PRIJETI LI SARAJEVU SCENARIO IZ BANJA LUKE I PODGORICE: Elmedin DINO Konaković pozvao čelne ljude policije da… (foto)

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

DINO Pozvao čelne ljude policije da spriječe održavanje sutrašnje vanredne sjednice Kantonalne Skupštine nazivajući je “ilegalnom”!?

SARAJEVO: BiH, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, petak, 27.12.2019, 18: 59…  PRIJETI LI SARAJEVU SCENARIO IZ BANJA LUKE I PODGORICE: Elmedin DINO Konaković pozvao čelne ljude policije da…

Mogu li se na sutrašnjoj sjednici Kantonalne Vlade Sarajevo ponoviti incidenti, pa i scene nasilje kakve smo posljednjih dana gledali na skupštinskim zasjedanjima u Banja Luci, Podgorici i Beogradu? Pitanje može izgledati besmisleno, ali iz dopisa kojeg je danas popodne Elmedin Konaković, predsjedavajući Kantonalne Skupštine uputi ministu unutaršnjih poslova Admiru Katici, moglo bo se zaključiti da i nije baš tako.

DINO Konaković je u službenom obraćanju ministru Katici (kadru kojeg je imenovala njegova Stranka naroda i pravde), i policijskom komesaru Nusretu Selimoviću napisao kako prema njegovim saznanjima ” ovih dana mogla biti ugrožena institucija Skupštine Kantona Sarajevo i to organizovanjem nelegalne sjednice”.

alt

Konaković u nastavku kaže da će “rukovodstvo Skupštine u skladu s svojim ovlaštenjima koje im daje Ustav Kantona voditi računa o “regularnosti svih procesa”.

“Međuim”, informira i upozorava policijske stukture Elmedin Konaković, “ukoliko dođe do daljeg usložnjavanja situacije, a prema našim saznanjima grupa poslanika sprema moguće incidente, tražimo pojačano prisustvo policije koja će zaštiti institucije u skladu sa svojim ovlastima”.

O čemu se ovdje radi i zbog čega predsjedavajući Skupštine Kantona poziva policiju da (silom) “zaštiti institucije Kantona Sarajevo”? Konaković je, u svom iscpljujućem nadmudrivanju sa liderima nove parlamentarne većine, koju sačinjavaju SDA, DF i SBB, a koja traži njegovu smjenu i smjenu Vlade Kantona predvođene premijerom Edinom Fortom, tokom dana prepustio funkciju predjedavajućeg Kantonalne Skupštine svojoj stranačćkoj kolegici Danijeli Kristić. Istovremeno je nova skupštinska većina ovlastila poslanicu SDA Smiljanu Viteškić da sazove vanrednu sjednicu Skupštine za sutra. Prema riječima Mahira Devića, šefa poslanika kluba SDA na sjednici je planirano usvajanje budžeta i privremenog financiranja Kantona Sarajevo u nrednoj godini. Na sjednici bi se, ukoliko do nje ne dođe, odnosno ukoliko polcija ne spriječi njeno održavanje. također, trebao birati i novi predsjedavajući Skupštine Kantona, a to je Mirza Čelik iz SDA.

Čitaj još:   Vic dana Zašto u dženetu ima malo žena, manje od 10%?

Elmedin Konaković tvrdi da je riječ o nezakonito sazvanoj sjednici koja nije u skladu sa poslovnikom i Ustavom Kantona Sarajevo. Također kaže da je njegova naljednica Danijela Kristić legalno izabrana i da je jedino ona ovlaštena da sazove skupštinsko zasijedanje.

Zašto je lider stranke Naroda i pravde u parlamentarno nadgoranjavanje uključio i policiju, pozivajući njene čelnike da zaštite institucije Kantona od ilegalno sazvanih sjednica , za sad nije jasno, niti je pretjerano poltički odgovorno. Očekuje li on, ili ima li neke povjeljive informacije prema kojim bi se sutra na sjednici mogle ponoviti scene viđene u parlamentima u RS, Crne Gore i Srbije. Oni koji na ovu političku “sapunicu” gledaju sa vedrije strane kažu kako za ozbiljne incidente u Kantonalnoj Skupštini u Sarajevu ipak treba malo veći broj Srba, nego što ih ima u aktuelnom sazivu. A ima ih dvoje Simljana Viteškić(SDA) i Igor Stojanović (SDP) i oboje su pristojne i nekomfliktne osobe, iako su na suprotstavljenim političkim stranama.

Čitaj još:   ZILHA, VRAĆA UDARAC: Osmislila plan, kako da se osveti Edisu i Dragani, želi da iskoristi... (foto)

izvor S.B.

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši