USTAŠSTVU ZA TOMPSONA, NEMA VIŠE MJESTA ZA DOM SPREMNI: Sud donio HISTORIJSKU PRESUDU… (foto)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

– Neka kažu je li ta pjesma zabranjena ili nije. Ili neka kažu da je ne smijem izvoditi ja, a Tompson sme

SPLIT: Hrvatska, Crna Hronika, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 14. 08 .2019… 09: 59…  USTAŠSTVU ZA TOMPSONA, NEMA VIŠE ZA DOM SPREMNI: Sud donio HISTORIJSKU PRESUDU…

Visoki prekršajni sud donio je pravomoćnu presudu kojom je izvođač pjesme “Bojna Čavoglave” pravomoćno prekršajno kažnjen zbog javnog izvikivanja pozdrava “za dom spremni” na njenom početku, piše Jutarnji list.

Presudom pak nije kažnjen izvorni izvođač i autor pjesme Marko Perković Tompson, nego makarski pevač Mario Roso koji je pesmu s pripadajućim pozdravom izveo u Makarskoj prilikom obeležavanja 20. godišnjice akcije Oluja.

Čitaj još:   ROŽAJE I SANDŽAK TUGUJU: Braća Erdan i Selim, stradala na Ibarskoj magistrali, ljekari se bore za život majke... (foto i video)

– Neka kažu je li ta pesma zabranjena ili nije. Ili neka kažu da je ne smijem izvoditi ja, a Tompson sme – komentisao je Roso.

U presudi stoji da je pozdrav “za dom” i “za dom spremni” korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizuje mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta.

– Bez obzira na žalbene navode da je otpjevao pjesmu onako kako je objavljena u izvornom tekstu pjesme ‘Bojna Čavoglave’ koja je objavljena u Službi zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja, okrivljeni je mogao i trebao biti svestan mogućeg negativnog uticaja izvikivanja ovog izraza i trebao se suzdržati od takvog ponašanja – stoji u obrazloženju presude Visokog prekršajnog suda koju potpisuje predsjednik tročlanog sudskog veća Siniša Senjanović.

Čitaj još:   STRAŠNO: Autobus pun kineskih turista iz Wuhana stigao u Hrvatsku... (foto)

Dodaje se kako je činjenica da je pozdrav dio autorskog umjetničkog djela ne mijenja činjenicu da simbolizuje mržnju prema ljudima drukčije vjerske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije kao i podcenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti te da je protivan odredbi članka 39 Ustava RH koji zabranjuje svako pozivanje ili podsticanje na nacionalnu, rasnu ili vijersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti…

izvor agencije

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *