IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KAD JE OPTIMALNO VRIJEME ZA SPAVANJE: Kada dolazi hormon sreće za poboljšanje raspoloženja… (foto)

Važno je kada ići na spavanje,  bitna stavke treba da se pridržavate kako biste ujutru ustali naspavani i odmorni

ISTANBUL: Regija, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 27.12…2020…00: 11…KAD JE OPTIMALNO VRIJEME ZA SPAVANJE: Kada dolazi hormon sreće za poboljšanje raspoloženja… (foto)

Smiling son hugging his dad at Christmas

Svakom od nas je potreban kvalitetan san kako bismo odmorili tijelo i bili spremni za svakodnevne aktivnosti. Kako prenosi Bright Side, najbolje bi bilo da odete u krevet oko 22 sata. Rani odlazak na spavanje ima jako puno pozitivnih učinaka na tijelo i um. Mnoge poznate zvijezde praktikuju ovu naviku, a među njima su Opra Vinfri i Ana Vintur.

Kvalitetno ćemo se odmoriti

Najprije, najdublji i najmirniji dio našeg sna je između 22 sata i 2 ujutro što znači da ukoliko rano odemo u krevet na spavanje, bićemo naspavani ali i odmorni. Takođe, jedno istraživanje pokazalo da raniji odlazak na spavanje pomaže da zaustavimo negativne misli koje nam se uveće motaju po glavi i zbog kojih ne možemo zaspati.

Čitaj još:   MILO Đukanović uputio poziv mandataru, DRITAN brže bolje ODGOVORIO: Nemamo vremena za gubljenje...

Tijelo se vraća u formu

Kad smo u dubokom ciklusu spavanja, naše tijelo se liječi stvaranjem prvo somatropina- hormona rasta. Ova ključna aktivnost pomaže da budemo u top formi narednog dana, posebno kada su u pitanju fizički aktivne osobe.

Smanjuje se stres

Nedovoljno spavanja može da stvori veoma visok nivo hormona i to stresa kortizola u tijelu. Posljedica toga je stvaranje tjeskobe. Kada dobro odmorite i tako smanjite taj nivo kortizola, imaćete više energije tokom dana.

Bolja kontrola nad emocijama

Istraživanja su pokazala da ljudi koji spavaju dovoljno uglavnom su sretniji u životu. Kada nam pak nedosaje kvalitetnog sna, naše emocije mogu biti nestabilnije jer ih je teže kontrolisati. Takođe, ranije spavanje može značiti i ranije buđenje, što može biti važno ako želimo uhvatiti više dnevnog svjetla i serotonina– hormona sreće za poboljšanje raspoloženja…

http://iBalkan.net

PROLJEĆE U JANUARU, ALI NE ZADUGO: Vrijeme u narednih nekoliko dana… (foto)

Umjerena oblačnost i sunčanije, a najviša dnevna između 4 i Read more

NOVI PAZAR: Dva saobraćajna policajca ostali bez bijelih opasača… (foto)

Nepažnjom dva policijska službenika, lice je uspjelo da pobjegne, a Read more