija brenda partije umanji?

ŽIVKOVIĆ: Kao što znate, DPS je na ove izbore izašao sa zanovljenom listom kandidata i kandidatkinja za poslanike i poslanice. Taj proces smo vodili u skladu sa nastavkom kontinuirane reforme. To ne znači da se prilagođavamo očekivanjima naše konkurencije koja bi uradila sve da DPS nestane.

Čitaj još:   AKCIJA "MREŽA": FUP uhapsio Fikreta Abdića ... (foto)

Otuda i dolaze priče o negativnoj percepciji i potrebi za dodatnim reformama. To je isforsirana priča koja potiče iz paramedijskih krugova, koju kreiraju plaćeni kvazi-analitičari i prirodno, naši politički oponenti, kojima odgovora samo jedan scenario: DPS sa što nižom podrškom na izborima i manjom relevantnosti na politčkoj sceni.

Bez potrebe za bilo kakvom prepotentnosti, njihova očekivanja nijesu i neće biti ispunjena. U komunikaciji s OO nakon detaljne analize i razgovora sa članovima i članicama, obavićemo izbor partijskog rukovodstva, što će partiju, vjerujem, ojačati i pripremiti za buduće aktivnosti na političkoj sceni.

STANDARD: Uključivanje koalicije Za budućnost Crne Gore u cijelu priču oko formiranja Vlade gurnuće Crnu Goru dodatno desno. Ima li DPS kapaciteta da inicira blok koji bi se odbranio od tog skretanja države?

ŽIVKOVIĆ: Pretpostavimo moguću situaciju da se jedan od lidera bivšega DF-a, bilo Mandić ili Knežević, nađe na poziciji ministra odbrane. Da li bi oni izgrađivali čvrsto partnerstvo sa NATO-om?Odgovor unaprijed znate.

Da li bi se ovaj savez zalagao za izgradnju multietničke demokratije, dok većina njihovih funkcionera negira postojanje crnogorske nacije ili pak smatra da je srednji prst mjera odnosa prema državi i simbolima?

Da li su oni evropski orijentisan politički subjekt ako kažu da nam nije potrebno mišljenje EK ili Venecijanske komisije?

Zamislite nekog od tih funkcionera na čelu ministarstva evropskih integracija, dok saopštavaju kako Ruska federacija ne vrši agresiju na Ukrajinu, kako bismo užurbano riješili sve probleme na putu reformi! Naravno, bivši DF upakovan u Koaliciju za budućnost je prihvatljiv partner za ES, što je dobro, jer oni za nas mogu biti dio vlade, ali kleriklane i anticrnogorske. Ko sa njima sjeme sadi, korov će na kraju žnjeti.

Mi smo, kao što znate, prethodne tri godine uspjeli da smijenimo dvije vlade, uz saradnju sa koalicionim partnerima, intelektualcima, NVO sektorom, građanima i građankama. Razumijem očekivanje javnosti da je neophodan jači odgovor na sve što se dešava crnogorskom društvu i državi, tu prihvatam dio odgovornosti da smo izostali sa snažnijim i intenzivnijim aktivnostima.

Zatiranje vrijednosti antifašizma, nepoštovanje države na svakom koraku, satanizacija svakog pojedinca koji se ne miri s ovakvim stanjem u državi je samo plod sistemskog rada onih koji su došli na vlast na talasu klerikalne revolucije. Pošto je prema bivšem DF-u, Crna Gora oslobođena tako što se ne poštuje Dan nezavisnosti, Dan državnosti, ističu se simboli drugih država mimo pravila, tako što se na talasu kleronacionalizma želi upravljati državom, odgovor i nerv za borbu se mora pokazati na adekvatan način.

Dokaz su njihovi funkcioneri u većini opština koji kažu da im Crna Gora nije matična kuća i da je najveći podvig to što su istakli neku tuđu zastavu pored crnogorske ili možda sada da kažemo zastave Crne Gore, poslije brisanja pridjeva “crnogorski” iz Statuta Biblioteke „Radosav Ljumović“. Sve je ovo urađeno u koordinaciji između DF, Demokrata, ES i URA, shodno tome razumijem da se očekuje od najjače državotvorne partije jači odgovor i obećavam vam da on neće izostati.

STANDARD: Da li u slučaju da Milatović ne da mandat Spajiću DPS očekuje da to pravo pripadne DPS-u?

ŽIVKOVIĆ: U ovome momentu nema većine za sastavljanje vlade, niti za određivanje mandatara. Hoće li je biti do kraja konsultacija, zavisi od procjene predsjednika države u skladu sa njegovim ustavnim ovlašćenjima. Dakle, to nije moja ocjena, nego ocjena partijskog kolege Milojka Spajića i drugog lidera Pokreta Evropa sad. Ja sam stav saopštio u odgovoru na neko od prethodnih pitanja, dug je put od nosioca liste do mandatara.

Čitaj još:   BOMBAŠKI NAPAD U BUDVI: Eksplodirala bomba, postavljena pored bankomata... (foto)

Ne trčimo da dobijemo mandat i preskočimo odavno utvrđeno pravilo kojeg su se sada sjetili u ES, da oni koji osvoje najviše glasova dobiju mandat za sastavljanje vlade. Neka pokušaju, ukoliko ne uspiju, naravno da smo spremni za taj dio odgovornosti. Napominjem da je bilo različitih ponuda prema nama, naravno neformalnih, mi se ipak držimo principa, programa, planova, projekata, kako želimo da razvijamo Crnu Goru.

Ako postoji spremnost da se razgovara o budućnosti Crne Gore, o projektima o kojima nema ni govora prethodne tri godine, o otvaranju novih avio-linija, o razvoju putne infrastrukture, o novim projektima u energetici na temelju vrijednosti koje smo postavili, sagovornici smo, ako je ipak plan da se nadgornjavamo ko sa kim hoće, a ko neće, imamo prečih poslova. Kad se graja završi, naša adresa je poznata.

STANDARD: Da li bi DPS dao manjinsku podršku vladi PES- a, manjina i Demokarata?

ŽIVKOVIĆ: Ne bismo dali manjinsku podršku, jer smo to već probali. Manjinske, eksperimentalne faze smo, vjerujem, odbolovali, nažalost svakodnevnim urušavanjem sistema, napadom na svaku kritičku misao, zatiranjem grđanskog bića države.

DPS ima stav da je moguće formirati vladu na jasno definisanim principima, sa stabilnom podrškom u parlamentu, uz poštovanje pravila o ostvarenom izbornom rezultatu. Čuvati partijsko dostojanstvo znači poštovati volju građana i građanki koji su nam ukazali povjerenje.

Znam da je sprovođenje izbornog programa jednostavnije kada ste dio vlasti, ali predati osvojene glasove u svrhu ostvarivanja onoga što je započeto nakon promjene vlasti na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine, za nas nije opcija. Bićemo kritičari vlasti i u svakom smislu čvrsta opozicija koja iza sebe ima rezultat dvije oborene vlade.

Ukoliko se sastavi neka vlada slična vladi Zdravka Krivokapića, upisaćemo u skor još jednu oborenu vlast.

BONUA VIDEO: Danijel ŽIVKOVIĆ O FORMIRANJU VLADE CRNE GORE

izvor Standard.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more