IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Kad se DRITANA Abazovićeva ,,ruka pravde“ izrodi u policijsku diktaturu… (foto)

Uprava policije juče je uručila prekršajni nalog Milanu Milikiću kojim se – zato što nije prijavio u roku od osam dana kupovinu startnog pištolja– novčano kažnjava da plati iznos od pedeset eura. Ukoliko Milikić plati prekršajnu kaznu od 50 eura u roku od sedam dana, ona će mu biti umanjena za 30 odsto

Prilog policijske torture i divljanja kojom su krajem jula, u jeku turističke sezone, bili dva dana izloženi gosti i zapošljeni elitnog Hotela „Podgorica“ i vlasnici poslovnih prostora u obližnjem soliteru i njihovi upošljenici, je mandatna kazna saobraćajne policije, u iznosu od 50 eura, Milanu Milikiću, službeniku u kompaniji ,,Easy drive“, koja je vlasnik šest vozila koje je policija oduzela tokom racije 21. jula, vjerujući da su vlasništvo Ranka Ubovića, suvlasnika ,,Bemaksa“.

Milikić je kažnjen, jer nije u propisanom roku od osam dana od kupovine prijavio startni pištolj koji je pronađen u gepeku jednog od privremeno oduzetih automobila. Ukoliko to učini u roku od sedam dana, kazna će mu biti umanjena za 30 odsto.

To je, za sada, jedini rezultat spektakularne policijske racije kada su crnogorski specijalci, prvo 20, a onda i sjutradan 21. jula, upali u hotel i soliter.

Nalog za raciju 21. jula izdao je vršilac dužnosti direktora Uprave policije Nikola Terzić.

Meta čitave ove akcije, kako se odmah ispostavilo, bio je biznismen Ranko Ubović, kojeg u kontinuitetu tri godine kriminalizuje i targetira odlazeći premijer Dritan Abazović.

Ubović je u hotelu „Podgorica“ stalni gost, a u soliteru ima svoje prostorije.

Alibi za upad specijalaca 20. jula bio je navodna dojava o podmetnutoj bombi u jednom od ova dva objekta. Za ovakav pretres dozvola suda im nije potrebna, već policija mora hitno postupiti.

Bombu, naravno, nijesu našli, ali ni bilo kakav kompromitujući materijal protiv Ubovića, za čim su u stvari tragali. Zato su, sjutradan, ponovili akciju, ovog puta sa nalogom Terzića da urade raciju.

Šest luksuznih automobila zaplijenili su kako bi, navodno, utvrdili da li su ta vozila ranije nelegalno korišćena u akcijama SPO-a, dok je na čelu ove jedinice bio Zoran Lazović. Za taj pretres, tokom racije, obezbijedili su i nalog suda.

AKCIJE BEZ REZULTATA

Pobjeda je u serijalu tekstova raskrinkala Abazovićeve namjere, a posebno je simptomatično da dojava o navodno podmetnutoj bombi u suštini nije bila to, već operativna informacija jednog policijskog službenika. On je, sa odmora, SMS-om obavijestio kolegu iz SPO-a da je saznao da se priprema atentat na Ubovića i da je postavljena eksplozivna naprava ili u hotelu ili u obližnjem soliteru.

Čitaj još:   VRANJEŠ NA ROČIŠTU SA JK: Odmjeriće snagu, Jelena izostala ...

Ubovića nijesu obavijestili o navodnoj pripremi atentata na njega, niti je policija organizovala bilo kakvo obezbjeđenje ovom biznismenu, već su mu tek kasno popodne saopštili kako imaju „saznanja“ da je on moguća meta atentatora.

Akciju organizovanu 21. jula, pod izgovorom racije, a koju su zabilježile i sigurnosne kamere, obilježio je divljački upad „specijalaca“ – Protiv-terorističke jedinice crnogorske policije, kada su već na ulazu hotela nasrnuli na svog kolegu– inspektora u civilu koji ih je telefonom navodio, ali oni to nijesu shvatili.

Oborili su ga na pod, uzeli telefon iz ruke i bacili ga, a onda su nastavili sa šikaniranjem, iživljavanjem i zastrašivanjem gostiju i osoblja hotela. Ništa bolje nijesu prošli ni zapošljeni u nekoliko firmi koje imaju kancelarije u soliteru u neposrednoj blizini hotela.

Ova policijska akcija bila je teška zloupotreba službenog položaja i policijskih ovlašćenja po nalogu Abazovića i Adžića, a krajnji cilj im je bio da nađu dokaze koji bi povezali Ubovića i Lazovića, kako bi potkrijepili svoje tvrdnje da su njih dvojica sarađivali sa kriminalcima.

Medijsku pripremu terena prethodno je obavio koncern Vijesti. Njihove istoimene novine u više tekstova, pozivajući se na navodnu prepisku sa „Skaj“ aplikacije, targetirale su Ubovića da je nezakonito ustupao vlastite automobile za specijalne operacije SPO-a u vrijeme dok je na čelu ove jedinice bio Lazović.

Ispostaviće se da dvodnevni silni pretresi nijesu rezultirali pronalaženjem željenih dokaza, osim što je u garaži solitera policija ,,otkrila“ predmete za koje je, istu večer nakon akcije, ministar Adžić tvrdio da se radi o teškom naoružanju, odnosno ,,sredstvima koje koriste samo vojska i policija“, a prethodno su to nezvanično objavile i Vijesti, na svom portalu.

Policijska potvrda o oduzetim stvarima, međutim, pokazala je da sve što je oduzeto – startni pištolj i meci za njega, jedan pancir bijele boje, bejzbol palica, 57 komada baklji, dvije ,,fleš“ bombe, 21 zaštitna maska u torbici zelene boje, 350 komada majica kratkih rukava crvene boje, 430 komada maski za lice crvene boje, 20 knjiga Gorski vijenac – može da se kupi u slobodnoj prodaji?!

Da se Abazovićeva akcija ,,ruke pravde“ izrodila u farsu i tešku zloupotrebu policije dokazuje i prekršajna prijava saobraćajne policije koja je juče uručena Milikiću.

„RUKA PRAVDE“ VRIJEDNA 50 EURA

U dokumentu se navodi da je „dana 22. 7. 2023. godine, u 16:45 časova gore imenovani u Ulici Vilija Branta u Podgorici zatečen od SKP O.B. Podgorica, koji su postupali po naredbi za pretres sudije za istragu Osnovnog suda u Podgorici da u p.m.v. PG 123JJ posjeduje oružje kategorije ‘C’ pištolj marke ‘zoraki’, fabrički br. 0418-00017 koje nije prijavio nadležnom ministarstvu u roku od osam dana od dana nabavke tog oružja“.

Čitaj još:   "NAJVEĆI RIZIK DANAS": Zašto se Delta soj širi BRŽE nego druge varijante korone? (foto i video)

M portal juče je objavio i da su zaplijenjeni automobili odvezeni u Kamp Specijalne antiterorističke jedinice na Zlatici, gdje su, bez svjedoka, ostavljeni na parkingu.

Abazovićeva i Adžićeva akcija završiće i na sudu. Advokat Zoran Piperović u ime zapošljenih u Hotelu „Podgorica“ podnio krivičnu prijavu zbog postupanja policije, a Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu podnio je protiv ove dvojice zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja podstrekavanjem.

I Osnovno državno tužilaštvo samoinicijativno je formiralo predmet povodom postupanja policije.

Rukovodilac ovog tužilaštva Duško Milanović, saopštio je Pobjedi da istražuju i „protivdiverzioni pregled“ od 20. jula, kao i „postupanje policijskih službenika u Hotelu ‘Podgorica’, dana 21. jula 2023. godine“.

Formiran je, kako su rekli, i predmet „povodom pretresa oduzetih vozila, vlasništvo rent-a-car agencije ‘E. D.’, od strane Uprave policije – Odjeljenje bezbjednosti Podgorica“.

Specijalno tužilaštvo saopštilo je ranije Pobjedi da nemaju nikakve veze sa akcijama Abazovića i Adžića 20. i 21. jula u hotelu „Podgorica“ i obližnjem soliteru. 

Autori: Kaćuša KrsmanovićDraško Đuranović

izvor: Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more