FINSKA TRAŽI 150.000 RADNIKA: Žele da svako sposoban za rad ima posao…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Finska je najsrećnija zemlja planete, ali njeno stanovništvo stari brže nego većina drugih, što tamošnju vladu tijera da pronađe nove radnike koji će pomoći da se izdržava sve veći broj penzionera…

HELSINKI: Regija,Ekonomija Vijesti, srijeda, 30.01.2019… 06 59… FINSKA TRAŽI 150.000 RADNIKA: Žele da svako sposoban za rad ima posao…

Konsolidacije tržišta rada verovatno će biti centralno pitanje parlamentarn-ih izbora u Finskoj koji će se održati 14. aprila.

Prema izvještaju državne agencije koji ističe ključne izazove u sledećem razdoblju, nova vlada moraće da pronađe način da podigne veću stopu zaposlenosti na 75 odsto od svih radno sposobnih Finaca do 2023. godine i na 80 odsto nakon toga.

Trenutna stopa je 72 odsto, što odgovara cilju koji je 2015. godine postavio sadašnji premijer Juha Sipila i koji se tada smatrao teško dostižnim.

U to vreme samo 68 odsto radno sposobnih Finaca je imalo posao, a zemlja se oporavljala od trogodišnjeg ekonomskog pada, drugog nakon recesije ko ja je počela 2008. godine, pa je raspoloženje bilo sumorno.

Čitaj još:   Amerikanci otkazali dolazak nosača aviona u Split,uputili ga u Perzijski zaliv, hoće li Iran NAPASTI PRVI!?

Ipak, biće potrebno još oko 150.000 novih radnika da bi najsevernija članica evrozone održala svoj sistem socijalne pomoći.

”Finansiranje našeg nordijskog modela blagostanja, koji nas čini naj srećnijom zemljom svijeta nevjerovatno visokim životnim standardom , zavisi od viših stopa zaposlenosti”,Aki Kangasharju, ekonomista ban ke “Nordea”.

Finska mora da osigura da ”svako ko može da radi ima posao”.

Premijer Sipila je izjavio kako će održavanje stope ekonomskog rasta od oko dva odsto s vremenom generisati porast zaposlenosti na željeni nivo.

”Uspije li vlada da poveća stopu zaposlenosti iznad 75 odsto, to će u potpun osti riješiti jaz između prihoda i troškova”, rekao je.

Vlada je već pokrenula nekoliko mijera za podsticanje zapošljavanja, među kojima su smanjivanje troškova rada i uvođenje modela koji bi nezaposlen ima što prije pronašao radno mijesto.

Čitaj još:   ZIMA SE OPET VRAĆA: Idu minusi, pad temp, kiša i SNIJEG…

Globalni ekonomski rast takođe je generirao zapošljavanje, ali će taj trend uskoro nestati s obzirom na usporen rast najvećih ekonomija svijeta.

Kangasharju rešenje vidi u još dubljim reformama tržišta rada koje mogle da povećaju broj slobodnih radnih mijesta. Osim toga, Finci bi mogli da se pripreme i na određeno stezanje kaiša…

”Ako ne postignemo veću zaposlenost, moraćemo više da štedimo, odnosno, režemo troškove u javnom sektoru, što će opet dovesti do manjih prihoda od poreza i većih troškova za nezaposlene”, zaključio je.

iBalkan.net/Index.hr

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

One Comment

  1. Miroslav Zdravkovic

    Bas mi se dose dopada Finska i voleo bih da odem tamo sto pre .kad bi mogo.!

Komentariši