IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

POTVRĐEN PLAN ZELENI ĆULAH: Gdje je Sandžak u planu “Non- paper”… (foto i video)

Radi se o neslužbenom diplomatskom dokumentu namijenjenom komuniciranju različitih stavova i inicijativa bez službenog karaktera, on nema ni glavu ni potpis…

NOVI PAZAR: Sandžak, Crna Hronika, vijesti, subota, 17.04.2021…11: 53…  POTVRĐEN PLAN ZELENI ĆULAH: Gdje je Sandžak u planu “Non- paper”… (foto i video)

Slovenski portal necenzurirano.si objavio je dokument koji govori o prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu, a koji je odaslan na adrese evropskih zvaničnika, javili su svi regionalni mediji.

Prema tom dokumentu, došlo bi do ujedinjenja RS i Srbije kao i pojedinih kantona u Bosni i Hercegovini i Hrvatske, ali i Albanije sa Kosovom, Preševskom dolinom i jednim dijelom Sandžaka (Novi Pazar, Tutin i dijelovi Sjenice)…

Ovaj dokument u potpunoj je korelaciji s otkrivenim tajnim dokumentom “Zeleni ćulah”, o kojem je prvi, i u više nastavaka, pisao portal Sandzacke.rs.

Naša redakcija je tada došla do saznanja šta taj dokument sadrži i da predstavlja plan albanizacije Sandžaka. Poslije otkrivanja plana “Non-paper”, sasvim je jasno da je tajni plan “Zeleni ćulah” zapravo detaljizacija tog plana na jednoj mikrozajednici kao što je Sandžak.

Poslije objelodanjivanja ovih informacija koje su uzdrmale evropsku javnost, jasnije izgledaju neke aktivnosti Ugljanina, SDA Sandžaka i BNV u poslijednje vrijeme. Postaje jasno da sve ovo neko vješto koordinira, a da misionari poput Ismeta Azizija nisu slučajno i dobronamjerno došli u Sandžak i dobili poseban status pri BNV.

Posebno je zabrinjavajuće da se Ugljanin, SDA Sandzaka i BNV jos nisu oglasili po pitanju “Non-paper”, iako su se svi bošnjački prvaci već izjasnili i strogo osudili ovaj plan. Čak je to uradio i Rasim Ljajić, ali reakcija Ugljanina i BNV je izostala.

Ipak, bošnjačka, bosanska i sandžačka javnost mora znati da se pristupanjem ovom planu Ugljanin odriče ne samo većinskog dijela Sandžaka, nego je negdje, u tajnim i mračnim sobama, možda pristao i na podjelu i cijepanje Bosne.

Podsjetimo, da se na skupu albanskih iseljenika u Njemačkoj Ugljanin slikao sa zastavom Velike Albanije u koju je uključen i dio teritorije Sandžaka, a skoro je isto uradio objavljujući na svom zvaničnom instagram profilu kartu tzv. Albanskog vilajeta, koji je osnov za ideju Velike Albanije i koji također uključuje prostor Sandžaka.

Čitaj još:   ZNA SE Identitet vozača koji je izazvao haos na ulaz u Sarajevo...

Ovim činom, kako neki smatraju, svojevrsne “veleizdaje”, o kojem smo mi kao medij prvi, često usamljeni, pisali i alarmirali bošnjačku javnost, Ugljanin prelazi crvenu liniju i ulazi u polje nacionalne izdaje.

Mada postoji mišljenje da je lider SDA Sandžaka u ovo uvučen i zloupotrebljen od strane Albanaca, ipak, teško je povjerovati da Ugljanin nije svjesno krenuo ovim putem.

Još prilikom studenske ekskurzije koju je BNV organizovala sa Udruženjem “Kosovo za Sandžak”, a gdje je sandžačka omladina obilazila Kosovo i Albaniju, prema pouzdanim informacijama koje smo dobili, organizatore su posjećivali ljudi iz albanske bezbjednosne službe i to ličnosti koji su na najvišim funkcijama u toj hijerarhiji.

Inače, u uvodnom dijelu kao glavni problem regije Zapadnog Balkana spominje se neriješeno nacionalno pitanje Srba, Albanaca i Hrvata, koje se rasplamsalo nakon raspada Jugoslavije. Uslijedili su sukobi koji su zaustavljeni, kako se navodi, zahvaljujući naporima EU i NATO, kao i obećanja o europskoj perspektivi, koja je postignuta u slučaju Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

“Bazirajući se na postojeće metode i ritam rješavanja problema, teško je zamisliti europsku perspektivu Srbije i Kosova, a EU članstvo za Bosnu i Hercegovinu je u potpunosti isključeno,” piše u dokumentu, koji ističe da situacijom u BiH niko nije zadovoljan s izuzetkom Turske, koja je iskoristila situaciju da ojača svoj utjecaj, i nekolicine lokalnih političara.

Za situaciju na Zapadnom Balkanu dokument nudi nekoliko rješenja, kao i načine kako ih sprovesti, a kao prva opcija navodi se ujedinjenje Kosova i Albanije, s naglaskom na to da 95% populacije na Kosovu podržava ovaj korak.

Kada je BiH u pitanju, predlaže se ujedinjenje većeg dijela entiteta Republika Srpska sa teritorijem Srbije, što bi riješilo nacionalno pitanje Srba, a u slučaju ovog scenarija, ističe se, Srbija bi bila voljna složiti se s ujedinjenjem Kosova i Albanije.

Hrvatsko pitanje bi bilo riješeno pripajanjem bh. kantona s hrvatskom većinom Hrvatskoj ili tako što bi se većinskim hrvatskim dijelovima BiH dao specijalni status, gdje bi kao model poslužila pokrajina Južni Tirol.

Čitaj još:   POLICAJAC RANJEN U PUCNJAVI: Počinioci POBJEGLI s lica mjesta!

“Bošnjaci bi tako dobili državu koja funkcionira neovisno i preuzeli bi punu odgovornost za nju. Referendumom bi građani izabrali između budućnosti u EU ili izvan nje. Za sada, uvjerljiva većina Bošnjaka podržava EU perspektivu, ali u slučaju nastavka haosa i rastućeg utjecaja Turske i radikalnog Islama, situacija se može drastično promijeniti tokom narednih deset godina,” dodaje dokument.

Prema navodima iz dokumenta, neki od koraka prema ostvarenju ovih ciljeva već su pokrenuti, a oni uključuju provjeru mogućnosti sprovođenja ovakvog plana s lokalnim i međunarodnim faktorima.

“Ukoliko se EU, SAD i većina regionalnih faktora koji donose odluke slože s planom i koracima za njegovu implementaciju, EU će preuzeti inicijativu i formalizirati je. Sve neophodne bilateralne procedure za implementaciju plana koje se sinhroniziraju i finaliziraju u legalnim okvirima bit će pokrenute logičnim slijedom,”, dodaje se.

Izvor: Sandzacke.rs

TUŽNI HABERI IZ GLAVNOG GRADA: Preselila na Ahiret 24- godišnja studentica… (foto)

Sarajlije, te uposlenike i studente Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku Read more