IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

STIŽE POMOĆ: Italija milion, Austrija dva miliona maraka pomoći migrantima u BiH… (foto i video)

Ministarstva vanjskih poslova Austrije i Italije donirat će humanitarnim organizacijama u BiH novac za pomoć u rješavanju migrantske krize.

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 31.12.2020… 00.41…STIŽE POMOĆ: Italija milion, Austrija dva miliona maraka pomoći migrantima u BiH… (foto i video)

Ambasada Italije u Sarajevu saopćila je da vlasti Italije pomno prate situaciju u Bosni i Hercegovini nakon zatvaranja bivšeg kampa Lipa kod Bihaća i izražavaju zabrinutost zbog humanitarnog stanja migranata i tražitelja azila koji su trenutno bez smještaja i bez pristupa osnovnim potrebama.

– U tu svrhu, Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije odlučilo je dodijeliti 500.000 eura Crvenom križu koji djeluje na terenu i zatražilo je od Evropske komisije da poduzme mjere za ublažavanje patnji ovih ljudi – navodi se u saopćenju iz italijanske ambasade.

Vlasti Italije također su pozvale vlasti Bosne i Hercegovine, kako centralne tako i lokalne, da apsolutno i hitno nađu rješenje koje može omogućiti potrebnu pomoć migrantima i azilantima, posebno uzimajući u obzir trenutne klimatske prilike i poteškoće povezane s pandemijom Covid-19.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 21. decembar 2020. godine

– Italija je jako zabrinuta zbog humanitarne situacije u USK, donira 500.000 eura Crvenom križu za pomoć na terenu. Dugoročno rješenje od svih nivoa vlasti ostaje potrebno i moguće. Sa dobrom voljom sve se može riješiti. Italija je tu da pomogne – navodi se i u Twitter poruci italijanske ambasade u Sarajevu.

Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je za rješavanje migrantske krize u našoj zemlji osiguralo milion eura.

– Austrija danas osigurava milion eura za zbrinjavanje izbjeglica kao i migranata u Bosni i Hercegovini. Sredstva koja je osigurala i to iz Beča Vlada Austrije koristit će IOM i Austrijska razvojna agencija (ADA), a glavni fokus podrške je na ženama, djeci i maloljetnicima bez pratnje – naveli su na Instagram profilu.

Izvor: iBalkan.net / agencije

NOVI PAZAR: Dva saobraćajna policajca ostali bez bijelih opasača… (foto)

Nepažnjom dva policijska službenika, lice je uspjelo da pobjegne, a Read more

Dnevni horoskop za 21. januar 2021. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi Read more