IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

IZBOR VLADE CRNE GORE ONLAJN: Nova većina i aktuelni režim lako postigli konsenzus… (foto)

Šef parlamenta Aleksa Bečić konstatovao da će nova i odlazeća vlast postigli konsenzus u vezi sa predlogom odluke o dopuni poslovnika Skupštine Crne Gore…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 19.11. 2020…10: 38 … IZBOR VLADE CRNE GORE ONLAJN: Nova većina i aktuelni režim lako postigli konsenzus… (foto)

Aleksa Bečić konstatovao je da će se omogućiti sami nesmetan rad najvišeg zakonodavnog tela u zemlji u toku vanredne situacije izazvane epidemijom zarazne bolesti kovid 19 i glasati onlajn.

Sednica Skupštine na kojoj bi trebalo da se izglasa nova Vlada Crne Gore zakazana je za 2. decembar.

Mandatar Zdravko Krivokapić pozdravio je i spremnost Ministarstva finansija odlazeće vlade da novoj vlasti pruži informacije o tom stanju državnih finansija. On je na “Tviteru” saopštio da prihvataju poziv da se njihovi predstavnici sastanu sa predstavnicima odlazeće vlade sve smatrajući da je to početak dugo očekivane tranzicije vlasti.

NAJAVE mandatara da neće imenovati potpredsednika ili zamjenika to nije održivo rešenje, smatra Blažić.

– Šta će se desiti ako je premijer ne daj bože bolestan, ko može da vrši funkciju predsednika vlade? To ne može činiti nijedan ministar. Samo rešenje je da se i pitanje potpredsednika ili zamenika uredi zakonom, jer bi svaka okolnost kada premijer nije na svom radnom mestu imala za posledicu blokadu rada izvršne vlasti – ocenjuje naš sagovornik.

– Kao što smo više puta naglasili, spremni smo da preuzmemo odgovornost upravljanja državnim finansijama i ukupnom javnom administracijom uz punu dostupnost svih podataka javnosti. Za razliku od trodecenijske prakse, mi vođenje politike doživljavamo kao odgovoran i transparentan proces, on je lišen skrivenih zaključaka užih kabineta, diskrecionih odluka ministara i nepodnošljive lakoće trošenja novca svih građana- napisao je i Krivokapić, dodajući da očekuju da se najavljeni sastanak održi u najskorij vreme, kako bi, kako navodi, što prije započeli oporavak crnogorske ekonomije i društva.

Čitaj još:   NJEMCI NANOVO ŠOKIRAJU SVIJET: KREĆE BUNDESLIGA po novim pravilima... (foto)

Smanjenje broja ministarstava sa 18 na 12 i objedinjavanje pojedinih resora , kako je predložio mandatar Zdravko Krivokapić, podrazumjevalo bi, kaže profesor Đorđije Blažić, izmjene pojedinih ili usvajanje a i novih zakonskih rešenja.

– Kada je riječ o Ustavu, taj akt bi morao biti ili Zakon o vladi, odnosno sva ministarstvima i organima državne uprave, koji bi se a i precizno definisao broj ministarstava. Dakle, na osnovu zakona se formira broj . Nažalost mi kako i nemamo takve zakone, ni jedan ni drugi- a to je se pokazalo sve je prokomentarisao Blažić.

Mandatar Krivokapić želi rekonstrukciju vlade, pa ministarstava, korekciju broja, ali i dijelokrug rada resora. Zato preporučuje da treba donijeti zakon ili donijeti novu uredbu. Kada ta uredba ili zakon propiše organizacija i to državne uprave onda postoji pravni osnov da se ministri biraju, smanjuje broj resora ili objedinjavaju pojedina. Blažić nudi predlog kako se to može učiniti.

– Suština je da poslanici podnesu inicijativu da se po hitnom postupku donese zakon o organizaciji državne uprave. To bi bilo i legalno kao i legitimno. Kad taj zakon stupi na snagu, nakon objavljivanja u a to je u “Službenom listu”, počne da živi u pravnom poretku onda mandatar može već sutradan da izađe pred Parlament i da predloži svoj kabinet, ministre, odnosno ona ministarstva koja su propisana zakonom. To je jedini, ustavno-pravni legalan način izbora vlade. Sve ostale a one su i moguće kombinacije nisu legalne- kategoričan je profesor Blažić.

izvor agencije

Čitaj još:   FAKTORI RIZIKA: Koliko je Tramp ZAISTA BOLESTAN... (foto i video)
POGLEDAJTE Bruku i sramotu: Natalija Nilević i njeni video zapisi… (foto i video)

(PREUZETO) Portal Aktuelno donosi pojedine video zapise koje je Nilević Read more

PROLJEĆE U JANUARU, ALI NE ZADUGO: Vrijeme u narednih nekoliko dana… (foto)

Umjerena oblačnost i sunčanije, a najviša dnevna između 4 i Read more

NOVI PAZAR: Dva saobraćajna policajca ostali bez bijelih opasača… (foto)

Nepažnjom dva policijska službenika, lice je uspjelo da pobjegne, a Read more