IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

GRADONAČELNIKU BG su 72 mrtva ljekara “nekoliko gubitaka”… (foto i video)

Nekoliko gubitaka, tako gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić govori o smrti 72 ljekara u Srbiji, za njega je tih 72 kovčega prekrivenih samo bijelim mantilima- nekoliko…

 BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak,11.01.2021…00.56… GRADONAČELNIKU BG su 72 mrtva ljekara “nekoliko gubitaka”… (foto i video)

Iako svakog dana po broju ljekara preminulih od korona virusa probijamo sve crne rekorde u regionu. Iako vlast ćuti i niko ne objašnjava zašto nam ni zdravstveni radnici u tolikom broju umiru, da li imaju dovoljno opreme, da li je ona adekvatna, je li im organizam istrošen a i od prekomernih smijena, nedostatka ljudi, manjka snage, loše podrške…

Iza njih su ostale unesrećene porodice, supružnici, djeca, roditelji, pa čak i bake, kao što je ona koja je odgajila nedavno preminulog doktora Nenada Maksimovića, anesteziologa starog 37 godina za kojim je plakalo pola Srbije. To nije nekoliko, doktore Radojičiću, to je previše…

Gostujući u jutarnjem programu na televiziji Prva, gradonačelnik Beograda informisao je građane o raščišćavanju snijega i radu nadležnih službi.

Odgovarajući na pitanje novinara da kao ljekar prokomentariše situaciju sa korona virusom, kao i mjere koje su na snazi, Radojičić je rekao:

Moje mišljenje je, s obzirom da je i stav evropskih zemalja da do 31. januara ne dođe do značajnijeg popuštanja. Mislim da se u ovom trenutku ove mjere koje se primenjuju adekvatne i ja nisam ni za pojačavanje niti popuštanje u ovom trenutku. Mislim da vrlo važno i značajno ovaj momenat vakcinacije, prije svega, zdravstvenih radnika, to se realizuje u potpunosti. Ja sam vrlo zabrinut zbog iscrpljenosti. Zdravstveni radnici su vrlo iscrpljeni unazad ovih 10 mjeseci. Vrlo sam tužan i zbog tih nekoliko gubitaka naših ljekara”, rekao je Radojičić u jutarnjem programu na televiziji Prva.

72 nije nekoliko 

U prilog tome koliko je situacija zapravo ozbiljna govori to da gotovo svakog dana mediji izveštavaju o smrti nekog ljekara. Na tom spisku, trenutno su i 72 imena vrhunskih stručnjaka, bez kojih je Srbija ostala.

Čitaj još:   STRAVA: Teroristički napad, brutalno pobijeno 140, ranjeno više od 400 ljudi...(foto)

Po broju umrlih zdravstvenih radnika bilježimo crne rekorde u regionu, ipak, niko od nadležnih i dalje nije objasnio zašto se to dešava.

Smrt mladog anesteziologa Nenada Maksimovića posebno je potresla javnost. Riječ je o čovjeku koji je mjesece proveo a i na prvoj borbenoj liniji. Nakon nekoliko nedelja borbe izgubio je bitku sa ovom bolešću, a od mladog ljekara, velikog humaniste i stručnjaka prvo na društvenim mrežama danima su se opraštali brojni prijatelji i kolege.

Iza njega je ostala baka koja ga je odgajila, a danima unazad traje akcija prikupljanja pomoći za nju, jer je smrću unuka ostala gotovo bez ičega.

Ako nas već ne poštuju dok smo živi…

“Velika tragedija je smrt doktorke Danijele Gordić (1973), a i to pulmologa iz Kraljeva, ona je majka troje djece. Preminuoi profesor Milorad Borzanović (1960), specijalista kardiologije sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, živa legenda”, kazala je nedavno doktorka Đokić za Nova.rs.

Rekla je i da zbog takvih objava Sindikatu ljekara i farmaceuta mnogi spočitavaju patetičnost.

“To je naša potreba da ožalimo kolege i da im iskažemo zahvalnost. To je naša poruka da ih nećemo zaboraviti. Da se barem poštuju svi zdravstveni radnici kada su mrtvi, ako nas već ne poštuju kada smo živi”, kaže doktorka Đokić.

Zašto su žrtvovani? 

“Zašto su žrtvovani? Jer im je to posao!? To je posledica neaktivnosti KŠ kao i neorganizovanosti zdravstvenog sistema. To je moglo biti prevenirano. Da li će KŠ nešto preduzeti?”, rekla je Prokić u svom otvorenom pismu.

Foto:Nova.rs

“Zaista mi je teško da poverujem da je toliki broj kolega preminuo od kovida, a kamoli da pokušam da objasnim zašto se to dogodilo, rekao je nedavno za Nova.rs doktor Ivo Ivić, šef Klinike za infektologiju KBC u Splitu.

Iako najveća regionalna bolnica sa 3.200 zaposlenih, koja “pokriva” skoro pola miliona građana te je ujedno i najveći kovid centar u Dalmaciji, KBC Split nije izgubio nijednog ljekara tokom epidemije.

Čitaj još:   SARAJEVO: Danas počinje 25. SFF, Rekordan broj filmova, bosanski ćilim... (foto)

“Bilo nas je puno zaraženih i ljekara i drugog osoblja, i da sigurnošću mogu reći da nijedan ljekar u Splitu nije preminuo”, kaže dr Ivić, kako napominjući da je šokiran brojem preminulih kolega u Srbiji, posebno jer broj preminulih ljekara u celoj Hrvatskoj ne prelazi jednocifren broj, od koji većina nije ni radila u kovid sistemu”, rekao je Ivić.

Da se ne zaboravi 

Tri doktorke u bijelim zaštitnim kombinezonima na Trgu republike slika su dana.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Protestovale su danas zbog smrti više od 70 zdravstvenih radnika tokom pandemije korona virusa.

Ovu priču možda je najbolje zaključiti njihovim riječima:

“Treba ispitati zbog čega je smrtnost ljekara u Srbiji veća nego bilo gde u regionu, kako se radi, koliko traju njihove smene. Pored naše ljubavi, stručnosti, upornosti, požrtvovanja, osećamo se nemoćni”.

izvor Nova rs

PORUČIO Mirsad Đerlek nakon vakcinacije Sputnjikom Ve: OSEĆAM SE HOROŠO… (foto)

Najviše se traži „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), rekao je DRŽAVNI Read more

ŽENA KOJA HRABRO PRKOSI VUČIĆU: Dijana Hrkalović odbila POLIGRAF… (foto i video)

Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka MUP, odbila danas poligrafsko ispitivanje Read more

Dnevni horoskop za 22. januar 2021. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi Read more

POGLEDAJTE Bruku i sramotu: Natalija Nilević i njeni video zapisi… (foto i video)

(PREUZETO) Portal Aktuelno donosi pojedine video zapise koje je Nilević Read more