PORUKA Dr. Enes Karić: Opijanja za Bajram su za moralno gnušanje…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Blagdani su prilika da se čovjek nadkuči nad svoju egzistenciju, nad njezinu prolaznost, nad granične situacije svoje egzistencije – smrt, bolest, a tu su i ratovi, udesi, ali također i na radosne aspekte svoje egzistencije, poručio je prof. dr. Enes Karić, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, čija je uža oblast povijest tumačenja Kur'ana i metodologija tumačenja Kur'ana…

SARAJEVO: Regija, Putovanja, Vijesti, Zanimljivosti, utorak 21.VIII. 2018, 07: 59… PORUKA Dr. Enes Karić: Opijanja za Bajram su za moralno gnušanje…

“Ako pratimo vrijednu tradicionalnu literaturu o islamu, ako pratimo duhovne komentare Kur'ana, tamo imamo velika poglavlja o blagdanima u islamu. Praktički, ta se poglavlja odnose i na blagdane u bilo kojoj svjetskoj religiji”, navodi prof. Karić.

– Hadž zbir svih islamskih temelja –

Čitaj još:   Ako Beograd ne prizna KOSOVO, takse ostaju do sudnjeg dana ili zauvijek...

Vrlo je zanimljivo, kaže prof. dr. Karić, da ti tradicionalni komentari spominju da je arapska riječ za blagdan, odnosno islamska riječ za blagdan – eid, što znači povratak.

“Kao da nas ti blagdani podsjećaju i to je najvažnija poruka: evo, vraćamo vam se, o ljudi, vraćamo se, mi bajrami tokom godine. Pa, onda, i vi se sjetite Boga, vratite se Bogu. To je jedna ovako, rekao bih, vjerska, islamska poruka o blagdanima”, istakao je prof. Karić.

Navodi i kako blagdani imaju svoju socijalnu dimenziju, imaju svoju kulturnu dimenziju, kao i mnoge druge dimenzije.

“Ali, mislim da te druge ne bi trebale zatamniti ovu prvu dimenziju”, dodaje prof. Karić.

Smatra da niti jedan obred u islamu, u tom islamskom zdanju obredoslovlja, nije opisan sa toliko, vjerskog, duhovnog poriva kao što je to slučaj s obredima ili obredom hadža.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 12. april 2019. godine

Nažalost, sada imamo sve više u relevantnoj evropskoj i svjetskoj štampi takozvane ekološke izbjeglice, dodaje prof. Karić.

http://iBalkan.net

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši