IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PORUČIO Mirsad Đerlek nakon vakcinacije Sputnjikom Ve: OSEĆAM SE HOROŠO… (foto)

Najviše se traži „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), rekao je DRŽAVNI sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek…

BEOGRAD: Srbija, Zanimljivosti, vijesti, petak, 22.01.2021, 00.38… PORUČIO Mirsad Đerlek nakon vakcinacije Sputnjikom Ve: OSEĆAM SE HOROŠO… (foto)

DRŽAVNI sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da, prema poslednjem preseku u 16 časova, danas vakcinisano 32.000 građana Srbije, ukupno više od 80.500 osoba od početka imunizacije.

Mirsad Đerlek je, gostujući u „Beogradskoj hronici“ na RTS-u rekao, da je suština da se u što kraćem roku vakciniše što više ljudi jer će samo tako masovna vakcinacija imati efekta.

Prema poslednjem presjeku, danas je vakcinisano 32.000 ljudi, a od početka imunizacije 24. decembra više od 80.500 osoba, naveo je Đerlek.

– Izuzetno je važna brzina imunizacije, ako bi se odložila ista masovna imunizacije, onda bi se smatrala neuspješnom. Mora da postoji a to je dovoljna količina vakcina, Srbija je nabavila veliku količinu i možemo da započnomo masovnu vakcinaciju i nadam se da će trend nastaviti – istakao je državni sekretar.

Rekao da može biti zadovoljan što su gužve na punktovima za vakcinaciju, ali je i skrenuo pažnju građana da naprave distancu da se ne bi napravila šteta.

Najviše se traži „Sputnjik Ve“ (Sputnik V)

Đerlek je naveo da se razmišlja sada o otvaranju još vakcinalnih punktova dodajući da vakcinacija širom Srbije potpuno isto funkcioniše kao što je i u Beogradu.

Čitaj još:   SAMO NEKE KRIMINALNE RADNJE LAKTAŠKOG KABADAHIJE: "Prointer- Dodik tata javnih nabavki"!?

Prema njegovim riječima, ljudi najviše traže vakcinu „Sputnjik“ (Sputnik V), a uskoro se očekuje isporuka još 250.000 doza tih vakcina.

– Mi savetujemo građane da prime vakcinu koje trenutno ima, najviše trošimo kinesku ‘Sinofarm’ vakcinu. Razlika je ai samo u nijansama u metodologiji djelovanja, a krajnji cilj je isti– stvaranje antitela i dobar imunološki odgovor na kovid 19“, naglašava Đerlek.

Dodaje da „Sputnjik“ (Sputnik V) trenutno mogu da prime građani do 60 godina starosti i da je pitanje dana kada će se granica pomijeriti i kada će ALIMS izdati sertifikat da mogu da je prime i stariji.

„Idealno da se vakciniše oko tri miliona građana“

Državni sekretar napominje da Srbija ima ogromnu količinu vakcina za razliku od zemalja regiona koje su, dodaje, obezbjeđene putem bilateralnih odnosa i lične reputacije predsjednika Srbije a ne preko Kovaks sistema.

– Niko nije siguran dok svi ne budemo sigurni, očekujem da će i zemlje regiona dobiti vakcinu. Vučić je nudio pomoć i zemljama u regionu, isključili smo sebičnost – naveo je Đerlek.

Istakao je da bi bilo idealno da se vakciniše oko tri miliona građana kako bismo, uz 30 odsto prokuženih građana, dostigni kolektivni imunitet.

Odgovarajući na pitanje kako se osjeća poslije primanja ruske vakcine „Sputnjik“ (Sputnik V), Đerlek je duhovito odgovorio na ruskom jeziku „očenь horošo“ (vrlo dobro, prim. nov).

– Pozivam građane da se odreknu teorije zavjere jer je vakcina jedini spas u borbi protiv kovida- naglašava MIRSAD Đerlek…

Čitaj još:   SRBIJA BRUJI O OVOM : Pretučena medicinska sestra u Kovid bolnici... (foto)

Izvor agencije

AKTUELNA VLAST UNAPRIJED SLAVI: Po Nikšiću mašu zastavama Srbije… (foto i video)

Kampanja uoči izbora pristalice aktuelne vlasti u Crnoj Gori izašli Read more