KORONA RAZARA SVJETSKE BERZE: Pandemija, nokautirala tržište kapitala… (foto)

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Zemljotres na svetskim trištima kapitala, valuta i robe, zbog pandemije koronavirusa, traje već tri meseca i izazvao je, verovatno, najrazorniju rasprodaju aktiva od Velike depresije…

LONDON: Svijet, Ekonomija, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, ponedeljak… 30. 03. 2020… 00: 11… KORONA RAZARA SVJETSKE BERZE: Pandemija, nokautirala tržište kapitala… (foto)

Na svjetskim berzama zbrisano je 15 biliona dolara vrijednosti akcija, cijene nafte su pale za 60 procenata, a tržišta u usponu, poput Brazila, Meksika i Južne Afrike, bilježe pad njihovih nacionalnih valuta za više od 20 odsto.

Volatilnost i pritisak na tržištima korporativnog zaduživanja pojačala su strahovanja da bi mogli da propadnu čitavi sektori – isparila je gotovo polovina vrijednosti akcija avio-kompanija, a ekonomije koje su već u padu suočavaju se sa novim talasom krize državnih dugova, piše Rojters.

Giljotinu nije izbjegao ni Volstrit, gdje je zabilježen sunovrat Dau DŽonsa za 22 posto i indeksa S&P 500 za 24 procenta,, azijsko-pacifički MSCI, koji mjeri vrednost akcija na berzama 49 zemalja, izgubio je skoro 25 odsto vrijednosti, dok se londonski FTSE stropoštao za 27 odsto.

Čitaj još:   Erdogan: Počeli smo proizvodnju ključnih lijekova u borbi protiv korone virusa... (foto)

Ilustrujući intenzitet udara koji svijetske berze trpe, britanska agencija navodi da je rekordni kvartalni pad vrijednosti na Volstrita iznosio 40 procenata 1932. usred Velike depresiji, te da činjenica da su indeksi S&P i Dau prije samo mjesec dana bili na rekrodnim nivoima svijedoči o tome da je ovog puta pad bio brutalniji.

Japanski jen, drugo tradicionalno sigurno utočište među valutama, bilježi rast prema dolaru od 0,4 procenta u prvom tromjesečju, dok je švajcarski franak oslabio prema dolaru, ali je, s druge strane, snažno ojačao prema euru i mnogim drugim valutama.

Investiciona banka “JPMorgan” procijenjuje da će koronavirus gurnuti svijetsku ekonomiju u minus od 12 procenata u prvom kvartalu, a pandemija se i dalje brzo širi i drži u karantinu velike dijelove globalne ekonomije, tako da je malo vjerovatno da će u drugom tromesečju biti puno lakše, zaključuje britanska agencija…

Čitaj još:   Hutba povodom Dana džamija: Žal i potreba u vremenu iskušenja znak je čiste vjere... (foto)

izvor agencije

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});