IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Džamija s najvišim minaretom (munarom) na svijetu, izgrađena je na obali Atlantika u… (foto, video)

U najvećem gradu Maroka, Kazablanci, nalazi se jedna od najvećih i najljepših džamija na svijetu, koju odlikuju brojne posebnosti.

KAZABLANKA: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, četvtrak, 02, 05. 2024… 09: 12… Džamija s najvišim minaretom (munarom) na svijetu, izgrađena je na obali Atlantika u… (foto, video)

Riječ je o džamiji Hasana Drugog, drugoj po veličini džamiji u Africi, a 14. u svijetu. Posebnom je čini munara visine 210 metara, koja je ujedno i najviša na svijetu.

Radovi na izgradnji džamije završeni su 1993, a projektovao ju je francuski arhitekta Mišel Pinso. Džamija, nazvana po marokanskom kralju, sagrađena je na obali Atlanskog okeana.

Na vrhu munare se nalazi i svjetionik koji navodi brodove, jer je džamija smještena na obali. Takođe, na vrhu je postavljen i laser koji baca svjetlost u dužini 30 kilometara prema muslimanskom svetom mjestu Kabi u Meki.

Čitaj još:   DIMNE BOMBE I PROTESTI UZ Podršku Putinu: Srbija- Rusija, ne treba nam Unija, Srbi i Rusi, braća zauvijek... (foto, video)

U džamiji se nalazi škola kurana, hamam, velika biblioteka, muzej o istoriji Maroka i konferencijska sala. Džamija u molitvenom prostoru ima kapacitet 25.000 osoba, a u njenom dvorištu može klanjati 80.000 vjernika.

BONUS VIDEO: Šta džamiju Hassana II čini tako jedinstvenom? – BBC Što je novo

izvor Hayat.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more