IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRŽAVE ČLANICE UN-A: Sedam je onih u kojima nema koronavirusa, znate li koje su… (foto)

Koronavirus zasad nije potvrđen u svega sedam od ukupno 193 države koje su punopravne članice Ujedinjenih nacija.

ISTANBUL: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 12.01.2021…15.56… DRŽAVE ČLANICE UN-A: Sedam je onih u kojima nema koronavirusa, znate li koje su… (foto)

Posljednja zemlja u kojoj je registrovan ovaj virus su Savezne Države Mikronezije, a taj pacifički arhipelag nalazi se u sastavu Australije i Okeanije, kontinenta sa najvećim brojem zemalja koje nisu pogođene koronavirusom.

Najveća država u kojoj, barem zvanično, nije potvrđen nijedan slučaj koronavirusa je Sjeverna Koreja, čije su vlasti 26. jula stavile u karantin grad Kaesong, nedaleko od granice sa Južnom Korejom, nakon što je otkrivena osoba za koju se sumnjalo da je zaražena virusom. Ipak, te sumnje nisu bile potvrđene, pa se, uprkos rezervi brojnih svjetskih medicinskih stručnjaka, Sjeverna Koreja zvanično vodi kao država u koju koronavirus nije ušao.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 8. maj 2019. godine

Turkmenistan je druga azijska država koja nije potvrdila prisustvo koronavirusa, iako se graniči sa Iranom u kojem je registrovano više od 800.000 zaraženih, kao i sa Kazahstanom, koji bilježi skoro 125.000 slučajeva zaraze.

Sporadično su se pojavljivali izvještaji o građanima Turkmenistana koji imaju simptome koronavirusa, pa čak i o navodnim smrtnim slučajevima, ali tamošnje vlasti dosad nisu prijavile nijedan slučaj zaraze.

Preostalih pet država u kojima nije potvrđen koronavirus nalazi se u Okeaniji, a najmnogoljudnija od njih su Kiribati, koji imaju oko 120.000 stanovnika. Najmanja zemlja bez koronavirusa je Nauru, koji ima svega 12.000 stanovnika.

Nijedan slučaj zaraze koronavirusom nije potvrđen i samo u sljedećim državama: Sjeverna Koreja, Turkmenistan, Kiribati, Nauru, Palau, Tonga, Tuvalu.

izvor n1

PROLJEĆE U JANUARU, ALI NE ZADUGO: Vrijeme u narednih nekoliko dana… (foto)

Umjerena oblačnost i sunčanije, a najviša dnevna između 4 i Read more

Dnevni horoskop za 21. januar 2021. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi Read more