IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VELIKA POMOĆ IZ ANKARE: Turska pomaže Oružane snage BiH… (foto)

U skladu s Implementacionim protokolom, osigurana je finansijska pomoć Republike Turske, vrijedna 3,5 miliona turskih lira…

ANKARA: Regija, Ekonomija, vijesti, utorak, 29.12.2020…19. 54… VELIKA POMOĆ IZ ANKARE: Turska pomaže Oružane snage BiH… (foto)

Na sjednici je utvrđen Prijedlog sporazuma o vojno-finansijskoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske i Implementacioni protokol o finansijskoj pomoći između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske.

Radi se o donaciji vrijednoj 200 miliona turskih lira (oko 43 miliona KM) za Ministarstvo odbrane BiH kojom Turska u narednim godinama želi pomoći u rješavanju pitanja opremljenosti i osposobljenosti elemenata sistema odbrane BiH i realizovanja aktivnosti iz programa iste bilateralne vojne saradnje.

U skladu s Implementacionim protokolom, osigurana je finansijska pomoć Republike Turske, vrijedna 3,5 miliona turskih lira, za stručno usavršavanje pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga koji pohađaju obuku/kurseve organizovane/koordinisane u centrima za obuku turskih oružanih snaga.

Prijedlog sporazuma i Implementacioni protokol bit će direktno dostavljeni Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je ministar odbrane BiH.

Čitaj još:   SANDŽAK: Drugovi, koji su bili sa Džemalom u vrijeme pucnjave pali na poligrafu... (foto)

izvor agencije AA