IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA ZA SPORTSKOM IKONOM: Preminula Milka Babović, od koronavirusa … (foto i video)

Bivša atletičarka i televizijska novinarka Milka Babović umrla je danas Zagrebu u 93. godini, zbog zdravstvenih tegoba bila je smještena i to u KB Dubrava posljednja dva i po mjeseca, a bila je zaražena koronavirusom…

ZAGREB:Region, Sport, Zanimljivosti, vijesti, subota, 26.12…2020…13:11… TUGA ZA SPORTSKOM IKONOM: Preminula Milka Babović, od koronavirusa … (foto i video)

Milka Babović rođena je 27. oktobra 1928. u Skoplju, a u Zagrebu je živjela od 1948. god, gdje je studirala hemiju na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu (1963.) sport i tjelesni odgoj, hrvatski i njemački jezik. Govorila je engleski i njemački, služila se francuskim i ruskim.

Kao članica Mladosti, bila je atletska reprezentativka Jugoslavije, dvaput svjetska studentska prvakinja u trčanju na 80 metara s preponama (1953. u Dortmundu i 1957. u Parizu). Na EP u Bernu 1954. bila je peta na 80 metara s preponama. Uz to, 17 puta bila je prvakinja Jugoslavije, 27 puta rušila je državni rekord (u nekoliko disciplina), 26 puta bila je članica reprezentacije , dvaput prvakinja Balkana.

Čitaj još:   KAŽU i Đokovića zavela: Svi gledaju u nju, muškarci držite se! (foto i video)

Od 1949. bavila se sportskim novinarstvom, kao vanjski saradnik. Nekoliko godina, od 1958. uređivala je emisiju TV Zagreba Telesport, koja se poput nekog javnog okruglog stola aktivno bavila tjelesnom kulturom i sportom.

Zbog specifičnog načina komentarisanja postala je zaštitni znak TV prenosa umjetničkog klizanja.

Osim nebrojenih reportaža i javljanja sa svih sportskih događaja širom zemlje, kao reporter i komentator radila je i na OI u Rimu 1960. i Minhenu 1972, na Zimskim olimpijskim igrama u Insbruku (1964. i 1976.), Grenoblu (1968.), a na ZOI u Sarajevu 1984. je zamjenica voditelja Press centra.

Tokom karijere kao komentator pratila je atletiku (6 EP), klizanje, kao i gimnastiku, veslanje, konjički sport, skijaško trčanje i brzo klizanje.

http://iBalkan.net

ŽENA KOJA HRABRO PRKOSI VUČIĆU: Dijana Hrkalović odbila POLIGRAF… (foto i video)

Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka MUP, odbila danas poligrafsko ispitivanje Read more

Dnevni horoskop za 22. januar 2021. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi Read more

POGLEDAJTE Bruku i sramotu: Natalija Nilević i njeni video zapisi… (foto i video)

(PREUZETO) Portal Aktuelno donosi pojedine video zapise koje je Nilević Read more