IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

”KRIVOKAPIĆ čeka da se AMFILOHIJE oporavi, URA postala SATELIT SPC…”

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović u intervjuu za Radio Crne Gore kazao je da nova parlamentarna većina nije stabilna te da teško može donijeti stabilnost u Crnoj Gori u teškim vremenima epidemije i krize izazvane epidemijom.

“Pesimista sam da će kadrovi nove većine uspjeti da razumiju, uhvate i usmjere ekonomske procese i finansijske akrivnosti Crne Gore, naročito u vremenu ekonomske krize izazvane epidemijom koja vlada u svijetu pa i u Crnoj Gori. Ne vidim ko su ljudi i stručnjaci u njihovim redovima koji će imati sposobnost da odigraju tako važnu ulogu i biti spremni da se suoče sa posljedicama svojeg rada i poteza. Iskustva iz Budve, Kotora i drugih opština u kojima ova većina vrši vlast govori nam u prilog tome. Nijesu uspjeli da riješe nijedan problem suštinski i usmjere razvoj Opština, osim što su udvostručili administraciju svojim kadrovima, tog scenarija se plašim i na nivou države”, rekao je Popović.

Govoreći u formiranju nove Vlade i ulasku u novu koaliciju, Popović navodi da su liberali još jednom pokazali da su nam na prvom mjestu evropski principi, program i dobro Crne Gore i njenih građana.

“Dok je vladajuća većina bila na takvom putu, mi smo bili dio te većine zajedno sa partnerima, danas kada je formirana neka druga većina sa drugim principima i ideologijom, normalno je da ne vidimo sebe kao dio nje.” kazao je Popović. Nije, dodaje on, jasno oko kakvih principa se okuplja ta nova većina osim preuzimanja vlasti i fotelja što je glavna tema njihovih javnih nastupa ovih dana. Sve to nam govori da ova parlamentarna većina neće biti stabilna i da teško može donijeti dugoročnu stabilnost i napredak državi, samo dezintegraciju Crne Gore”, rekao je on.

Popović je kazao i da je jasno je da je dominantnu ulogu odigrala i danas igra Srpska pravoslavna crkva.

“Prvi sastanci oko formiranje Vlade održani su u manastirima, a na formalni prijedlog sastava vlade od strane mandatara Krivokapića očigledno se čeka na oporavak Amfilohija koji će dati završnu riječ i amin budućim rukovodiocima države. Njihovi ciljevi veoma su opasni za građansku i multietničku državu kakva je Crna Gora u kojoj svako hegemonističko nametanje neke crkve, velikodržavnog projekta i nacionalizma, može da ugrozi građansku stabilnost. U tome je naša velika odgovornost u narednom periodu”, smatra Popović.

On u tome prepoznaje i jedan od razloga poraza nekadašnje vladajuće kolicije.

“Svaka vlast, i ova u kojoj je DPS decenijama dominirao je pravila komprimise sa crkvom, da li iz straha od tako moćne strukture ili iz neznanja ili iz interesa i kratkoročnih dilova, a moguće i svega toga po malo. Međutim, sve to je ostavilo dugoročne posljedice. Kada je vladajuća većina odlućila da se suoči sa problemom klerikalizma i uredi položaj vjerskih zajednica u Crnoj Gori, znali smo da to u patrijarhalnom društvu neće biti lak zadatak. Međutim, nikada nijesmo mislili da je naša misija da se priklanjamo javnosti i populistički djelujemo već da budemo progresivna snaga i guramo društvo naprijed, edukujemo i pravimo reforme. Dakle, najveći uzrok bilo je jačanje klerikalnog nacionalizma i uloge SPC u javnom životu što je posebno pogodovalo opoziciji u Crnoj Gori koja je tradicionalno prosprski i proruski nastrojena”, rekao je on.

Čitaj još:   Prijetnje i Anteni M: Bombu ću vam bačiti, a tebe ću Šukoviću da kidnapujem i mučim satima... (foto)

Baš zato, navodi, liberali su predložili Zakon o zabrani djelovanja fašističkih organizacija, u cilju sprječavanja podsticanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje i netrpeljivosti među građanima Crne Gore a ovim zakonom zabranjuje se bilo koji oblik djelovanja fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija kao i upotreba fašističkih i neofašističkih simbola u Crnoj Gori.

“Na ovaj način u mnogome bi se riješili problemi rastućeg političkog ekstremizma i nacionalizma te klerikalnih uticaja. Zakon se temelji na najboljim praksama EU i na međunarodnim standardima ljudskih prava, a ovo će biti odličan test za novu skupštinsku većinu i dokazivanje njihovog suštinskog opredjeljenja.

Bilo bi normalno da ovakav Zakon podrže i nekad građanske partije kao što je URA navodi on, međutim, šokantno je i porazno što je URA kao partija koja je nekada bila građanska i procrnogorska pristala da bude satelit i branitelj interesa Srpske crkve i zagovornik teokratije. U vrijeme ekonomske i epidemiološke krize, njihova jedina misao je kako sačuvati interese i finansijske tokove SPC u Crnoj Gori. Naravno da je ovaj Zakon demokratski iskorak i napredak ka modernom i slobodnom društvu, oslobođenog od razarajućih uticaja, ali nije ništa novo da postoje moćne snage koje ne žele da vide Crnu Goru kao modernu i naprednu državi i to nije od juče”, ističe Popović.

On je komentarisao i ideju ekspertske vlade koja je neslavno propala.

“URA je partija koja je očigledno odrigrala svoju ulogu da dovede na vlast kleronacionalističku grupaciju i, svjesno ili nesvjesno, postala satelit i promoter interesa Srpske pravoslavne crkve. Na taj način ta partija je izgubila svaki građanski legitimitet i utemeljenje, i njima je to jasno pa sad gubitak tih brača pokušavaju da nadomjeste drugim, populističkim metodama,primjer Sinjajevine, opstrukcija crnogorskih nacionalnih interesa i članstva u NATO. Zato danas više niko ne priča o ideji ekspertske vlade na kojoj je URA i dobila podršku na izborima,dominantno suverenističkih birača a koju je odmah potom zaboravila iako smo im mi, iz državotvornih stranaka ponudili bezuslovnu podršku za formiranje njihove manjinske Vlade, bez našeg učešća. Vjerovatno će na kraju URA postati samo dizači ruku koji će održavati većinu crkvene vlasti u Skupštini, Iskreno, žao mi je što je jedna partija građanske provinijencije doživjela takvu sudbinu i po drugi put gasi sebe, prvi put kao Pozitivna a danas kao URA”, rekao je Popović.

Čitaj još:   DRITAN preglasan više puta, ne kontroliše imenovanja za važne funkcije

Kada je u pitanju izbor čelnika ključnih institucija za koje je potrebna dvotrećinska većina, Popović kaže da sve zavisi kakva kadrovska rješenja će biti predložena.

“Liberalna partija uvijek će podržati kvalitetna i kredibilna rješenja koja su u interesu daljih reformi, demokratizacije i evropskog puta Crne Gore. I u proteklom mandatu podržali smo sve što je bilo u opštem interesu, ali i glasali protiv nekih prijedloga vlasti, i kadrova iz redova naše koalicije koje smo smatrali da nijesu dovoljno dobri. Tako ćemo se ponašati i u narednom periodu”, zaključio je Popović.

izvor: CdM.me

PROTIVZAKONITO: DRITAN umjesto Krivokapića vodi Vijeće za nacionalnu BEZBJEDNOST

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović u skladu sa novim usvojenim Pravilnikom crnogorske Vlade Read more

PKS: BLAMAŽA PREMIJERA sa Cetinja, odlepršao mercedesima brže no što je došao… (foto i video)

Patriotsko komitski savez, sa ogorčenjem i zabrinutošću, upozorava sve crnogorske Read more