IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Profesoricu vjeronauke HURIJU Fetić tjerali da skine hidžab tokom pretresa na aerodromu u Srbiji… (foto, video)

Hurija Fetić, teološkinja i profesorica vjeronauke iz Novog Pazara, kaže da je više puta bila diskriminisana na aerodromima u Srbiji zbog nošenja hidžaba.

NOVI PAZAR: Sandžak, Zanimljivosti, vijesti, subota, 02. IX. 2023… 18: 38… Profesoricu vjeronauke HURIJU Fetić tjerali da skine hidžab tokom pretresa na aerodromu u Srbiji… (foto, video)

Nisu pokazali razumijevanje čak ni kada sam putovala sa malom djecom, ističe Fetić. Ovo je navela kao glavni razlog zašto je preferirala da putuje preko aerodroma u Beogradu. Međutim, čini se da ni taj aerodrom nije bio izuzetak.

Hurija Fetić, teološkinja i profesorica vjeronauke iz Novog Pazara, kaže da je više puta bila diskriminisana na aerodromima u Srbiji zbog nošenja hidžaba, vjerske marame.

Priče o izazovima i preprekama s kojima se susreće zbog svog načina odijevanja, Fetić je podijelila s Radio Slobodna Evropa (RSE). Prema njenim riječima, službenici obezbjeđenja na aerodromima u Nišu i Kraljevu su je više puta odvodili u kabine za pretres, gdje je bila primorana da skine svoju maramu.

Bonus video: Zukorlić se susreo sa direktorom Aerodroma – Diskriminacija muslimanki sa hidžabom biće zaustavljena

Čitaj još:   Svi su sretni, ali zemlja je na koljenima– Crnoj Gori prijeti nevjerovatan scenario! (foto, video)

– Nisu pokazali razumijevanje čak ni kada sam putovala sa malom djecom, ističe Fetić. Ovo je navela kao glavni razlog zašto je preferirala da putuje preko aerodroma u Beogradu. Međutim, čini se da ni taj aerodrom nije bio izuzetak.

Na beogradskom aerodromu, 13. avgusta, nakon prolaska kroz sigurnosnu proveru, Fetić je bila suočena s još jednom neugodnom situacijom. Službenica obezbjeđenja joj je prišla i tražila da uđe u kabinu za pretres, uz riječi: “Molim vas, moramo vas pretresti, zbog vaše vjerske nošnje”

Ovakvi incidenti nisu rijetki, ističe Fetić, dodajući da su se slične situacije dešavale i mnogim njenim prijateljicama, koleginicama i članovima porodice.

– Imala sam prilike da putujem sa mnogih aerodroma, u Evropi i šire, a nisam imala nigdje nikada sličnu situaciju kao ove koje mi se dešavaju u našoj zemlji, kaže Hurija.

Fetić je nakon ovog incidenta podnijela žalbe aerodromskoj upravi, ali se obratila i političkim bošnjačkim predstavnicima u Narodnoj skupštini, kao i povjerenici za ravnopravnost.

BONUS VIDEO: Mešihat u Srbiji protiv prakse pregleda žena s hidžabom na aerodromima

Čitaj još:   VUČIĆ SE OBRATIO NACIJI: Evo kad počinju raditi kafići MEĐUGRADSKI SAOBRAĆAJ! (foto)

izvor Hayat.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more