IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PROCVJETAO NOVI BIZNIS: HIT iz svijeta stigao i kod nas- popusti 90 odsto!!! (foto i video)

Cvijeta novi biznis…

BEOGRAD: Regija, Ekonomija, vijesti, srijeda 14.04.… 00: 43… PROCVJETAO NOVI BIZNIS: HIT iz svijeta stigao i kod nas- popusti 90 odsto!!! (foto i video)

Nakon što već godinama cvjeta, po svijetu sada su i u naši građani počeli da zarađuju na hrani pred istekom roka.

Strategija i računica već na početku pokazala im se ispravnom.

Zarada je kako kažu sasvim prihvatljiva, a benefita je u cijeloj priči više nego nekoliko.

U jednoj od zemalja na Balkanu se godišnje baci gotovo 247.000 tona hrane, što je, po glavi stanovnika oko 35 kilograma hrane. Na svjetskom nivou baci se trećina proizvedene hrane, što znači 1,3 milijarde tona hrane.

Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu pri UN, bačena hrana košta svijet 2,6 triliona dolara što je dovoljno da se nahrani svih 815 miliona gladnih ljudi u svijetu, i to četiri puta.

U EU istovremeno se godišnje baci oko 90 miliona tona hrane, najvećim dijelom zbog pogrešnog tumačenja oznaka “upotrebljivo do” i “najbolje upotrebiti do”.

Veliki dio hrane i namirnica koje se bacaju pritom potpuno ispravan završi u kantama, s jedne strane zbog nesavesnog ponašanja građana, a s druge strane zbog nerealno visokih standarda trgovaca i proizvođača, koji su uglavnom estetske prirode.

I upravo tu i leži prilika za biznis koji, ispostavilo se, dobro funkcioniše i u Srbiji.

Širom svijeta, a i na domaćem tržištu počele su da se pojavljuju prodavnice koje prodaju proizvode, koji su ispravni, ali za koje postoji rizik i ne bi našli put do krajnjeg kupca, bilo da je riječ kratkom periodu do samog tog isteka roka, prekomjernoj proizvodnji u odnosu na potrebe tržišta, onda oštećenoj ambalaži ili promeni dizajna iste. 

Čitaj još:   GAZA: Izraelci pogodili ured turske humanitarne organizacije...

Tako se u ponudi mogu naći od osnovnih namirnica, preko kućne hemije, a i sve do pića, grickalica i slatkiša.

Ono što je posebno primamljivo za potrošače je to što se ni jedan proizvod ne prodaje po redovnim tržišnim cijenama. Oni se nude po cijenama koje idu od 20, pa sve do 90 odsto popusta.

Tako se na primer 500 grama tjestenine prodaje po cijeni od 95 dinara, mlječna čokolada od 80 grama prodaje po 35 odsto manjoj cijeni tj. i za 80 dinara, a na primer pri kupovini deterdženta trenutno dobijate oko 50 odsto popustaza deterdžente za suđe.

Jedna domaća prodavnica ovog tipa, na svom sajtu ističe prvo i da se pored proizvoda kojima se bliži istek roka, u njihovoj ponudi nalaze i proizvodi kompanija koje podržavaju inicijativu. Iz ove prodavnice ističu da je glavni motiv smanjenje količine bačene hrane, da je zarada tek na drugom mjestu. Ipak, ona, kako kažu, nije zanemarljiva.

“S obzirom da smo zaposleni da nam ovo nije primarni izvor prihoda, zarada je u drugom planu. Sa druge strane ona je sasvim solidna. Mi smo počeli 2019. godine, i pandemija nam je išla pod ruku, popravila nam je rezultate poslovanja”, kaže jedan od osnivača domaće onlajn prodavnice i dodaje da je radnja postala gotovo samoodrživa.

Takođe, on dodaje i to da je u planu otvaranje i fizičke radnje negde a to je u slučaju Beograda da potražnja za ovim tipom proizvodima znatno poveća…

Čitaj još:   EVROPA "stara dama" u opasnosti: Etna puca i bljuje vatru,ako eksplodira TEŠKO NAMA! (foto, video)

Izvor MONDO

MILO Đukanović: Crna Gora i Kosovo dijele želju za dobrosusjedstvom… (foto)

Crna Gora i Kosovo dijele želju za dobrosusjedstvom, stabilnošću regiona Read more

Nastavnica Sanja Vujović: Ne plašim se Ministarstva prosvjete, opet bih isto uradila… (foto)

Nastavnici istorije OŠ„ Lovćenski partizanski odred“sa Cetinja Sanji Vujović je Read more