IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

(NE) MOGUĆA MISIJA: Milojko SPAJIĆ, ubrzano ispunjava uslove iz Sporazuma o popisu, u ponedjeljak usvajanje izmjena Zakona… (foto)

U ponedjeljak 27. novembra poslanici u Skupštini Crne Gore raspravljaće o izmjenama Zakona o popisu, predložene zarad efikasnog i transparentnog sprovođenja i adekvatne kontrole procesa.

Ukoliko zakon bude usvojen, ostaje samo tri dana za njegovu implementaciju. Težak zadatak za sve koji treba da obezbijede uslove iz Spajićevog sporazuma sa opozicijom.

Ipak, kako Standard saznaje, premijer intezivno radi na ispunjavanju obećanog i potpisanog u sporazumu, pa je za očekivati da 30. novembra popisivači počnu da rade svoj posao i da popis konačno bude obavljen.

Više sagovornika iz opozicije smatra ključnim da se sve pretpostavke iz sporazuma ispune, ali ne otkrivaju kakav će stav imati ako se to ne desi iako su ranije saopštili da neće učestvovati u popisu sve dok ne budu ispunjeni svi uslovi.

Na pitanje da li će učestvovati na popisu i pozvati na bojkot ukoliko ne budu ispunjene sve stavke iz sporazuma, niko iz opozicije nije htio precizno da odgovori.

“Spajić intezivno radi na ispunjavanju uslova, vidjećemo u ponedjeljak dokle se došlo sa tim procesom”, reklo je više sagovornika Standarda iz opozicije.

Portparol DPS-a Miloš Nikolić je nakon potpisivanja sporazuma jasno poručio da je ispunjavanje uslova ključno za pozitivan stav te partije prema popisu

„Za nas popis može da počne onog trenutka kada se realizuju uslovi za koje smo se zajednički saglasili da njihova realizacija i implementacija u praksi znači održavanje popisa čiji će rezulatii biti legitimni i priznati od svih“, naveo je Nikolić.

On je kazao da je rok kratak, ali da, što se tiče DPS-a, popis može početi tek nakon realizacije tih uslova.

Prije izglasavanja izmjena Zakona o popisu u parlamentu, potrebno je da one dobiju zeleno svjetlo nadležnih skupštinskih odbora, prije svega matičnog za politički sistem, a onda i Zakonodavnog odbora.

Parlamentarna većina neće odustati od održavanja popisa, a to je nedavno saopštio i poslanik koalicije ,,Za budućnost Crne Gore“ Slaven Radunović.

“Popis stanovništva počinje 30. novembra i tu nema nikakvih promjena. Iz tehničkih razloga, datum će biti izbrisan iz prijedloga zakona, jer je isti već definisan uredbom Vlade od 31. oktobra, koja je na snazi”, naveo je Radunović.

Čitaj još:   SLAVKO Mandić: Naricaljka JELENE Karleuše i ALEKSANDRA Vučevića... (foto)

Advokat Veselin Radulović smatra da uobičajenu proceduru koja prati donošenje nekog zakonskog rješenja nije moguće sprovesti u ovakvim uslovima sa vremenskim ograničenjima.

“Postoji praksa i mogućnost da se po skraćenoj i ubrzanoj proceduri donesu zakoni, ali ako postoje važni razlozi za tako nešto. Razlozi hitnosti u ovom slučaju teško da mogu biti opravdani jer se sve svodi na to da se po svaku cijenu održi popis od 30. novembra.

Mislim da to nije uvjerljivo, posebno zbog činjenice da ostaje sporno da li se predviđeni mehanizmi kontrole mogu implementirati u praksi, uključujući i najavljeni softver. To nije dobar put”, ocijenio je juče Radulović za Pobjedu.

Ponovio je da nijesu u pravu ni zagovornici održavanja popisa u zakazanom terminu, kao ni oni koji su izričiti da se ne smije desiti tada, već da je suština obezbijediti uslove za regularno sprovođenje procesa.

“Ne vidim opravdan razlog zbog čega bi se po svaku cijenu insistiralo da se izmjene zakona usvoje, odnosno zbog čega bi se insistiralo da popis obavezno počne 30. novembra.

Popis bi trebalo da se održi onog momenta kada se obezbijede uslovi za njegovo sprovođenje kako bi bio u potpunosti regularan, odnosno kako se ne bi dovodili u sumnju ni njegovo održavanje, ni rezultati. Vidjećemo da li će političari biti odgovorni toliko da sve to obezbijede ili će se insistirati na konkretnom datumu”, zaključio je Radulović.

Popis je, zbog prijetnji bojkotom, od strane opozicije i manjinskih naroda već jednom odložen. Njega je zakazala prethodna Vlada Dritna Abazovića za 1. novembar ali je opozicija, nezadovoljna, prije svega dotadašnjim pripremama počela kampanju bojkota.

Oni su na osnovu kampanje koju su mjesecima vodile prosrpske i proruske snage i mediji, pozivajući građane da se izjasne kao Srbi, zaključili da je stvarni cilj popisa projektovani etnički inženjering u cilju povećanja broja Srba u Crnoj Gori, a smanjenje Crnogoraca.

Čitaj još:   OBOLJENJA, KOJA NASTAJU KADA SMO POD STRESOM... (foto)

U kampanju se uključio i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je više puta potencirao važnost popisa zbog utvrđivanja broja Srba u Crnoj Gori.

Zahtjev za odgađanjem dok se ne uspostavi politička stabilnost, podržao je i Evropski parlament, dio nevladinog sektora i vijeća nacionalnih manjina.

Vlada premijera Milojka Spajića, izabrana dan uoči zakazanog početka popisa, odgodila je popis za mjesec nakon čega su uslijedili pregovori sa opozicijom.

Nakon više sastanka Spajić je 9. novembra rekao da je njegova Vlada spremna da ispuni sve zahtjeve opozicije za dodatnom kontrolom procesa, osim da popis ponovo odgodi.

Prema poslednjem popisu iz 2011. u Crnoj Gori živi 29 odsto Srba i 45 odsto Crnogoraca.

izvor: standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more