SULTANOV KOLAČ– Sultan tatlısı

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Ovo je jedan od rijetkih kolača sa saftom a da je osvježavajući. Sultanov kolač ili Sultan tatlısı, je još jedan u nizu beskrajno lijepih i neobičnih kolača u turskoj kuhinji. Sultanov kolač se nalazi takođe u čuvenoj “kuharici”sa sultanove sofre nadaleko čuvene Top-kapi Saraja.
Ovaj desert se pripremao za sjedeljke uz čaj ili kao desert poslije večere. Sultan desert, je jedna od poslastica koji možete lako pripremiti u vašem domu.
POTREBNİ SASTOJCİ:
Za tijesto:
3-3,5 šolje brašna
½ šolje šećera u prahu
1 šolja griza
250 grama putera
2 jaja
1 prašak za pecivo
1 paket vanilin šećera
Za prelev:
1 šolja mljevenog maka
1 šolja mlijeka
1 bjelance
jezgre oraha
Za sirup:
4 šolje šećera u prahu
5 šolje vode
½ soka od limuna
3-4 karanfilčića-po želji a ne mora
PRİPREMA:
Prvo pripremite sirup za kolač. Stavite vodu i šećer da provri u lonac. Nakon što počne ključati , kuhajte još 5 minuta, dodajte limunov sok i karanfilčiće ako volite . Zatim isključite štednjak i ostavite da se ohladi. Dok se sirup hladi, počnite pripremati tijesto.
Stavite maslac-puter ili margarin u posudi, pa dodajte, jaja, griz, šećer u prahu, vanilin šečer i prašak za pecivo. Sve dobro izmiješati. Brašno postepeno dodavati i nastaviti sa miješanjem. Možete stavili i odjednom brašno ali kako biste dobili potrebnu mekoću tijesta sigurnije je dodavati ga postepeno . Kad ste formirali meko tijesto, počnite i da pravite kuglice srednje veličine .
U posebnoj zdjeli sipajte mlijeko, a u drugoj posudi stavite mljeveni mak. Kuglice od tijesta prvo stavite u zdjelu sa mlijekom pa ih odmah uvaljajte u zdjeli sa makom. . Na ovaj način uradite kompletno sve kuglice. Kuglice uvaljane u mak ređajte u već pripremljenoj tepsiji. Premažite iste sa ubutanim bjelancetom i na sredinu svake kuglice stavite jezgru oraha -pritisnite malo da se izgubi okruglasti oblik tijesta.
Pećnicu zagrijte na 180 stepeni i pecite od 25 – 30 minuta.
Nakon toga ostavite da se prohlade kolačići, pa ih zalijte sa pripremljnim sirupom.
Ostavite da Sutanov kolač upije saft-sirup, najmanje 2 sata a onda se mogu poslužiti.
Čitaj još:   ČETVRTA GASTRO PRIČA SA BOSFORA: Janjetina sprema se na bezbroj načina...
https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši