IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Gazivode– “deponija na vodi”… (foto galerija)

Slike reke Raške kako kroz Novi Pazar nosi ogromno smeće obišle su svet ovih dana, a slično se dešava i sa Ibrom koji otpad “donosi” do Gazivoda gde se formiraju “deponije na vodi”.  Zbog toga je danas organizovana velika ekološka akcija na ovom jezeru.

“Zbog ljudseke nemarnosti ovo se ponavlja svake godine. Ali, ove godine je do sada u istoriji njegovog postojanja  najveća zagađenost ovog jezera, koje je naše prirodno dobro, koje treba ljubomorno da čuvamo”, kaže Hidajet Biševac iz Udurženja ”Put sredine”.

On dodaje da je mapirano devet najugorženijih lokacija.

Iz  Novog Pazara krenuli su autobusi, a organizaovano su da pripomognu stigli i neki od volontera iz Tutina i Rožaja.

Student i ribolovci su radili na čišćenju i prošlog vikenda.

“Mnogo ova situacija utiče na riblji fond.  Već su neke autohtone vrste izumrle”, objašnjava predsednik Udruženja sportskih ribolovaca Elvir Hodžić.

“Poenta ove akcije je da se probudi svest kod ljudi. Oni moraju shvatiti da se ne sme ovako ponašati. Samo jednoj od ovih flaša je potrebno 400 godina da se razgradi”, kaže predsednik Studentskog parlamenta Državnog univerziteta Izet Cama.

Danasnjoj akciji prisustvovao je i gradonacelnik Novog Pazara Nihat Bisevac koji je pohvalio sve volontere i organizaciju ”Put sredine” koja je nosioc ove akcije kao i nevladine oraganizacije , ribolovce, ”Otvorena Ruka”, studente iz Novog Pazara i mjestane koji su se pridruzili akciji ciscenja jezera nakon katastrofalnih poplava iz Rozaja, Ribarica i grad Novi Pazar .

Čitaj još:   UŽAS: POŽAR U NOVOM PAZARU: Vatra zahvatila tri objekta... (video)

”Ovo je veliki problem i dogovorili smo se da naredne nedelje organizujemo sastanak predstavnika opstina Rozaje, Tutin i Novi Pazar i formiramo komisiju koja ce prvenstveno utvrditi uzrok ovolikoj kolicini smeca kao i nacin kako se spreciti gomilanja smeca alio i mere za sprecavanja ovakve ekoloske katastrofe, podizanja svesti mestanja i obaveze odgovornih institucija.

Nasa je obaveza da sacuvamo jezero Gazivoda koje je jedno od najljepsih i obaveza nosioca vlasti je da uradi sve kako bismo sprecili u buducnosti ovakve katastrofe a posebno je nasa obaveza da ga sacuvamo za buduce generacije. Naravno da cemo odmah preduzeti neke mere ali i one koje ce imati dugorocni karakter u sprecavanju ovakvih ekoloskih katastrofa u buduce” rekao je gradonacelnik Bisevac.

Stigao je i katamaran zahvaljujući  Ministarstvu poljoprivrede, Gradu Novom Pazaru i Regionalnoj razvojnoj agenciji.

“Ministarstvo trgovine i turizma opredelilo je velika finansijska sredstva da se ovde napravi uređena plaža”, rekao je direktor Razvojne agencije SEDA Samir Kačapor, podsetivši na veliki projekat koji će biti tokom leta realizovan zahvaljujući omladinskoj radnoj akciji.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: MONTIRA SE VOJNA BOLNICA- STİGLO 35 LJEKARA IZ NIŠA I SA VMA... (foto galerija)

Jezero Gazivode formirano je 1977. godine pregrađivanjem gornjeg toka Ibra izgradnjom brane. Dugo je 24 kilometra, a nalazi se na teritorijama Zubinog Potoka,Tutina i Novog Pazara.

Prilog pripremili RTVNP, http://ibalkan.net i Senad Senko Župljanin

http://ibalkan.net

Hapšenje Migranata U Centru Novog Pazara

Noćas oko 21 čas u samom centru grada, u blizini Read more

Racija u centru Novog Pazara (Video)

Pogledajte video : https://youtu.be/PtTkcULDiqg izvor: sandzaklive.rs

Heroin se preko Rožaja doprema u NOVI PAZAR, a odatle u zapadnu Evropu

Prema saznanjima policija u regionu, koja su prenosili mediji, Keljmendi Read more

Komentariši