IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

LJUBOMIR Filipović- analitičar i kolumnista: Što Ako Ukrajina Izgubi? (foto)

Međunarodna intelektualna javnost već dugo raspravlja o prirodi rata u Ukrajini, u smislu dalekosežnih posljedica koje ovaj rat može izazvati na svjetski poredak.

PODGORICA: Crna Gora, Kolumne Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 11, 04. 2024…09: 42…  LJUBOMIR Filipović- analitičar i kolumnista: Što Ako Ukrajina Izgubi? (foto)

Dobro jutro! U Rusiji se ne vodi obični rat, u Rusiji se vodi sistemski rat. U prošlosti su se ovakvim ratovima nazivali ratovi kojima su se iz korijena mijenjali sistemi međunarodnih odnosa. Kakvu bi promjenu donijela pobjeda Rusije u ovom ratu?

Što ako Ukrajina izgubi?

Međunarodna intelektualna javnost već dugo raspravlja o prirodi rata u Ukrajini, u smislu dalekosežnih posljedica koje ovaj rat može izazvati na svjetski poredak. Mnogi su oklijevali da ovaj rat nazovu sistemskim, a u skladu sa teorijom sistemskog rata i  predviđanjima Inga Pipersa, holandskog autora, koji je predvidio početak petog sistemskog rata za 2020. godinu.

Po njegovoj teoriji,  u svijetu su se do sada desila četiri sistemska rata, koja su uticala na kardinalne promjene sistema međunarodnih odnosa: Prvi je Tridesetogodišnji rat, koji je završen Vestfalskim mirom i koji je doveo do uspostavljanja Vestfalskog sistema međunarodnih odnosa između suverenih država.

Principi Vestfalskog mira traju do danas, i ovekovječeni su i u povelji Ujedinjenih nacija u dijelu u kojem ova međunarodna organizacija ne dira u ono što su unutrašnji poslovi jedne države.

Ipak, tu ima promjena i humanitarne intervencije su jedan od primjera izazova koje novo vrijeme postavlja prema četiri vijeka starim pravilima. Drugi sistemski rat su bili ratovi u stvari – Napoleonovi ratovi, koji su doveli do uspostavljanja sistema međunarodnih konferencija kao sistema upravljanja međunarodnih odnosa.

Nakon toga su Prvi i Drugi svjetski rat doveli do kraja evropskih imperija i do uspostavljanja globalnog porekta institucionalizovanog kroz rad prvo Lige naroda, pa onda i Ujedinjenih nacija.

Po ovoj teoriji, ako se ispostavi kao opravdana, rusko-ukrajinski rat ima potencijal   promjeni sistem međunarodnih odnosa. Kako god da se ovaj rat završi. Ukoliko Rusija izgubi ovaj rat, može doći do implozije posljednje evropske imperije i redefinicije transatlantskih odnosa u korist EU i transatlantskog saveza.

Čitaj još:   ERVIN Ibrahimović: Mi smo jedini neizostavni činilac nove Vlade CRNE GORE... (foto)

Ukoliko dođe do pobjede Rusije, i ukoliko Rusija uspije da privoli međunarodnu zajednicu da, na ovaj ili onaj način, prizna njene teritorijalne dobitke u ratu, to bi moglo dovesti do tektonskih promjena u međunarodnim odnosima, koji bi bogli dovesti do urušavanja ili korjenitog redefinisanja odnosa na međunarodnom planu.

I da se desi da Ukrajina vojno izgubi, teško da će Rusija ikad moći da sebi obezbjedi međunarodno de iure priznanje teritorijalnog proširenja stečenog silom. Kao što Izraelu nikad nije priznato proširenje na Golansku visoravan nakon Šestodnevnog rata (1967) i aneksacije iz 1981. godine. Ni Maroku proširenje na Zapadnu Saharu.

Ipak, ovako masivne promjene u Ukrajini, mogle bi da dovedu do dodatnog urušavanja kredibiliteta i autoriteta Ujedinjenih nacija, kao čuvara poretka, koji više ne odgovara ni Rusiji, ni Kini, ni mnogim drugim anahronim sistemima.

Red i poredak uspostavljen nakon Drugog svjetskog rata doveo je do dominacije SAD-a u međunarodnim odnosima. Kako se Amerika sama demokratizovala, demokratizovao se i svijet.

Bez sistemskog rata došlo je do velikih promjena krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina XX vijeka, što je dovelo do preuranjenog usklika o kraju istorije i konačne pobjede kapitalizma i liberalne demokratije.

Ratom u Ukrajini ne dovodi se u pitanje sistem međunarodnih odnosa, nego i poimanje univerzalnih vrijednosti, ljudskih prava i sloboda, poimanje slobode i demokratije. Iako mnogi danas govore da između Rusije i Zapada nema ideološkog sukoba, kao tokom trajanja Hladnog rata, varaju se. Rusija je osmislila i osmišljava ideološku podlogu za uništavaje Ukrajine.

Kako čusmo od ruskog patrijarha – u Ukrajini se vodi sveti rat. Komunističku internacionalu mijenja moralistička internaconala. Već se okupljaju moralisti svih zemalja, i Crna Gora je imala svoje predstavike na nedanvom sletu u Sočiju.

Čitaj još:   DRITAN Abazović u SAD vs Abazović u Crnoj Gori: Mediji moraju biti slobodni vs Ma to su fašisti, treba ih ugasiti... (foto, video)

Sve ove tektonske promjene se osjećaju i na lokalnom planu. U Crnoj Gori etničko-identitetska polarizacija više nije u prvom planu. Zli crnogorski nacionalizam je pobijeđen udruženim snagama velikosrpskog nacionalizma i njegovih relativizatora.

Sada su na redu drugi koji smetaju. U Nikšiću se zabranjuju feminističke predstave jer je direktor pozorišta odlučio da se prećeruje sa ugroženošću žena. Rodna ravnopravnost postaje neprijatelj. Neprijatelj postaju seksualne manjine.

Bauk konzervativnog autoritarizma kruži nad Evropom. Mnogima se čini da je Crna Gora pala bez rata. Ukoliko Ukrajina padne, mnogi u Evropi mogu doći u sličnu situaciju.

Toliko za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar i kolumnista CdM- a…

izvor CdM.me

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more

DOLAZI ZAHLAĐENJE, PADAĆE ŠIROM REGIONA…

ZA  VIKEND u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a Read more

VIC DANA Oženio se Crnogorac iz Srbije…

Kako crnogorac osvaja đevojku??? -Vidis li ti đevojko onaj cvijet Read more