CRNA GORA: Najviše sezonaca iz Srbije i Bosne i Hercegovine… (foto)

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Najveći broj sezonskih radnika, prema podacima MUP-a, došao je iz Srbije (2.430), zatim iz Bosne i Hercegovine (329), Kosova (222), Makedonije (190) i Albanije (101)…

BUDVA: Crna Gora, Ekonomija, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 15. 08 .2019… 13: 59…  CRNA GORA: Najviše sezonaca iz Srbije i Bosne i Hercegovine…

U periodu od 1. januara do 9. avgusta 2019. godine, izdato je ukupno 19.502 dozvola za privremeni boravak i rad stranaca, od čega je izdato 3.614 dozvola za privremeni boravak i rad po osnovu sezonskog zapošljavanja, saopšteno je Dnevnim novinama iz Ministarstva unutrašnjih poslova MUP.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG), za period od 1. januara do 25. jula 2019. godine, najveći broj njih posao je pronalazio u hotelima i restoranima.

“Najviše dozvola za sezonsko zapošljavanje stranaca je izdato u okviru djelatnosti usluge smještaja i ishrane (2.395 ili 76,66 odsto), zatim u ostalim uslužnim djelatnostima (352 ili 11,27 odsto) i poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu (100 ili 3,2 odsto)”, kazao je Dnevnim novinama načelnik u Odsjeku za statistiku u ZZZCG Jovan Kostić...

Najveća poztažnja za pomoćnim radnicima

Takođe, prema podacima Zavoda od 10. jula, među najvećem broju sezonskih radnika bilo je čistača i pomoćnog osoblja u domaćinstvu i hotelima (2.949), zatim izvođača građevinskih radova (2.579), pomoćnika u pripremi hrane (1.815), ali i konobara i barmena (564), kao i kuvara (238).

Čitaj još:   AMERI, ŽESTOKO i SUROVO izvrijeđali Srbe u KINI: "ONI NEMAJU NI HRANE NI INTERNET"... (foto)

Poslodavci traže kuvare, pekare, mesare

Bubanja ističe da lica sa evidencije Zavoda godinama iskazuju interesovanje za rad na recepciji, u administraciji, poslovima marketinga, nabavke i prodaje i tu se uvijek traži mjesto više.

“Međutim, poslodavci traže kvalifikovane radnike kao što su: kuvari, konobari, pekari, mesari, pica majstori, poslastičari. I tu je izražen najveći deficit, jer na godišnjem nivou na evidenciji Zavoda bude oko 2.600 radnika iz oblasti turizma i ugostiteljstva, što svakako nije dovoljno da zadovolji potrebe poslodavaca u toku sezone”, napominje Bubanja...

Da je broj sezonskih kuvara i barmena znatno smanjen ove godine, pokazuju podaci za 2018. i 2017. godinu. Tako je prošle godine sezonski radilo 573 kuvara i 1.134 konobara i barmena, dok je tokom 2017. radilo 641 sezonskih kuvara i čak 1.278 konobara i barmena. S druge strane, evidentna je ekspanzija čistača i pomoćnog osoblja u domaćinstvu i hotelima.

“Zakonom o administrativnim taksama propisana je administrativna taksa za izdavanje dozvole za privremeni boravak i rad u iznosu od 60 eura, za produženje dozvole za privremeni boravak i rad administrativna taksa u iznosu od 30 eura, dok je Pravilnikom o obrascima, bližim uslovima i načinu izdavanja dozvole za privremeni boravak i rad propisana uplata naknade troškova za izradu obrasca dozvole u iznosu od pet eura”, navode u MUP-u.

Od ukupnog broja izdatih dozvola za privremeni boravak i rad po osnovu sezonskog zapošljavanja izdato je 2.204 dozvole osobama muškog pola, dok je osobama ženskog pola izdato ukupno 1.410 dozvola, podaci su MUP-a.

Čitaj još:   IZ REDAKCIJE NA ROBIJU: NOVINAR, Bio dio grupe koja je trgovala drogom...

izvor Cdm

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši