IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZAGREB: Vrhovni sud potvrdio zatvor braći Mamić… (foto)

Zatvorska kazna Zdravku i Zoranu Mamiću te Damiru Vrbanoviću je sad pravomoćna…

ZAGREB: Hrvatska, Crna Hronika, Sport, ponedeljak, 15.03.2021. 21.35…  ZAGREB: Vrhovni sud potvrdio zatvor braći Mamić… (foto)

VRHOVNI SUD većinski je potvrdio nepravomoćnu osuđujuću presudu protiv Zdravka i Zorana Mamića te bivšeg direktora Dinama Damira Vrbanovića. 

Zatvorska kazna Zdravku i Zoranu Mamiću te Damiru Vrbanoviću je sad pravomoćna

Presuda je ukinuta samo u manjem dijelu. Ukinuta je točka u kojoj se Zoranu Mamiću na teret stavljalo da je poticao na zlouporabu bivšeg poreznika Milana Pernara. 

Ukinut je i dio presude u kojem se nalagalo oduzimanje Mamiću dvije nekretnine vrijedne 244.000 kuna. Zdravko Mamić je sada i pravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora. 

Njegov brat Zoran Mamić, aktualni trener Dinama, odlukom Vrhovnog suda osuđen je na četiri godine i osam mjeseci zatvora. Damiru Vrbanoviću ostala je kazna od tri godine zatvora. 

Gotovo tri godine od nepravomoćne presude sada je donesena i pravomoćna, što znači da bi Zoran Mamić i Vrbanović u izvjesno vrijeme trebali u zatvor.

Sa Zdravkom Mamićem, koji je u lipnju 2018. pobjegao u BiH, situacija je značajno kompliciranija jer ga ta zemlja ne želi izručiti Hrvatskoj. Kao obrazloženje su naveli da kazneno djelo za koje je osuđen u Hrvatskoj nije određeno kao kazneno djelo u BiH.

Osim što je osuđen na 6 i pol godina zatvora, prema presudi Zdravko Mamić mora vratiti 52 milijuna kuna. 

Čitaj još:   ZAGREB: U zemljotresu, teže povrijeđeno 18 građana... (foto)

Zdravko Mamić je bio osuđen po svim točkama optužnice, a nakon intervencije Vrhovnog suda pravomoćno je osuđen po svim točkama osim jedne. 

Zoran Mamić i Milan Pernar su proglašeni krivima za umanjivanje Mamićevih poreznih obveza i primanje mita, a Zoran Mamić i za davanje mita. Zdravko i Zoran Mamić te Vrbanović krivi su po trećoj točki optužnice, odnosno za podjelu transfera za Dejana Lovrena, a Zdravko Mamić i za podjelu transfera za Luku Modrića.

Inače, Vrhovni sud je smanjio zatvorsku kaznu poreznom inspektoru Milanu Pernaru. On je sada osuđen za dva kaznena djela umjesto za tri kao u prvostupanjskoj presudi i kazna mu je smanjena s četiri godine i dva mjeseca na tri godine i dva mjeseca. 

Priopćenje Vrhovnog suda prenosimo u nastavku. 

“Odlukom Vrhovnog suda pravomoćna je osuda za četvoricu optuženika i tri događaja. Za dvojicu optuženika (prvi i treći) zbog ukinutog dijela prvostupanjska je presuda preinačena u odluci o kazni.

Ukinut je dio prvostupanjske presude koji se odnosi na optužbu da je prvi optuženik 2012. iskoristio svoj položaj kao porezni inspektor i postupao na poticaj trećeg optuženika tijekom poreznog nadzora. Tereti se da nije utvrdio sve okolnosti bitne za utvrđenje zakonitih prihoda i rashoda te porijeklo novca kojim je treći optuženik vratio pozajmice jednom nogometnom klubu u iznosu preko 24 milijuna kuna. Utvrđenja prvostupanjskog suda za sada nemaju uporišta u izvedenim dokazima.

izvor Index.hr

Čitaj još:   UŽAS I SUKOB POLICIJE I MIGRANATA NA ULAZU U SARAJEVO... (foto i video)
ZAGREB: Sedam radnika iz BiH se otrovalo, ima mrtvih… (video i foto)

Sedam radnika, državljana BiH, otrovalo se ugljen monoksidom u kući Read more

Više stotina vjernika na bajram- namazu u Zagrebačkoj džamiji… (foto)

Više stotina vjernika jutros je klanjalo bajram- namaz u Zagrebačkoj Read more

KAKO JE OVO MOGUĆE: U centru parkirao auto na krov kuće… (foto i video)

Da automobil završi na krovu tokom prometne nesreće više i Read more