IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ORTACI I POMAGAČI SE ODRIČU VELJE NEVOLJE: Spremni sve da priznaju za STATUS SVJEDOKA SARADNIKA! (foto i video)

Nekoliko pripadnika organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka koji su uhapšeni, nudi saradnju Tužilaštvu za samo dobijanje statusa okrivljenog svjedoka saradnika…

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak, 08.02.2021…12.26…  ORTACI I POMAGAČI SE ODRIČU VELJE NEVOLJE: Spremni sve da priznaju za STATUS SVJEDOKA SARADNIKA! (foto i video)

Još nije poznato da li će ove nagodbe biti postignute i sa koliko osoba, a da predsjednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije Nenad Stefanović za Tanjug objašnjava proceduru koju bi oni morali da prođu radi dobijanja statusa saradnika tužilaštva

On očekuje da pojedini pripadnici Belivukove grupe dobiju ovaj status, ukazujući da se on mahom primjenjuje da dokazivanje teških krivičnih dijela, za koja se i ova grupa tereti, a među kojma su teško ubistvo, pa i otmice, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga…i druga.

Stefanović ukazuje da javni tužilac pri svom izboru ovakvog svjedoka iz tih redova pripadnika organizovane kriminalne grupe prije svega vodi računa o dva zakonom predviđena uslova.

Prvi je da nije lice za koje već postoji osnovana sumnja da je potpuni organizator grupe, a drugi je značaj iskaza baš tog svjedoka za sve otkrivanje, dokazivanje ili sprečavanje drugih djela iste grupe, koji preteže nad posledicama krivičnog djela koje je on izvršio.

“Prije zaključenja sporazuma o svjedočenju, tužilac će pozvati okrivljenog da u roku koji ne može biti duži od 30 dana, samostalno i svojeručno, što i detaljnije, istinito opiše sve što zna o krivičnim dijelima povodom kojih se vodi postupak, kao i o drugim teškim krivičnim delima”, ukazuje Stefanović, koji je i zamjenik tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Sporazum sa okrivljenim- saradnikom, kako je dodaje, mora između ostalog da sadrži sporazum o vrsti i mijeri ili rasponu kazne ili druge sankcije koja će mu biti izrečena, ili o oslobođenju od kazne ili o istoj obavezi javnog tužioca da odustane od krivičnog gonjenja okrivljenog u slučaju davanja iskaza na glavnom pretresu (suđenju).

Čitaj još:   TAJNI AGENTI OTKRILI: "Putin je u lošem stanju, jako je bolestan, do preokreta u ratu dolazi..." (foto, video)

Sa druge strane okrivljeni saradnik ima obavezu da okrivljeni u potpunosti priznaje krivično djelo, da daje iskaz o svemu što je poznao a i o krivičnom djelu i da ništa ne precuti.

On će biti upozoren da se ne može pozivati na pogodnost oslobođenja od dužnosti svjedočenja i oslobođenja od dužnosti odgovaranja da na pojedina pitanja.

Stefanović ukazuje da bi u slučaju Belivukove grupe, ukoliko do sporazuma dođe o njemu odlučivao sudija za prethodni postupak Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal Viseg suda u Beogradu (Specijalnog suda).

Nakon toga bi se na tog okrivljenog svjedoka saradnika primenile kao i same odredbe Zakona o programu zaštite saradnika i uređuje uslove i postupak za pružanje zaštite i pomoći svedoku saradniku koji su usled davanja iskaza ili obaveštenja značajnih za dokazivanje u krivičnom postupku izloženi opasnosti po život, zdravlje, fizički integritet, potom slobodu ili imovinu, napomeuno je Stefanović.

Prvi svjedok saradnik u Srbiji bio je Ljubiša Buha Čume, u prosecu koji se vodio protiv “zemunskog klana za ubistva, iznude, otmice i druga teška krivicna djela.

U tom procesu status svjedoka saradnika dobili su i optuženi – Miladin Suvajdžić i Dejan Milemnković Bagzi, koji su za razliku od Buhe ušli u progam zaštite svjedoka...

Čitaj još:   ĆAMIL Duraković objavio snimak sa SNSD- ovog skupa: Čulo se “OJ ĆAMILE NISI VIŠE GLAVNI, POBIJEDIO NAROD PRAVOSLAVNI’... (foto, video)

Izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more