IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŠTA MOŽETE DA RADITE OD KUĆE: Poslodavac je dužan da vam obezbjedi sve ovo u toku VANREDNOG STANJA… (foto)

Poslodavci čija je djelatnost takva da nije moguć ovaj način organizovanja dužan je da svoje poslovanje uskladi sa uslovima vanrednog stanja i to tako da, ukoliko je to moguće, ne iziskuje dodatna sredstva…

ISTANBUL: Regija, Ekonomija, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, ponedeljak, 16. 03. 2020… 21: 26…  ŠTA MOŽETE DA RADITE OD KUĆE: Poslodavac je dužan da vam obezbjedi sve ovo u toku VANREDNOG STANJA… (foto)

Uredba o organizovanju rada poslodavaca za vrijeme vanrednog stanja, kojom se utvrđuje rad van prostorija i od kuće, uvodi zabranu službenih putovanja, i definiše obaveze oko zaštita zdravlja zaposlenih koju je Vlada donijela 15. marta, objavljena je danas u Službenom glasniku…

Za vrijeme vanrednog stanja poslodavac je dužan da omogući zaposlenima obavljanje poslova van prostorija poslodavca na svim radnim mjestima na kojima je moguće organizovati takav rad u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu, navodi se u Uredbi.

Kao oblici ovakvog rada navode se rad na daljinu i rad od kuće.

U Uredbi se navodi i da ako opštim aktom i ugovorom o radu nije predviđen ovakav način rada, poslodavac može rešenjem omogućiti zaposlenom obavljanje poslova van prostorija poslodavca “ukoliko mu to organizacioni uslovi dozvoljavaju”.

Rešenje obavezno mora sadržati trajanje radnog vremena i način vršenja nadzora nad radom zaposlenog, a poslodavac je dužan da vodi evidenciju o zaposlenima koji obavljaju rad van prostorija poslodavaca.

Čitaj još:   PITALI SMO: Šta je zdravije- kafa ili čaj? (foto i video)

Poslodavci čija je djelatnost takva da nije moguć ovaj način organizovanja dužan je da svoje poslovanje uskladi sa uslovima vanrednog stanja i to tako da, ukoliko je to moguće, ne iziskuje dodatna sredstva, organizuje rad u smjenama – kako bi što manji broj zaposlenih i drugih angažovanih lica obavljao istovremeno rad u jednoj prostoriji.

Obaveza ovakvog poslodavca je da omogući održavanje svih poslovnih sastanaka elektronskim, odnosno video linkom, video pozivom ili na drugi takav način.

Uredba poslodavca obavezuje da odloži službena putovanja u zemlji i inostranstvu u skladu sa odlukom nadležnog organa o zabrani – odnosno privremenom ograničenju ulaska i kretanja.

Poslodavci su Uredbom obavezani da u cilju osiguranja zaštite i zdravlja zaposlenih, angažovanih i stranaka obezbjedi sve opšte, posebne i vanredne mijere koje se odnose na higijensku sigurnost objekta i lica u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Za zaposlene i angažovane koji su u neposrednom kontaktu sa strankama ili dijele radni prostor sa više lica potrebno je obezbjediti dovoljne količine zaštitne opreme, navodi se u Uredbi.

izvor agencije

Čitaj još:   BiH Zmajevi ućutkali Belfast...