IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VAŠINGTON: ODBIJENI PRIGOVORI, Kongres potvrdio Bajden je novi predsjednik SAD- a… (foto i video)

Američki Kongres, koji je u srijedu navečer zbog upada pristalica Trampa na nekoliko sati prekinuo brojanje glasova izbornog kolegija, rano ujutru je odbacio je prigovore na pobjedu Džoa Bajdena.

VAŠINGTON: Svijet, vijesti: četvrtak, 07.01.2021…08.56… VAŠINGTON: ODBIJENI PRIGOVORI, Kongres potvrdio Bajden je novi predsjednik SAD- a… (foto i video)

Certificiranjem elektorskih glasova iz Vermonta, Bajden je prešao brojku od 270 elektorskih glasova potrebnih za potvrđivanje predsjednika SAD-a.

Sjednica Kongresa na kojoj se trebaju prebrojati glasovi za izbornog kolegija koji proglasio bivšeg američkog potpredsjednika Džo Bajdena pobjednikom američkih predsjedničkih izbora nastavljena u srijedu poslijepodne nakon što su snage reda iz zgrade uklonile prosvjednike, oko 17,30 i po lokalnom vremenu.

Zaposlenici Kongresa, u metežu koji je nastao zbog upada demonstranata zgrabili su kutije s glasovima izbornog kolegija i odnijeli ih na sigurno što je omogućilo da se ne ugrozi ustavom propisana procedura potvrde rezultata.

Čitaj još:   MEDOJEVIĆ: Vlada Zdravka Krivokapića će šminkati mrtvaca... (foto)

Nasilje prosvjednika pokolebalo je dio republikanskih senatora koji su planirali podržati prigovore svojih stranačkih kolega iz Zastupničkog doma na rezultate predsjedničkih izbora u nekoliko saveznih država i tako pokrenuti procedurom propisane dvosatne rasprave koje su bile i na odvojenim sjednicama oba doma Kongresa o svakoj pojedinačnoj državi.

Kongres je odbacio prigovore na rezultate izbora u Arizoni, nakon dvosatne rasprave oba doma Kongresa, nakon toga postalo očito da su republikanski zastupnici u Zastupničkom domu ostali bez podrške stranačkih kolega kao u Senatu pa su pokušaji osporavanja izborne pobjede Joea Bidena u Nevadi, Michiganu i Georgiji propali i nisu održane rasprave te je sam postupak potvrde rezultata izbora ubrzan.

Izvor: iBalkan.net / N1

DVA BRATA STRADALA U POŽARU: Tragedija kod…

Dva brata od 60 i 62 godine stradala su noćas Read more