IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Čedomir Jovanović 20 godina kasnije otkriva šta se dešavalo IZA KAPIJE kuće Miloševića! (foto i video)

NOĆ UOČI HAPŠENJA: PUCAO JE NA SVOG SINA, NIJE ZNAO DA JE TO ON!

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, vijesti, utorak, 30.03…00.04…  Čedomir Jovanović 20 godina kasnije otkriva šta se dešavalo IZA KAPIJE kuće Miloševića! (foto i video)

Drama ispred vile na Dedinju počela je pozivom Baneta Ivkovića, a završila se pucnjavom i hapšenjem.

Bio je to petak, 30. mart 2001. godine, oko 19 sati Branislav Ivković pozvao je socijaliste da napuste skupštinsko zasjedanje jer se ispred vile “Mir” na Dedinju nalazi šest vozila sa naoružanim ljudima i kola Hitne pomoći.

Bio je to početak drame koja se tek u noći između 31. marta i 1. aprila tačno u 4.35 završila hapšenjem Slobodana Miloševića, a i bivšeg jugoslovenskog predsjednika.

Krenulo je emitovanje mini- serije “Porodica” koja prikazuje zbivanja u poslednjih 48 sati pred hapšenje nekadašnjeg predsjednika Jugoslavije, a neka dešavanja u Užičkoj ulici ostala su 20 godina nepoznata.

Pod opsadom policije, novinara i demonstranata, porodica Milošević ali kao i njihovi prijatelji i saradnici, nalazili su se u vili na Dedinju, bez ikakve kontrole nad situacijom, a Čedomir Jovanović kaže da Milošević hapšenje ni u kom slučaju nije mogao da izbjegne.

Milošević je uhapšen zato što je bila zakonska, politička, međunarodna obaveza naše zemlje. Onog trenutka kad smo se vratili u Ujedinjene nacije mi smo prihvatili međunarodni poredak koji je podrazumevao našu obavezu poštujemo Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije. Ta obaveza nije prositicala samo prvo iz činjenice da je taj sud formiran odlukom Saveta bezbednosti mimo onoga što a mi o tome mislili nego, između ostalog, iz međunarodnog ugovora koji je sam Milošević potpisao u Parizu nakon Dejtonskom sporazuma kojem se vrlo jasno Jugoslavija obavezuje na poštovanje Međunarodnog suda za ratne zločine i saradnju sa tim sudom”, rekao je Čedomir Jovanović.

Čitaj još:   Vic dana Rodi se crnogorcu, sin čoče, pravi je to đetić...

Jovanović je na pitanje na osnovu čega je izdat nalog za hapšenje i šta je pisalo u tom tekstu, objasnio da je Milošević uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja, kao i da nigde nije pisalo da se hapsi po zahtevu Haškog tribunala.

On objašnjava da je tada još u dijelu vlasti “provejavala neka luda nada da ćemo se provući bez toga”, ali je to hapšenje bilo neminovno i da tu nije postojalo prostora za dilemu.

Ispred Miloševićeve kuće bilo je tog marta nekoliko stotina ljudi, kao i pripadnika Vojske.

“Hapšenje Miloševića je bilo planirano kao da su se deca igrala. Dva inspektora su otišla do njegove kuće sa pozivom da krene sa njima na informativni razgovor. Pošto su prošli tu famoznu kapiju kuće videli su borbeno vozilo Vojske Jugoslavije i 30 pripadnika gardijske brigade u dvorištu jer je Miloševića i dalje obezbeđivala Vojska i načenik Generalštaba Nebojša Pavković. Jedna od neverovatnih okolnosti je da oni nisu imali bilo koga drugog da pozovu nego JSO”, seća se Jovanović koji je otkrio i jedan javnosti do sada nepoznat detalj iz te večeri:

“Jedan od ljudi koji su bili pored Miloševića pucao je na pripadnika JSO ne znajući da je on, taj momak sa fantomkom na glavi, njegov sin. To su neke okolnosti koje su presudno uticale na mene”, ispričao je Čedo Jovanović.

Čitaj još:   SARAJEVO: Pucnjava u poznatom restoranu jedna osoba teško ranjena, napadač u bjekstvu... (foto + video)

Izvor (MONDO)

MILO Đukanović: Crna Gora i Kosovo dijele želju za dobrosusjedstvom… (foto)

Crna Gora i Kosovo dijele želju za dobrosusjedstvom, stabilnošću regiona Read more

Nastavnica Sanja Vujović: Ne plašim se Ministarstva prosvjete, opet bih isto uradila… (foto)

Nastavnici istorije OŠ„ Lovćenski partizanski odred“sa Cetinja Sanji Vujović je Read more