IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Općinski sud u Sarajevu osudio pet žena za prevare… (foto)

Počinjenjem krivičnih djela komercijalne banke su oštetile društvo za iznos veći od 160.000 KM…

SARAJEVO: Regija, Crna Hronika, Putovanja, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, subota… 09.05.2020… 20: 26… Općinski sud u Sarajevu osudio pet žena za prevare… (foto)

Općinski sud u Sarajevu oglasio je krivima Lejlu Dautbašić, Džanu Riković Delimustafić, Berinu Jašarević, Zoricu Miličević Buljubašić i Mirhu Feriz.

Lejla Dautbašić osuđena ja na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i tri mjeseca zbog krivičnih djela prevara, obmana pri dobijanju kredita i krivotvorenje isprave. Za ista krivična djela Džana Riković Delimustafić osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od tri godine.

Zbog krivičnog djela obmana pri dobijanju kredita, Berini Jašarević izrečena je uvjetna osuda u trajanju od dvije godine koja se neće izvršiti ukoliko optužena u roku od pet godina od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo. Zorica Miličević Buljubašić zbog krivičnog djela obmana pri dobijanju kredita osuđena je na uvjetnu osudu od jedne godine i osam mjeseci, dok je Mirha Feriz zbog istog krivičnog djela osuđena na jednu godinu i tri mjeseca uvjetno.

– Optužene se terete da su u periodu od septembra do decembra 2015. godine, nakon što je Lejla Dautbašić, inače, zasposlenica Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, krivotvorila dokumentaciju o navodnom zaposlenju ostalih optuženih u Ministarstvu sigurnosti BiH, podizale nenamjenske kredite na tuđa i svoja imena koristeći krivotvorene dokumente i to u visini od po 50.000 do 60.000 KM kod komercijalnih banaka. Istovremeno, vršile su i kupovinu robe na rate u firmi “Robot” te su novac i robu dijelile međusobno – saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Čitaj još:   SDA, neće dozvoliti da vrijeđaju šehide i rahmetli Aliju...

Uposlenica Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH Lejla Dautbašić već je ranije osuđivana u Sudu BiH.

Ona je prije godinu i po pravomoćno proglašena krivom za korupciju pri zapošljavanju i osuđena na godinu dana zatvora.

Presudom Suda BiH optužena Lejla Dautbašić proglašena je krivom da je počinila krivično djelo protuzakonito posredovanje i krivično djelo prevara.
Sud joj je za krivično djelo protuzakonito posredovanje utvrdio kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci, a za krivično djelo prevare i kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, pa joj je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od jedne godine…

izvor agencije