IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NİKOLA Milović: Spajanje kraja s krajem će biti naučna fantastika u Crnoj Gori… (foto)

Poslanik Demorkatsske partije socijalista (DPS) Nikola Milović kazao je da borba za normalan život obilježiće i 2024. godinu u Crnoj Gori.

“Rast plata i penzija u prethodnom periodu nije uticao na rast životnog standarda građana Crne Gore, jer su uporedo enormno rasle cijene i to je opredjelilo da građani Crne Gore budu u goroj poziciji nego prije pet godina, na početku davne 2019. godine”, napisao je Milović u objavi na mreži X.

Osvrnuo se na pokazatelje rasta cijena osnovnih životnih namirnica u periodu 2019-2024. godine.

“Hljeb i žitarice 40 odsto; Meso 25 odsto; Mlijeko, sir i jaja 33 odsto; Ulja i masti 62 odsto; Voće 30 odsto; Povrće 35 odsto; Šećer 25 odsto”, naveo je Milović.

Nakon skromne praznične trpeze, kako kaže, nastavlja se “veliki pritisak na kućne budžete brojnih domaćinstava u Crnoj Gori”.

“Građani Crn Gore nastavljaju da obaraju “istorijske” rekorde pada standarda i to kroz nivo zaduženosti kod banaka (1,7milijardi), uz nove udare, kroz rast cijena hrane, goriva, ogrijeva, struje, nekretnina i zakupnina, broja podstanara…ako tome dodamo poražavajuće podatke da: Da 30 odsto građana kasne s plaćanjem obaveza (stambenog kredita, stanarine, računa za komunalne usluge ili potrošačkog kredita”, naveo je Milović.

Čitaj još:   PROTEST u Novom Sadu: Auto probao da se probije kroz masu, demonstranti legli na haubu, bačena farba na prostorije SNS- a... (foto, video)

Navodi da 60 odsto građana ne mogu priuštiti neočekivani finansijski trošak.

“20 odsto građana ne mogu priuštiti svaki drugi dan jelo sa mesom, piletinom, ribom; 14% građana ne mogu priuštiti adekvatno zagrijavanje stana/kuće.  64 odsto građana ne mogu priuštiti nedjelju dana godišnjeg odmora van kuće…”, dodao je on.

Spajanje kraja s krajem će, prema njegovim riječima, biti “naučna fantastika u Crnoj Gori”.

“Pogrešna ekonomska logika dovodi Crnu Goru na klizav i nepoznat teren a posledice mogu biti fatalne i trajne.

Uz pretpostavke koje su daleko od ekonomskog jezgra rasta i zdrave logike, da treba unaprijediti poslovni ambijent, više proizvoditi i pružati usluga, investirati i otvarati nova radna mjesta, stvoriti novu vrijednost, pa tek nakon toga povećavati plate i potrošnju, vodi Crnu Goru direktno u rušenje povjerenja, podsticanje zabluda i razočarenja svih građana, daleko od života dostojnog čovjeka u 21. vijeku”, pojasnio je poslanik.

Zato, kaže, moramo stvarati novu vrijednost, kroz realnu ekonomiju koja je bazirana na znanju i radu.

“Na kraju o standardu življenja i kvalitetu života građani će suditi nakon najdužeg mjeseca u godini januara i vrlo brzo će se nažalost uvjeriti u tačnost iznesenih navoda i stavova”, stoji u objavi Milovića.

Čitaj još:   MOSTAR: Dvije osobe smrtno stradale, troje povrijeđenih... (foto)

izvor: gradski.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more