IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Dr KON OŠTAR: Bolnice su pune, protiv smo dočeka Nove godine, smrt koja me je POGODILA više od drugih… (foto)

Epidemiolog dr Predrag Kon najavio je jutros komentarišući činjenicu da se medicinski i politički dio Kriznog štaba ne slaže se i to baš i uvijek u svojim odlukama, ali da ipak svi imaju zajednički cilj.

BEOGRAD: Srbija, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 27.12…2020… 11: 51… Dr KON OŠTAR: Bolnice su pune, protiv smo dočeka Nove godine, smrt koja me je POGODILA više od drugih… (foto)

– Krizni štab zasjeda u utorak o mjerama. Podijelili su se na medicinski i politički dio i svi gledaju to iz drugih perspektiva. Zajednički cilj nam je i to svakako, da ima što manje smrtnih ishoda. Mi gledamo samo da imamo zdravlje ljudi, ali treba gledati i te ekonomske mjere jer ako i propadnemo ekonomski i to može dovesti do smrtnih ishoda. Na neki način se može reći da je na nama lakši dio. Premijerki je najteže koja treba da saopšti te mjere. Svi medicinski radnici su moja braća prvo u profesiji. I ja imam poštovanja i to za svakog od njih i to je dio naše te Hipokratove zakletve – zaključio je Kon.

Epidemiolog je komentarisao i protest na koji je dan ranije rekao da su ljekari spremni ukoliko bude popuštanja mjera. 

– Protest podrazumeva da smo spremni da jasno pokažemo da smo protiv bilo kakavog organizovanja dočeka Nove godine jer to može samo da nam pogoršava situaciju. Pogotovo sada kada su nam bolnice pune. Kriva jeste sada malo u padu, ali daleko je to od dobrog. Mi iz Kriznog štaba moramo biti jasni i kažem da smo protiv bilo kakvog dočeka – naglasio je.

Govorivši o vakcinaciji, Kon je rekao da nije imao nikakvu dilemu prvo i o Fajzerovoj vakcini koju je primio u četvrtak.

Nisam imao nikakvu dilemu. Meni je ta tehnologija poznata i ona se već primenjuje. Nema uticaja na ljudski genom, to je samo jedna ista informaciona RNK. Zaboravljaju i renomirani stručnjaci da postoji Agencija za ljekove koja je institucija ovog sistema koja vodi računa da li će nešto biti odobreno ili ne – rekao je on.

Torlak, dr Predrag Kon

Objasnio je i kada će biti potpuno zaštićen vakcinom.

Čitaj još:   DŽEJ NIKADA NIJE PREBOLIO UBISTVO BRATA: ARKAN ga je ŽIVOG zalio BETONOM I UZIDAO...

– Za tri nedelje primam drugu dozu. Poslije dvije nedelje od prve doze već tijelo proizvodi neka antitela, ali nedelju dana posle druge doze proizvođač tvrdi da ste 95 odsto sigurni – kazao je Kon i dodao i da se osjća dobro i da je skoro zaboravio i da je primio vakcinu.

On je rekao i da je sada prelomni trenutak i da sa ne možemo da zabrljamo.

– Mislim da je za Srbiju prelomni trenutak, bez preterivanja, dolazak vakcine. I ono najbitnije sada ne smemo da zabrljamo. Sada imamo oružje u našim rukama. I dalje treba da se kontrolisano ponašamo. Jasno se vidi da se virus pomalo spušta, ali bolnice su i dalje pune. Treba s početkom godine da pazimo da ne zabrljamo. Ako zabrljamo, stvorićemo uslove za prenošenje i dati mu novi zamah već za sredinu januara – rekao je.

Kon je optimistično najavio sledeću godinu koja će, kako je rekao, potpuno biti drugačija od ove.

– Da nisam optimista ja bih odavno napustio ovaj posao. Ono u šta sam i ja potpuno uvjeren je da imamo dobre šanse da izađemo iz ovoga. Za sledeću godinu nema teoretske šanse sa oružjem u ruci da bude isto kao ove godine. Sledeća godina će biti u znaku nauke. Osim vakcine, biće i novih lijekova. A da dolazi godina vrlo jasnog suzbijanja i to će se videti – rekao je

Epidemiolog je istakao da ga je pogodila vijest o smrti kriminologa Zlatka Nikolića, koji je preminuo od posledica korona virusa.

– Ja sam ga ovde sreo, i mene je ta vest pogodila juče, ovo jeste bolest koja treba da se respektuje, do toga smo došli svi, bilo bi bolje da je suprotno, mi imamo oružje u ruci, sve će biti drugačije. Mi smo ti, mislim čitav svijet,od nas će zavisiti kojom brzinom ćemo uspeti da se vakcinišemo – poručio je on.

Upitan o novom soju korona virusa, dr Kon je rekao da bi to bila posebno značajna vijest tek ukoliko bi se pokazalo da je prenošenje veće u svim dijelovima svijeta.

Čitaj još:   HEROINA NOVOG PAZARA, Dr. LEJLA ĆERANIĆ: Smijenjena sam jer sam GOVORILA ISTINU!

– Nije istina da me ne tangira uopšte (te vijest), ali to je ubičajeno – to je rekao dr Kon dodajući da je jako korisno što imamo naš genom koji je otkriven, jer ćemo moći da upoređujemo šta se dešava kod nas.

Izvor TV Prva.rs