Erdogan na Čanakkaleu: Od Istanbula, neće praviti, Konstantinopolis…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

”Mi smo historiju u Čanakkaleu ispisali našom krvlju. Ispisali smo je predvođeni Mustafom Kemalom. Danas je opet pišemo i opet ćemo je pisati“, Erdogan na skupu koji je održan na stadionu “18. mart“…

ČANAKKALE: Region, Vijesti, ponedeljak, 18.03. 2019 … 20: 09… Erdogan na Čanakkaleu: Od Istanbula, neće praviti, Konstantinopolis…

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan na programu povodom obeležavanja 104. godišnjice pomorske bitke i pobjede na Čanakkaleu kazao je kako oni koji misle da je Bitka na Čanakkaleu samo jedna od bitki, oni ne razumiju Tursku niti njen narod…

”Mi smo historiju u Čanakkaleu ispisali našom krvlju. Ispisali smo je predvođeni Mustafom Kemalom. Danas je opet pišemo i opet ćemo je pisati“, rekao je Erdogan na skupu koji je održan na stadionu “18. mart“.

Širom Turske, ali i svijeta, na različite načine obilježava se Dan sjećanja na šehide i 104. godišnjica pomorske Bitke kod Čanakkalea.

U Evropi je ona poznatija kao Bitka na Galipolju i jedna je od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svijetskom ratu, ali, po mnogim pokazateljima, i u historiji uopće. 

“Oni koji Bitku kod Čanakkalea smatraju samo jednom od običnih bitaka u prošlosti, ne razumeju i nemaju veze s ovim područjem, ovim narodom, niti ovom zemljom. O ovoj zemlji i ovom narodu nema pravo govoriti niko ko u dubini srca ne osjeća duh Čanakkalea“, poručio je Erdogan.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 17. februar 2019. godine

Turski predsjednik Erdogan poselamio je svu braću na Balkanu, u Sjevernoj Africi, Bliskom istoku, Kavkazu i svim regijama koje u granicama Osmanske države su živjeli koji borci učestvovali i živote dali u Bici kod Čanakkalea.

“Mi smo ovde, na Čanakkaleu, u ovoj zemlji s Trakijom i Anadolijom. Ovde smo, na Čanakkaleu Turci, Kurdi, Arapi, Čerkezi, Bošnjaci. Hiljadu godina smo tu i, ako Bog da, ostaćemo tu do Sudnjeg dana. Od Istanbula nećete moći napraviti Konstantinopolj“, poručio je Erdogan.

On je odao počast svim šehidima koji su dali svoje živote tokom Prvog svijetskog rata, kao i one koji živote dali tokom Rata za nezavisnost Turske i tokom pokušaja vojnog udara koji se dogodio 15. jula 2016. godine.

“Da Bog više nikada ne stavi ovaj narod na iskušenje poput onog za vrijeme Bitke na Čanakkaleu. Međutim, u slučaju da se to desi, budite sigurni kako nećemo prezati da kao i prije 104. godine učinimo sve da more i tlo Čanakkalea budu groblje neprijateljima“, poručio je i sam Erdogan.

On je takođe ukazao na neprestane napade na turske i uopšte muslimanske zajednice, udruženja i džamije širom Evrope, kao i na nedavni teroristički napad u dvije džamije na Novom Zelandu.

Čitaj još:   SAJBER NAPAD, TRAMP NAPAO IRAN: Evo gdje su ih udarili...

“Nakon 104. godine ponovo se obraćamo s Čanakkalea i poručujemo da smo shvatili poruku. Shvatili smo vaše namjere i shvatili smo da mržnja u vama još živi. Shvatili smo i šta je to kad terorist ubije 50 muslimana. Nije to djelo pojedinca, već organizovan čin“, poručio je Erdogan…

http://iBalkan.net

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši