IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Skrnavljenje mjesta sjećanja na Žabljaku: Na spomeniku palim borcima učenici pozirali sa TRI PRSTA… (foto)

U akciji čišćenja Žabljaka juče su učestvovali učenici Osnovne škole “Dušan Obradović”. Ipak, umjesto tom aktivnošću, pažnju na sebe skrenuli su fotografijom sa kompleksa spomenika palim borcima narodnooslobodilačke borbe i žrtvama fašističkog terora, na kojoj poziraju sa podignuta tri prsta. Sa učenicima je na fotografiji koja je postala viralna, i njihova profesorica.

Antifašisti Žabljaka kažu da je akcija čišćenja grada kojoj su se, na poziv lokalne samouprave, odazvali građani u velikom broju, bila za pohvalu do momenta kada se na raznim internet platformama nijesu pojavile fotografija koja, kako kažu, govori više od hiljadu riječi.

„Činjenica da se učenici nalaze na visini koja je nebezbjedna i sa koje bi, da dođe do pada, nastupile povrede maloljetnih lica. Ono što je potpuno neprihvatljivo, jeste ponašanje učenika u prisustvu odgovornog prosvjetnog radnika i ovakvu aktivnost predstavlja kao, u najmanju ruku, skrnavljenje mjesta sjećanja. Posebno zabrinjava prikazana gestikulacija nekoliko mališana koji poziraju sa podignuta tri prsta“, stoji u saopštenju.

Antifašisti Žabljaka pitaju Vladu Crne Gore, Ministarstvo prosvjete, lokalnu samoupravu Žabljaka i rukovodstvo osnovne škole jesu li takvi postupci u okviru obrazovanja i vaspitanja u organizovanim školskim aktivnostima, a koja se tiču ideje antifašizma i to na mjestu gdje su uklesana imena ljudi koji su ginuli za slobodu i gradjanski koncept naše drzave.

Čitaj još:   ZNATE LI, JEDU GA MILIONI OD NJEGA SE MOŽE DOBITI RAK JETRE: Ovo jeftino jelo može imati jednu FATALNU nuspojavu...

„Pitamo se da li su u rubrici izvođenja aktivnosti unijeti podaci o mjestu izvođenja aktivnosti, njegovom memorijalnom značenju u istorijskom kontekstu kao i kulturno umjetničkom nasleđu šta predstavljaju.

Posebno je pitanje da li đaci, a i organizatori znaju ko je bio Dušan Obradović, čije ime nosi njihova škola i čija bista se nalazi u okviru Memorijalnog kompleksa. Ili je ova fotografija pokazatelj stanje u kojem se nalazi naša država i cjelokupno društvo u realizaciji strategija ideološkog razvoja mladih naraštaja po nekim drugim civilizacijskim vrijednostima koja ni u kom slučaju nemaju nikakvu osnovu ni u jednom društvenom ili religijskom konceptu afirmacije vrijednosti“, ističe se u saopštenju.

Antifašisti Žabljaka izrazili su nadu da će se nadležni organi pozabaviti i utvrditi odgovornost i raditi kod mlađih naraštaja na jačanju ideje antifašizma.

izvor Portal analitika

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more