“ANA” PRIJETI: “Ako, Kosovo osnuje vojsku, VOJNA INTERVENCIJA, ovo ne možemo gledati…”

Srbijanska premijerka Ana Brnabić dala je u srijedu naslutiti da bi stvaranje vojske Kosova moglo isprovocirati vojnu intervenciju Beograda, dvadeset godina nakon oružanog ustanka Albanaca protiv srbijanskih vlasti…

BEOGRAD: Kosovo, Srbija, Putovanja, Zanimljivosti, Vijesti, četvrtak …06.12.2018… 06: 19…”ANA” PRIJETI: “Ako, Kosovo osnuje vojsku, VOJNA INTERVENCIJA, ovo ne možemo gledati…”

“Nadam se da nikada nećemo morati upotrijebiti svoju vojsku, ali, nažalost, mislim da je to u ovom trenutku jedna od opcija na stolu, jer ne možemo gledati novo etničko čišćenje i nove oluje iako premijer Albanije Edi Rama na njih poziva”, rekla je Brnabić novinarima…

No, kosovski premijer Ramush Haradinaj tvrdi kako Kosovo svoju vojsku formira “za Afganistan i Irak” i “da bi pomogli drugim zemljama“ te ističe da nije prijetnja kosovskim Srbima koje poziva da se pridruže budućoj armiji, javlja Hina.

Čitaj još:   VRIJEMENA ZA VIKEND: Uglavnom sunčano i ponesite kišobrane...

Haradinaj je ocijenio da su navodi kako Kosovo “formira vojsku za sjever”, većinski naseljen Srbima, “čista laž“ te naglašava da “neće biti rata”, prenosi portal Kossev.

Na izjavu Haradinaja uzvratio je ministar obrane Aleksandar Vulin ironičnom ocijenom kako su “Albanci sa Kosova već i u Iraku i Afganistanu i Siriji i svugdje gdje su teroristi Al Qaede i i Islamske države”.

“Ako Haradinaj želi slati Albance sa Kosova i Metohije u Irak i Afganistan, ne treba za to pokušavati napraviti vojsku”, rekao je Vulin.

U jeku prijepora Beograda i Prištine iz Bruxellesa stiže poruka da je sada “loš trenutak” za preustroj Kosovskih sigurnosnih snaga (KBS) u kosovsku vojsku.

“Takav korak dolazi u pogrešno vrijeme, suprotan je preporukama brojnih NATO saveznika i može imati ozbiljne posljedice po kosovske euroatlantske integracije”, poručio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Čitaj još:   TURSKA PRVA U SVIJETU Zbrinula više od četiri miliona izbjeglica...

Naglasio je kako NATO podržava KBS u sadašnjem mandatu i da svaka transformacija mora biti sukladna ustavu Kosova.

Stoltenbergu je stigao odgovor iz Prištine kako kosovske vlasti nisu bile u prilici objasniti svoje planove i namjere partnerima iz NATO čijim članom Kosovo kani postati.

http://iBalkan.net


Komentariši